Топ 10 на най-култовите кандидат-президенти в новата ни история

Венци Мицов 16 октомври 2021 в 12:03 15237 1

Сега...

По принцип и аз съм бил кандидат за вицепрезидент. Защото знам, че в коментарите под тази статия ще напишете - "А защо не погледна себе си, преди да говориш за другите", бързам да започна именно с това.

Причините да не пиша за себе си са няколко:

- конфликт на интереси, хахахахаха;
- скромност;
- липса на самочувствие.

А и когато преглеждах всички, които през годините са били кандидати за "Дондуков" 2, си дадох сметка, че има толкова много заслужили кандидати, че те заслужават не статия, не класация, а ода.

Музо, възпей оня гибелен гняв на кандидатпрезидентските двойки...

А сега да приключваме с увод едно и да кажем няколко думи на старта на тая класация.

Отново е есен. Отново у нас има избори. У нас напоследък избори да искаш.

Легла в болниците няма, но кандидат-депутати има.

Олиото е 4 лева, но кандидат-президентите са безплатни.

Изобщо - у нас всичко е наопаки. И единственото нещо, което би могло да ни накара да се усмихнем, е да се обърнем с чувство на самоирония назад. И да видим кое ни развеселяваше в годините, в които избирахме президенти.

Предупреждавам - подредбата на кандидат-президентите е на случаен принцип. Всяка един от тези култови кандидати сам по себе си заслужава първото място. Както и последното. Както и всички места накуп.

А вие си вземете пуканки, сипете си едно кафе, тайничко от жена ви добавете едно малко уискенце вътре и нека се потопим в класацията с най-култовите кандидат-президенти от последните години у нас.

10. За Волен! Зa България!!!

За вас не знам, но на мен лично ми липсва времето, в което Волен бе от основните политически играчи. Сега някак се поскри, някак поизчезна от фокуса на събитията и само снощното му появяване в "Панорама" донякъде напомни за времето, в което той се появяваше в изборната нощ в НДК с келнер, който на поднос носеше огромен вибратор. Или пък времето, в което той и неговия съратник Чуколов ходеха на лов за студенти в НАТФИЗ.

Аз лично, поправете ме, ако греша, но не съм чувал по-откровена, по-завладяваща реч от неговата. Какво по-силно от онова "Хиени, искате ли да ви покажа фалоса си", което той изрече по повод журналистите на един митинг на АТАКА преди време.

Впрочем, Волен отново е кандидат за президент. За трети път. И ако сега шансът на колоритния му дует с легендата на АТАКА Магда Ташева се отчита от социолозите като съвсем малък, то през 2006 Волен стигна до балотаж срещу Първанов.

Хиени, нещо да искате да ви покаже чичко ви Волен?

Но у нас кой ли не е стигал до балотаж. Ето ви още един такъв пример в следващия кандидат за славата...

9. Ивайло Калфин

Ивайло Калфин беше острието на левицата на изборите през 2011 година. С бекграунда си на ерудит той бива избран от БСП да бъде нейния кандидат за президент. Нещо повече - към него в битката се присъедини и големия Стефан Данаилов (светла му памет). И мнозина казват, че именно присъствието на Ламбо като кандидат за вицепрезидент е довело двойката до балотаж.

Истината е, че Калфин е в тази класация не защото бе много интересен като кандидат-президент, а защото по-скоро е любопитна политическата му биография. Той напуска БСП, после се връща там като кандидат за президент, после пак напуска и отива в АБВ и отново е кандидат за президент.

Само че втория път балотаж така и не се случва. 

А сега спешно да разнообразим с един актуален кандидат, който никога не изневерява на принципите си - а именно - вярата в Тангра!!!

8. Йоло Денев

Ако у нас протестното движение имаше символ, то той щеше да е само един - бай Йоло Денев!

Човекът-протест! Човекът-революция!

Бай Йоло е толкова всеотдаен, толкова предан на протестите, че през 2013 в един ден можехте да го видите и на протеста срещу Орешарски, и на контрапротеста в подкрепа на Орешарски.

Впрочем, Йоло не е дебютант на кандидатпрезидентската сцена. През 1992, в мрачните времена на прехода, той се кандидатира за президент на Майка България, за да възвести началото на идеите на бог Тангра!!!

И като всеки, изпреварил времето си, и бай Йоло не успява да увлече избирателите в идеите си. И печели 10 769 гласа.

Но Йоло не се отказва! Той започва да твори! И издава книгите: "Тангристката библия: Свещен пътеводител на българската вяра", "Българите-тангристи – духовни водачи на човечеството", "Борбата за България – идеология за спасение и възраждане, за нова независима България – с благоденствие на народа", "Ново човечество: С тангристката цивилизация на шестата духовна раса – деца на слънцето", "Пътят към турско робство 1" ,"Пътят към турско робство 2". "Великият Атила (435 – 453 г.): „Бич на Тангра за князе и престъпници“, Гениалният Мотун – император – националист 1 (202 – 174 г. пр.н.е.), "Трагизмът и величието на тангриста-колобър Расат", "Богомилството – учение (религия) и социално-културно движение за справедливост", "Борбата на Йоло за България (народа) и човечеството: дневник, геноцид – катастрофа – промяна".

НЕКОЙ НЕЩО???

Днес Йоло отново е кандидат за президент. И може всички да му се подиграват, но е факт, че когато заговорим за протест, се сещаме не за друг, а за него. Ако знаете по-отдаден на каузата човек, ми се обадете. Или ми изпратете факс. Или пък направо ми пратете три литра домашна ракия, после ще ви дам адреса...

7. Росен Плевнелиев

Той спечели изборите. Беше президент един мандат. По едно време се радваше на някаква симпатия от умно-красивата част на обществото ни. Но това беше за малко.

Повече няма какво да кажем за Плевнелиев, а вицепрезидентката отсъства от снимките, защото тя и президентът така или иначе бяха постоянно на противоположно мнение по всички въпроси. А и самата двойка, така, както съм сложил снимката, е далеч по-близо до истината...

Към днешна дата президентът Плевнелиев от време на време се явява по телевизията и говори някакви странни неща, но ние и преди, и сега не му обръщахме особено внимание, така че да продължим класацията нататък...

6. Митьо Пищова и Радо Шишарката

Кандидатпрезидентска двойка, която остана завинаги в историята.

Може би не помните, но кандидатурата на тези великани бе издигната не от друг, а от партия Българско национално обединение - която няколко години по-късно пък даде регистрацията си на бизнесмена Васил Божков и неговото "Българско лято".

Тук мога много да говоря. Но вместо това в архивите на интернет все още можем да намерим предизборното обръщение на бай ви Митьо, който беше купил за избирателя си кебапченца, кюфтенца, карначета, шишчета и пържолки.

С тази кампания, с тези силни послания култовият дует успя да спечели 14974 гласа, но въпреки това още преди старта на изборите Пищова отправя недвусмислено послание - "На балотажа ще подкрепим ГЕРБ".

И ГЕРБ губят от Радев. Изводите оставям за вас, неблагодарници такива. Ядохте кебапченца, а после предадохте Митьо и Радо...

5. Жорж Ганчев и приятели

Между другото, пропуснах да кажа, че бай ви Митьо Пищова бе кандидат за още много неща. Няколко пъти например за кмет на Търново. Но народът е неблагодарен - той не оценява политиците от ново поколение.

Какъвто несъмнено бе един друг колосален кандидат за президент. Жорж Ганчев. Артист, режисьор, певец, художник, политик, майстор на рапирата, учител по фехтовка на Мадона, Шер, Брус Дикенсън...

В зората на демокрацията у нас, когато родните политици се деляха на БКП и СДС, аутфитът беше следният - ако си от БКП (която се прекръсти на БСП), си мазен чичка с костюмче и прическа на партиен секретар. А ако си от СДС, си с омърлян плетен от баба ти пуловер, брада и гледаш лошо.

Някъде по това време изведнъж у нас се появи Жорж Ганчев. Завърнал се от САЩ, с калифорнийски тен, добре подържан мустак и холивудска усмивка Жорж изведнъж даде нова посока на политическото говорене у нас. Усмихнат, но и остър, остроумен, язвителен, но и вдъхващ надежди, Жорж бе именно онзи нов модел, който все още го нямаше у нас.

И тогава той се кандидатира за президент. През 1992 година Жорж, в тандем с Петър Берон, достига до третото място и взема 17 процента от гласовете на избирателите.

Следва бурна кариера, а Жорж е кандидат за президент три пъти. През 2001 той печели малко над 3 процента от гласовете (96 481 глкаса), а през 2016 гласовете за него са 27 982.

Междувременно около неговата фигура се случват всевъзможни скандали - създава партия (Български бизнес блок), която го отстранява, депутат е, но се оказва, че има проблеми с гражданството и го отстраняват от 37-то Народно събрание, а на всичкото отгоре в един момент излиза неговото досие от ДС, от което става ясно, че межди 1970 и 1990 година е бил сътрудник на Второ главно управление под името... Жорж.

Как па не измислиха друго име бе, егати и въображението са имали тия хора...

4. Георги Марков

И като заговорихме за внезапно изскочили картончета от ДС...

Той беше депутат от СДС. Но се разграничи от СДС, защото отказа да подпише конституцията.

Той напусна СДС, за да отиде в РЗС.

Той напусна РЗС, за да отиде в ГЕРБ.

А накрая се оказа, че Георги Марков, борец срещу комунизма, последователен фен на Орбан и Бойко Борисов бил имал картонче за принадлежност към лошите комунистически служби...

Та по това време самият Марков коментира досието си така - "Да си гледат работата".

Та... През 2006, когато ГЕРБ все още не съществуват, Георги Мрков е издигнат за кандидат-президент от партията на Яне Янев (бе къде изчезна тоя човек, много ми липсва) и печели 75 478 гласа, с което се нарежда на шесто място след 1 тур на изборите.

Легенда на прехода, ама па колко да е легенда...

3. Кире Либерало

За тази легенда на българската политика сме писали и друг път.

В случая е важно да знаете, че през 1992 Кире Либерало се явява на президентските избори и успява да вземе фамозните 11 227 гласа. И ако си мислите, че това са малко гласове, мога да ви приканя да четете резултатите на много от кандидатите с пари и претенции, които накрая вземат кой по 2000, кой по 3000 гласа.

Кире беше легенда, но ни напусна през 2005 година. Но покрай него спокойно можем да обявим Перник, коравия Перник за люлка на либералната идея...

2. Йоана Рубин

"Явявам се на избори! На балотажа ще съм с Румен Радев, а после ще управляваме заедно."

Тези думи принадлежат на една от най-култовите дами, кандидатирали се някога за президент на България. 

Йорданка Колева или Йоана Рубин е не просто кандидат за президент. Тя е ясновидка, физик, забележете - член кореспондент към ООН и освен това лечител, композитор и поет.

Освен това Йоана Рубин бе и телевизионен водещ и от разстояние лекуваше всичко - от рак до нощни напикавания. През 2016 Йоана Рубин се кандидатира за президент, но, уви, звездите не бяха разположени правилно, ретроградния Меркурий също изигра лоша шега на лечителката и в крайна сметка тя завърши втора отзад напред със скромните 4128 гласа, отреждащи и 0,11 процента от гласовете на суверена.

Това може би се дължеше и на факта, че самата Рубин се оказа с досъдебно производство за измама...

Неблагодарни хора - ти ги лекуваш, а те... съсипват желанието ти да оправиш майка България.

Пред роден сайт Йоана казва следното: "Консултирала съм се с Тони Блеър! Той ме покани да живея при него!"...

Дали лечителката е приела поканата - не знаем. Напоследък няма много новини за бившия премиер на Англия...

1. Антиваксърът, който правеше ваксини - професор Чорбанов

2021 година. Месец октомври. На пресконференция биологът професор Чорбанов излиза, за да представи прототип на българската ваксина срещу COVID-19.

"Професор Чорбанов, това е отлична новина! Вие бихте ли си сложил от вашата ваксина?" - пита репортерка.

Чорбанов поглежда към репортерката с презрение и отривисто заявява:

"НЕ!!!"...

Професорът е една от фамозните фигури на ковид дисидентството у нас и всички помним, как миналата година по телевизията заяви, че е боледувал и има имунитет до живот. И два дни по-късно постъпи в болница "Света Анна" с двустранна пневмония, та трябваше да си измислят някакви истории как настинал по време на ски в Рила.

Обаче едва ли някой си спомня, че преди да започне да се занимава с ваксини, които не препоръчва да се слагат, професор Чорбанов бе... кандидат за президент.

Това се случи през далечната вече 2011 година, а партията, издигнала професора, тогава все още доцент, бе Българска демократична общност, каквото и да означава това.

"Президентската институция трябва да е инструмент за балансиране на всяка изпълнителна власт. Той поставя приоритет върху модерното образование и култура. Страната трябва да се насочи към развиване на високоинтелектуалния труд, тя трябва да е държава на реда, отговорността и достойнството" - казва тогава Чорбанов и ние се ядосваме, че няма и дума за ваксини, но това си е за наша сметка.

Днес самият професор е водач на листите на ПП "Свидетелите на суверена" ака ИТН в Търново, където ще се бори с Пеевски, Христо Иванов (ако си е регистрирал листата там) и вече не помня кой.

Но през 2011 Чорбанов успява да вземе клетите 6340 гласа (0,19 процента от гласувалите) и след това всичко се губи...

До миналата година, когато, вече помъдрял, биологът започва да громи измамата COVID и да живее без маски и без страх, заедно с Мангъров и Антония Първанова.

И ТУК ТОЯ ДЪЛЪГ ТЕКСТ ЩЕ СВЪРШИ

Идват избори 2 в 1. За първи път в историята ще гласуваме за президент и за парламент едновременно.

Както знаете, култови кандидати за "Дондуков" 2 ще има винаги. И може би това е прекрасно. А може би не е.

Не знам. Знам, че е време сериозно да се замислим - защо всичките ни кандидати са клетници?

Това не е ли, защото и самите ние сме идиоти и излъчваме своя представителна извадка?

И с тази тема за размисъл ви оставям. Да, да, знам, че и аз съм идиот, споко. Написах го вече в началото на текста.

И тук ще го потвърдя.

А сега стига сте чели и марш на масата. Какво ми четете текстове? Събота е!

Наздраве!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!