Руското искане за България - дяволът чете Евангелието?

Димитър Аврамов 21 януари 2022 в 18:19 11208 8

Димитър Аврамов

“Без войски на НАТО в България и Румъния” - това искане на Русия е много полезно за България. То показва как Москва гледа на България – като на буферна територия между нея и Запада и като на страна, в чиято вътрешна политика може да се меси и чието бъдеще да контролира.

Искам да бъда разбран правилно - това не е русофилски или русофобски текст. Написаното по-скоро е призив към това българската нация да покаже, че има гръбнак и характер, тоест да покаже специфичен жест към Москва с ярко изразен пръст в средата. Важно е да покажем такъв жест на Кремъл, а не на руския народ. Защо?

Първо, НАТО не е чужда организация за България, а наша, защото сме в нея. Същото е като с Европейския съюз. Нито една страна от партньорите ни в НАТО досега не е поставила императивно искане към България за нищо. Нито за военни бази, нито за поставяне на въоръжени сили, нито за каквото и да е. Исканията на Русия някой друг да решава какво ще става в България са безкрайно нахални. България не е “близка чужбина”, нито сфера на руско влияние. Освен това, в България няма чужди военни сили. Когато у нас има военни сили на НАТО, те не са чужди! Те са си наши!

Второ, след като президентът Радев заяви, че “страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било” е време външно министерство да повика руския посланик в България да му поиска обяснение. Ще бъда дори по-краен, без да съм русофоб. България би трябвало дори да изгони руския посланик у нас, за да покаже на Кремъл, че ние взимаме решенията си сами. Съзнавам, че това би било враждебен акт, но Русия започна първа! Руснаците са корав народ по принцип и уважават народите с характер. Ние имаме ли характер? Заслужаваме ли уважение? Ако имаме характер, да го покажем!

Трето, обичта на българите към руската култура, руското изкуство и руската литература са неизменни. Не дължим обаче нито обич, нито симпатии на руските политици или към геополитическите амбиции на Руската федерация. Русия вече открадна Крим, който бе суверенна територия на украинската държава, станала такава с руски подпис. Русия бе гарант за териториалната цялост на Украйна. Вместо да спазва ангажиментите си обаче Кремъл анексира украинска територия. Сега дрънка оръжие на източната граница с Украйна, край Донбас – други земи, към които Москва има апетити. И на всичко отгоре набърква България в собствените си проблеми.

Наясно съм с руската история, наясно съм и с факта, че Руската империя е водила редица войни за териториите на днешна Украйна и че те са били част от нея. Руската империя обаче е история. Тя е несъществуваща аристократична държава като Австроунгарската и Британската империя и като Хитлерова Германия. Империите са история и се надявам да си останат такава. Исканията към Румъния и България приличат на изскачането на геополитически скелети от миналото и на събуждане старите руски имперски амбиции и вплитането им в новата руска държавност.

Четвърто. Честит ви “Балкански поток”. Правителството на ГЕРБ предаде един път българските национални интереси като изхарчи 3 милиарда лева, за да изгради с български пари газопровод, който да води руски газ до Сърбия - руското политическо протеже в Югоизточна Европа. Днес плащаме по-скъп газ, нищо че имаме газопровод, който води руски газ за Сърбия. Как мислите, дали сега Сърбия, чийто народ ни е културно близък, но чиято държава е била исторически враждебна към българската, подкрепя искането на Русия към САЩ и Запада за България и Румъния? Имаше един премиер, дето искаше в Черно море да плуват “лодки и платноходки”, помните ли? Днешното неуважително отношение към България от страна на Кремъл е закономерно следствие от политиката на “лодките и платноходките” и десетгодишното подлагане на руските държавни енергийни интереси в Югоизточна Европа.

Забележете, нямам никакво намерение да кажа лоша дума за Руската федерация или за нейния президент Владимир Путин. Русия и нейните политически лидери имат право на собствени виждания, дори когато те са неадекватни и безумни като това към САЩ и НАТО свързано с Румъния и България. То е толкова неадекватно, колкото ние да поискаме Русия да изтегли войските си от Казахстан! Би било неправилно да се бъркаме в отношенията на тези две държави, които заедно с Беларус членуват в собствен съюз и са уредили взаимоотношенията си, нали?

Ето точно толкова неадекватно и глупаво е руското искане към САЩ и НАТО, което споменава България и Румъния. То, за съжаление, показва, че в Кремъл гледат на света по начина, по който дяволът чете Евангелието. Адекватният отговор на България е да увеличи бюджета си за отбрана и да поиска от партньорите си от НАТО военни технологии, ресурси и подкрепа за специалния статут на гранична за алианса и ЕС държава. Сега е време да усетим европейската солидарност. Например е време да получим подкрепа от държави като Унгария и другите източно-европейски страни. Важно е да чуем и позицията на Северна Македония и Сърбия и да разберем как гледат те на руските искания към САЩ, НАТО и в крайна сметка към България и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

10

dolivo

28.01 2022 в 07:55

айде още един мечкопоклоник, приготвил хляб и сол питка за освободителите...

6245

7

kokoten

22.01 2022 в 11:01

От 500 години сме колония на някого....Турция,Русия,Германия,пак Русия и прокопсия няма...Сега сме членове на НАТО и трябва да си спазваме задълженията.Късно е за всякакви референдуми,още повече всеки референдум е абсолютна глупост в България.Народа ни е твърде тъп за да очакваш от него адекватни решения по важни въпроси...Сега е времето да покажем на русначетата големия квадратен български Х*Й и те да изберат дали да го духат или да го ползват по другите предназначения....За щастие след 30 години Пена вече не е ку*ва и всякакви искания на махмурлии-руснаци са безвъзвратно закъснели...е ще ни е малко нанагорно с газта,ама да дойде
Мутрягата и да обясни защо,аджеба,имаме толкова газопроводи и плащаме толкова скъп газ....кога ще до вкарат тоя мръсник в затвора,не се знае,но мисълта за това действа успокояващо....

22547

4

dolivo

21.01 2022 в 21:44

айде тоя банкси с мръсната уста пак

3714

3

GB

21.01 2022 в 20:23

Правилно!
Дълго бяхме "колония" на русия!
Време е за независимост от русите ни зависимости!
Е, лека корекция: държавите-членки сме съюзници. Партньори са държавите участващи в партньорски програми заедно с НАТО

22547

1

dolivo

21.01 2022 в 19:27

браво, това е патриотично, в интерес на България.

Ако някой спори, първо да се опита да извади България от НАТО и тогава да спори.

Трети пък от ЕС да извадят България, и тогава да приказват.

Като си се хванал на хоро, го играй добре. НАТО в момента е наше.