Quantcast

Бащата на интернет предупреди за балкански синдром в мрежата

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2014 в 20:30 19589 16

Тим Бърнърс-Лий
Тим Бърнърс-Лий

В интервю за списание Wired Тим Бърнърс-Лий, създателят на Мрежата, се обърна с призив за реформиране на интернет пространството.

25 години след създаването на Мрежата нейният създател призовава потребителите да се завърнат към корените на оригиналния й замисъл - децентрализиран интернет, който в сърцевината си остава свободен за всички.

Въпреки че част от това завръщане е държането под око на интернет монополистите, които печелят от нета - като търсачките и онлайн социалните мрежи, най-голямата опасност е зараждащата се балканизирана мрежа (бел. прев. - на английски терминът "balkanize", "балканизирам" означава да разделиш дадена територия на много малки враждуващи фракции), казва пред Wired Тим Бърнърс-Лий.

"Искам мрежа, която да бъде отворена, която да работи интернационално, да работи добре и по възможност да не е основана на нации", заявява Бърнърс-Лий.

Задължение на правителствата, новоизлюпващите се компании и журналистите е да поддържат този разговор на преден план, добави той, "защото скоростта на промените не се забавя, а напротив - по-бърза е от всякога".

Своят дан в това начинание Бърнърс-Лий дава, като засяга проблема в работата си в Института за отворена информация (Open Data Institute), консорциума "Уърлд Уайд Уеб" (World Wide Web Consortium) и "Фондация Уърлд Уайд Уеб" (World Wide Web Foundation), но и в Масачузетския технологичен институт, където е професор, чиито студенти "създават нова децентрализирана архитектура на мрежата".

Бърнърс-Лий коментира и нуждата от хакерите, като посочва, че "Това е една много важна култура. Важно е да накараме тази общност да се замисли за отговоростите и възможностите си. Нуждаем се от различни алтернативни гласове, които да бъдат опозиция на правителствата понякога."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 11:26

"Искам мрежа, която да бъде отворена, която да работи интернационално, да работи добре и по възможност да не е основана на нации", заявява Бърнърс-Лий.

А Големият брат /САЩ/да дебне всяка ваша стъпка и да краде до кавито и данни се добере!

21.02 2014 в 16:26

всъщност е от персийски произход, но карай :D

21.02 2014 в 15:07

До Кристина,

Изразът "Разделяй и владей" е с много по-стари корени от България. Произходът му е още от римско време...

Да, вярно е че балканските народи сме все настървени един срещу друг, и всеки се прави на по-важен. Но подобни разделения не са присъщи само на Балканите. Нито само в съвремието.

21.02 2014 в 15:03

sk, какво имаш предвид под "за който не говори майчин език"? Джебел не е българска дума, а турска.... В България майчиния език не е ли български?!?

20.02 2014 в 12:23

до gross
А ние като казваме "албански реотан", какво правим на гърба на албанците?

19.02 2014 в 11:39

Как да не се "балканизира" мрежата, когато големия американски брат така я е американизирал, че я подслушва цялата. Че даже вадят и някакъв пропагандатор, когато ЕС се е видял в чудо от шпионски изцепки и е решил най-накрая да си направи собствена мрежа без такъв мащабен шпионаж.

19.02 2014 в 11:09

Тим Бърнс Лий в случая страда от липса на суфльор, затова хем е срещу монополизирането, хем е срещу балканския синдром на разделянето. Това негово раздвоение си е от край време, защото ролята му е много сложна и не е едно, че да го запомниш. Хубавото е, че дори говорителят, на хайтек мафията е прозрял балканската заплаха за монополистите, ама тя не идва от разделението на мрежата, а от новите технологии, които се раждат в малкото останали не джебелски* фирми в България и които скоро ще превърнат българската мечта за семантичен WEB, на която той е "автор" в реалност. * за който не ползва майчин език джебел - неплодородна нива, в реалността и велики шефове на фирми са от самия Джебел, сигурно не е случайно.

19.02 2014 в 08:46

пеперудката е права! балкански, спокойно можеш да продължаваш да използваш ника си, равен на "синдрома на умствената недостатъчност" ха-ха-хааа

19.02 2014 в 07:13

До gross:

Мненийцето ти само доказва колко са прави тия, като са го измислили този термин на наш гръб.

19.02 2014 в 06:44

Ха-ха-ха, синдромът на умствената недостатъчност вече си има име - синдромът балкнански! Напълно подходящо!