Тони Филипов, д-р: Избор на живот и смърт

Тони Филипов, д-р 26 март 2020 в 22:15 25369 1

През октомври 2002 г., когато мина ураганът “Жанет”, но засегна само централна Европа, написах: „Това да си в периферията на Европа имало и добри страни.“

Изобщо във всяко лошо има и малко добро и ние, като българи, трябва да се научим да го търсим. Няма къде другаде.

Сега, като чета за смъртността от коронавируса в Италия и Испания и как при нас е направо пренебрежима (засега!), си помислих друго. И в доброто има лошо. Например, корона вируса удря по-здраво нациите с по-висока средна продължителност на живота (СПЖ)! Знаете ли каква е СПЖ в Испания и в Италия? Данните на Евростат за 2017 г. показват, че СПЖ за ЕС е 80.9 г. А испанците живеят средно 83.5 г., италианците 83,4 г. Той не случайно Борисов си прати любимата в Испания. Да му се чуди човек на акъла какво ще я прави, като стане на 85 г. Кой спи с бабички?

Я по-добре да ви кажа и най-благоприятните области, та ако, по-точно когато, решите да мигрирате, да знаете накъде да хващате. В Италия най-дълго живеят в Тренто, Умбрия, Болзано, Маркас и Ломбардия. В Испания в Мадрид, Кастилия, Леон, Ла Риоха, Страната на Баските, Арагон и Навара. Дълго живеят също гражданите на Централен Лондон и няколко области във Франция.

В тези страни възрастовите граници се изместват. Полани една анкета сред британците показва, че старостта вече започвала на 80 г., две десетилетия по-късно, отколкото са смятали предишните поколения. В България за такива викаме „поживели са си, ред им е“!

От тази гледна точка най-късата клечка в ЕС са изтеглили българите (каква изненада!) със СПЖ от 74.8 години. Даже мамалигите ни изпреварват (75.3).

А по-късата от най-късите се пада на българските мъже, които живеят средно 71.3 г., за разлика от жените, които откарват до 78.4 г.! А сливналийки са направо нагли! Надживявали мъжете си средно със 7,9 години. И кюстендилките също – 7.7 г. Представяте ли си?! Седем-осем години му живее париците и имотите, дето ги е трупал с кръв и пот! И получава пенсия, та че и част от неговата.

Отплеснах се.

Понеже няма как всички да мигрирате на запад, та да кажа и на тия дето ще останат, че и у нас има лошо и по-лошо. Така например в Северозападнала България живеят средно по 73.5 години, а в Югозападнала 75.7 г. Ако вече сте имали неблагоразумието да се родите мъж, нищо не може да се направи. Но, ако сте селянин, можете да избягате в града. Гражданите живеят средно с 2.7 години повече от селяните. Ако сте от малките градове, можете да мигрирате към София, Пловдив и Варна. Най-възрастни умират хората от градовете с качествена медицинска помощ. Най-дълго, естествено, живеели столичани.

Също така хората с по-високо образование живеели по-дълго. В различните страни различно по-дълго. В България учените живеели 12 г. повече от простите. За съжаление не мога да ви кажа дали бакшишите висшисти, висшистите арматуристи и всички други преквалифицирали се на среднисти висшисти живеят колкото другите висшисти.

Предполагам, че има сериозни разминавания в СПЖ между цигани и българи, но такива етнически разрези не се правят, а, ако се правят, се пазят в тайна.

Но от гледна точка на корона вируса нещата изглеждат точно обратно. Всичките бонуси се обръщат в минуси. Ама то е доказано. Колкото по-дълго живееш, толкова по-голям е рискът да умреш.

Ех, ако милиардите, които изчезват годишно, се дадат в здравеопазването и социалната сфера, доста хора биха поживели още някоя и друга годинка. То, дето викал Асан, един живот, ама друг няма да има… Тъй че политиците крадат не пари, крадат живота ни, години живот от всеки от нас!

Оставям на вас да сметнете колко живота е откраднал Пеефски с милиардите от нагодени обществени поръчка и други далавери, и колко е върнал с дарението от 500 хил. лв., което направи.

Чудя ви се, братя! Нямам обяснение защо така упорито отбягвате да поискате реванш за откраднатия си живот. Дори и окови немате за губене! Така, де, онтологичният ви статус като уж европейци не би могъл да бъде по-нисък дори и теоретично.

Обаче каква ирония! Сега ще излезе, че крадците на живот са направили услуга на много хора, като са им спестили корона вируса и са им помогнали да си умрат от добре познатите конвенционални причини – безпаричие, глад, студ…

А колкото до СПЖ на италианците, д-р Филипов има някои подозрения. Те наистина живеят по-дълго, но не чак пък толкова.

Правителствен доклад за здравеопазването в Италия от преди 2-3 години твърдеше, че броят на столетниците се е утроил за по-малко от 15 г. – от 5650 през 2002 г. на 19 000 през 2015 г. Същите процеси се наблюдават и в Гърция.

Знаете ли защо при тях столетниците се увеличават, а при нас намаляват? Щото ние не ги фризираме. А не ги фризираме, защото токът е много скъп, а пенсиите много ниски. И като туриш на едната страна разходите за ток за голям фризер, а на другата страна съответната пенсия, сметката рядко излиза. Докато при 1500 евро пенсия винаги излиза. Точно на такива места се намериха доста столетници в Италия преди няколко години. И в Гърция това е честа практика, писал съм ви за това. Тамошното НОИ беше открило из документите си много столетници. Имало един дядко на 122 г. Отишли да го търсят от Гинес, защото е с 10 г. по-възрастен от най-възрастния човек на планетата. И го намерили във фризера. От 15 г. бил там… У нас и да се появи някой столетник, то е от немарливост. Никой не става мукаят да отпише починалите от избирателните списъци, някои от които вече са на стотина години. И тъй си вървят „ведно живи и умрели”.

Интересно сега дали корона вирусът ще засегне фризерните столетници в Италия и Гърция. Пък ако и изчисти избирателните ни списъци от мъртвите души… Ама надали. Фризирането на старците е кокошкарска работа. Но фризирането на избирателните списъци носи милиарди на печелившите.

Пак с отплеснах. А исках само да ви дам знание, за да можете да направите информиран избор – дали да живеете дълго в Италия, Испания или Великобритания и накрая да умрете от корона вирус, или да живеете по-кратко в България и да умрете от някоя банална лечима болест. А това, както виждате, е избор на живот и смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови