Всички сме за Дуйсбург

Калин Терзийски 11 август 2017 в 11:20 7351 4

Калин Терзийски

Да, днес прочетох нещо, което породи в мене невесела поредица от мисли. Всъщност – кое ли, прочетено в медиите, ни кара да мислим за весели и приятни неща? Може би прогнозата за времето? Не, българинът има такава нагласа, че когато е много студено и се затопли, той казва: не е нормално по това време да е топло! Ужас! - въпреки, че се е оплаквал кански от студа; а когато от горещо стане прохладно, той казва: „това гадно време пак се развали!”.

Но да не укорявам медиите. Все пак и аз, когато видя плашещо или направо ужасяващо заглавие, се зачитам именно в материала под него, а не в някой друг. Човек е вечно и сладостно привлечен от ужасите, особено когато не се случват на него. Дайте ни публични екзекуции и риалититата ще станат дълбоко непопулярни. Да, такива ми ти работи.

Та така – прочетох, че министър от правителството на Северен Рейн-Вестфалия, някой си Щамп, най-вероятно щампован в грамаден рурски завод за светли метали, заявил, че е редно парите, които се дават на Румъния и на България за интегриране на ромските общности, да се пренасочат към Дортмунд и Дуйсбург. Защото там живеят хиляди българи и румънци, които всъщност били предимно цигани.

И докато в Румъния и България не се правело нищо за интегрирането на парите... ох, простете, на ромите в общността, то в Рейн-Вестфалия се правело.

Това изявление в първия момент ми се стори нахално. Замислих се: та не беше ли Рейн-Вестфалия най-силно развитата индустриална зона в света (като не броим китайските, защото те така или иначе са създадени от извънземни)? Следователно би трябвало тази област да е и една от най-богатите в света... Пък да вземеш от бедни и да дадеш на богатите е някак... нахално! О, горките ние бедни българчета, които имаме едва два пъти повече автомобили на глава от населението отколкото холандците! Освен това – поразрових се и открих, че в Дуйсбург българите са малко повече от 4 хиляди, а румънците – малко над 5 хиляди. Колко от тях са роми, не пишеше. Казах си – все пак в България живеят 750 хиляди роми. Няма ли да им дойде малко множко на дуйсбургчани да лапнат парите, определени за 750 хиляди, за да интегрират 4 хиляди?

Но после се замислих за други неща. Щамп беше казал в изявлението си, че България и Румъния не използват парите за реална интеграция на ромското население. Веднага в мозъка ми, свикнал да открива във всичко, направено в България, някакво мошеничество, щракна представа. За чиновници и разни тям подобни интегратори, които си купуват последни модели BMW с парите за интеграция. Сигурен съм, че тази представа не е далечна за много от българите.
Не знам – казах си – колко добре ги интегрират ромите в Дуйсбург, но добре виждам колко ги интегрират в България. Малко, клонящо към никак.

Не че не се правят показни усилия. Това са усилия да се демонстрира нещо, което всъщност не съществува. Ромите в България са склонни към три неща: 1. фалшиви и неискрено позитивни изявления от сорта на „ние сме българи, ние искаме да живеем в разбирателство, смятаме България за наша родина”; 2. дълбоко отчуждение и негодувание срещу българите и особено срещу „българските” – тоест - чуждите държавни институции; и 3. изнудваческата легенда за „дискриминация” – много удобна в случаите, когато те подгонят, защото не си плащаш тока.

Циганските деца – както е казал в изявлението си Щамп - наистина не ходят на училище. И никой не е в състояние да ги принуди да го правят. А ако все пак ходят, то там не научават нищо. Повечето излизат функционално неграмотни, тоест – способни да преживяват единствено от най-нискоквалифициран труд. Или чрез кражби и проституция. И това е известно на всички.

Казах – никой не може да ги принуди да ходят на училище. Имах предвид – образователната администрация не е способна да принуди родителите да убедят децата си да ходят на училище. Така звучи по-политически коректно. Но как тази администрация е способна да принуди българските родители, а ромските – не? Българските родители трябва да плащат всевъзможни прищевки на образователната система – учебни помагала, зелени училища, всякакви измишльотини... и българските родители – както винаги - са сравнително послушни и изпълнителни.

Веднъж социалният антрополог, моят приятел Харалан Александров каза нещо доста забавно, макар че го каза на официален форум, на който присъстваше и Бойко Борисов. Той каза, че при едно от пътешествията си из район с много роми чул много интересно обяснение за това защо ромските деца (от това населено място) отсъстват често от училище. Родителите-роми му обяснили: "Ами децата стоят до късно, гледат телевизия. На сутринта им се спи. И на нас ни е жал да ги будиме!"

Милият Харалан, склонен да оправдава всекиго, обобщи, че най-вероятно тия семейства имат само една стая и децата няма как – стоят до късно, докато родителите им гледат телевизия. А после не ходят на училище и не се интегрират в обществото.
Замислих се: Каква е тая власт със своята полиция, жандармерия, администрация с безброй подразделения и раздут като насмукал се кърлеж бюджет, която не може да упражни контрол над едни обикновени, необразовани, простички хора – които безхитростно обясняват, че на децата им се спи?

Как тая власт може да задържи – това е съвсем произволен пример, но ми дойде силно и спонтанно – как може да задържи едно правителство като това на Орешарски – мразено и непоносимо за цял народ една година – мобилизирайки всичките си властови ресурси, а не може да накара едни циганчета да ходят на училище?!

Някой, който ме мрази, ще каже: Е, ти искаш децата с жандармерия ли да ги водим на училище?

Не, не естествено. Но властта си е една. Апаратът за упражняване на контрол и „убеждаване”, за принуждаване на хората е един и същ. Администрацията с всичките и подразделения може да спъва цялата българска свободна инициатива и да печели милиони от корупционни практики, а не може да накара едни циганета да ходят на училище?! Смешно, нереалистично някак... Защото сутрин им се спяло...

Не мога да правя изводи. Бих могъл да кажа: Най-вероятно на някого, на някаква група от хора, е изгодно да не се интегрират ромите. Възможно е...

Но това са изводи, които се доближават до параноята.

Знам едно: Българите са разделени на две. Едни, които не смеят да си признаят, дори пред себе си, че изпитват недобро чувство към ромите (защото ще влязат в категорията на злите расисти). И други, които отявлено изпитват лошо чувство към ромите.

А това е така, замислих се, защото представата за ром или по-правилно – за циганин - е такава: мургав, съмнителен, лъжлив, необразован, склонен към престъпления човек.

Апропо: мнението на циганите за българите и „тяхната държава” не е по-добро.

Изграждането на тия нагласи и мнения започва в най-ранна възраст. Заради абсолютно неуспешната, нарочно или заради ужасна немарливост провалена интеграция. За която европейските фондове ни дават над пет милиарда евро. Не на нас, впрочем, а на България.

Ето защо по едно време се замислих: Дали министър Щамп не е прав?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

14.08 2017 в 13:57

Ами освен да сезираме КЗД за този текст, друго не се сещам. Художествените му качества са нулеви. Поне малко реклама да си направи Терзиев чрез скандал, че иначе не може.
 
X

Предизборно със Светльо Витков