Фестивал на науката започва днес в София

OFFNews Последна промяна на 14 май 2015 в 06:20 1978 0

Софийският фестивал на науката се открива днес в столичния парк "Заимов" и театър "София". Атрактивният фест ще продължи до неделя. 

В програмата са включени над 60 събития, участват учени от България, Великобритания, Ирландия, Полша и Испания, за да покажат красотата на науката, съобщиха от Столична община. 

На юбилейното издание на феста световноизвестният еволюционен биолог проф. Ричард Докинс ще направи презантация "По-странна, отколкото можем да предположим".

Професорът по невронауки и ръководител на департамента по офталмология на Оксфорд Ръсел Фостър ще говори за "Светлината, часовниците и съня". Президентът на Обществото за защита на грозните животни Саймън Уот, биолог и водещ на популярно научно предаване по БиБиСи, ще ни провокира да мислим за биологичното разнообразие с комедийната вечер "За жабите и хората". Британският илюзионист DMC, познат от предаването "Отвъд магията" на National Geographic Channel, ще покаже на живо как особеностите на човешкия мозък могат да бъдат използвани, за да виждаме невероятни и привидно магични неща. 

Доц. д-р Леандър Литов ще поведе неизлечимо любопитните на "Виртуална разходка из ЦЕРН" с помощта на технологиите и колегите му от различни страни, които работят по най-големия експеримент на човечеството.

Астрофизикът и главен редактор на сп. "BBC Знание" д-р Владимир Божилов ще разкрие "Мистерията на квазарите".

Химикът, докторант в Универеситета Упсала /Швеция/ Божидар Стефанов ще разкрие малко "Зла химия" – кога водата може да стане отровна, какво е общото между миризмата на горяща дума и тероризма, защо не бива да се пие вино по време на сафари и други химични истории.

Светлин Петков, докторант в Единбургския университет и Виктория Атанасова от Нов български университет ще говорят за "Изкуствен интелект – от мечтата на Тюринг до ръба на познанието днес".

Ирландският учен и постдокторант в Института Макс Планк Порик Флъд ще разкаже "Защо са ни необходими ГМО продукти" и защо смята, че технологиите за генно модифициране са важни за оцеляването на човешката цивилизация.

Докторантката по химия Моника Коперска от Полша ще разкрие "Ще изяде ли мишката книжката?" или кой е най-надеждният начин за съхраняване на информация.

Испанският математик Едуардо де Кабазон ще смае публиката с "Големи, огромни и чудовищни числа", а българските математички от Центъра по забавна математика ще му пожелаят "Късмет, Жоро!" със своето шоу за вероятността да спечелим от хазартни игри.

Специален акцент на фестивала тази година е дебатът "Стволовите клетки – да бъдат или не?". Медицината залага големи надежди на лечението със стволови клетки, които да изградят здрава система в един болен организъм и така да излекуват човека. Възможността да се вземат стволови клетки от човешки ембриони обаче поставя редица етични въпроси, които вълнуват хората навсякъде по света. Участват юристът и преподавател по Медицинско право и биоправо Стоян Ставру, и генетикът проф. Румен Панков, зам.-ректор на СУ „Кл. Охридски“.

Фестивалът предлага и много щандове с експерименти и демонстрации на науката в действие. Шатра "Експлораториум“ и "Зона 42" ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет. 

Достъпът до всички събития за деца и за повечето от събитията за възрастни, както и до шатрите с демонстрации, е свободен. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд "Информация“ на фестивала. Местата са ограничени и пропуските ще се раздават до изчерпване на количествата.

Билетите са на цена от 5 лв., а за пенсионери и деца до 18 г. са по 4 лв. 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови