Бащата на интернет предупреди за балкански синдром в мрежата

OFFNews 18 февруари 2014 в 20:30 20774 16

Тим Бърнърс-Лий
Тим Бърнърс-Лий

В интервю за списание Wired Тим Бърнърс-Лий, създателят на Мрежата, се обърна с призив за реформиране на интернет пространството.

25 години след създаването на Мрежата нейният създател призовава потребителите да се завърнат към корените на оригиналния й замисъл - децентрализиран интернет, който в сърцевината си остава свободен за всички.

Въпреки че част от това завръщане е държането под око на интернет монополистите, които печелят от нета - като търсачките и онлайн социалните мрежи, най-голямата опасност е зараждащата се балканизирана мрежа (бел. прев. - на английски терминът "balkanize", "балканизирам" означава да разделиш дадена територия на много малки враждуващи фракции), казва пред Wired Тим Бърнърс-Лий.

"Искам мрежа, която да бъде отворена, която да работи интернационално, да работи добре и по възможност да не е основана на нации", заявява Бърнърс-Лий.

Задължение на правителствата, новоизлюпващите се компании и журналистите е да поддържат този разговор на преден план, добави той, "защото скоростта на промените не се забавя, а напротив - по-бърза е от всякога".

Своят дан в това начинание Бърнърс-Лий дава, като засяга проблема в работата си в Института за отворена информация (Open Data Institute), консорциума "Уърлд Уайд Уеб" (World Wide Web Consortium) и "Фондация Уърлд Уайд Уеб" (World Wide Web Foundation), но и в Масачузетския технологичен институт, където е професор, чиито студенти "създават нова децентрализирана архитектура на мрежата".

Бърнърс-Лий коментира и нуждата от хакерите, като посочва, че "Това е една много важна култура. Важно е да накараме тази общност да се замисли за отговоростите и възможностите си. Нуждаем се от различни алтернативни гласове, които да бъдат опозиция на правителствата понякога."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!