Писмото на Бил Гейтс

Любимата песен на един от човеците, променил най-много света ни е ''Peace on Earth''

Искра Ангелова 21 ноември 2023 в 12:27 4306 0

Искра Ангелова и Бил Гейтс, колаж

Снимка Искра Ангелова и Бил Гейтс, колаж

Искра Ангелова и Бил Гейтс, колаж

Идва Коледа. И докато у нас активно се спори дали бива полицай да пребива мирно протестиращ по особено жесток начин, другаде се готвят за най-хубавия празник в християнския свят - раждането на Исус Христос. Насред войни, предизвикали не само хуманитрани, но и икономически, и енергийни катастрофи, докато изкуственият интелект все повече навлиза живота ни; сред абсурдни хибридни и конспиративни кампании; сред смут, страх и отчаяние, а у нас - сред бедност и липса на надежда - все пак винаги идва Коледа. И винаги на този ден празнуваме най-голямото чудо: раждането на бебето Исус, който идва на земята, за да изкупи нашите грехове.

Вчера получих следното предколедно писмо. Изправих се на дивана от изненада - имах имейл не от кого да е, а от създателя на Майкрософт и един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс! Придружен с хубава негова коледна снимка. И... представете си, вместо да ме чипира или призовава да се ваксинирам, за да влезе в моето безценно тяло, откъдето да източва изключителните български мои гени, което със сигурност - според моите сънародници, "ваксинирани" в Русия, - той вече прави чрез особена нова компютърна технология, която е вградил във всеки български компютър... той ми препоръча книги и музика за празниците!

Искам да изведа това в отделен параграф. Вече сериозно: Бил Гейтс, дами и господа, най-големият бизнесмен, програмист, предприемач, финансист и милиардер не ми писа с указания как да си купя новия му софтуеър, как да сменя веднага стария си компютър с нов - негово производство, как да гласувам за неговия избраник в Америка, как да отида в някоя градинка да раздавам безплатно флаери за неговата компания, за да подкрепим някоя негова кауза или нов продукт, как да се запиша на неговия семинар... Той не ме призова да му дам нещо от себе си - времето си, контактите си, идеите си, доверието си, парите си, надеждата си... Вместо това той ми направи подарък! И то - подарък съвсем нематериален, затова и още по-ценен - духовна, интелектуална "храна". Той ми препоръча книги и музика. Скъпи политици, български, родни... когато вие започнете да ни пращате предколедно вашите съвети за хубави книги и музика - ще ви призная. Дотогава винаги ще имам едно наум.

Реших, че задължително ще споделя с читателите на OFFNews това откритие. А и няма да е лошо да попрочетем онова, което четат големите предприемачи, откриватели и бизнесмени - може пък да ни прихване. Знам, че тук да си честен предприемач и да успееш е оксиморон. Но понеже идва Коледа и това за мен винаги е бил празникът на надеждата... ще кажа: та нали тя умира последна?

И така, ето какво чете и слуша г-н Гейтс, когато не се занимава с това да превзема подмолно с чипове държави като нашата и да пръска с кемтрейлс отрова над родината:

"Здравейте, приятели,

В края на годината винаги е забавно да си припомня някои от най-добрите книги, които съм прочел. За 2023 г. веднага се сетих за три, всяка от които е дълбоко информативна и добре написана. Включил съм и курсове по икономика на един феноменален лектор, които съм посещавал преди повече от десет години, но и днес препоръчвам на приятели и роднини. Просто за забавление включих плейлист с чудесни празнични песни от миналото и настоящето, както от САЩ, така и от целия свят.

Надявам се, че тук ще намерите нещо забавно за четене, гледане или слушане. И весели празници!

1. "Песента на клетката" от Сидхарта Мукерджи. Всички ние ще се разболеем в някакъв момент. Всеки от нас ще има близки, които ще се разболеят. За да разберем какво се случва в тези моменти - и за да сме оптимисти, че нещата ще се оправят - е полезно да знаем нещо за клетките, градивните елементи на живота. Последната книга на Мукерджи ще ви даде тези знания. В началото той обяснява как животът е еволюирал от едноклетъчни организми, а след това показва как всяко човешко заболяване или последица от стареенето се дължи на нещо, което не е наред с клетките на организма. Мукерджи, който е едновременно онколог и автор, носител на наградата "Пулицър", използва всичките си умения в тази фантастична книга.

2. "Не е краят на света" от Хана Ричи. Хана Ричи е смятала - както много активисти за опазването на околната среда - че "живее в най-трагичния период на човечеството". Но когато започнала да разглежда данните, осъзнала, че това не е така. Нещата са лоши и са по-лоши, отколкото са били в далечното минало, но по почти всички показатели те се подобряват. Сега Ричи е водещ изследовател в "Нашият свят в данни" и в книгата си "Не е краят на света" използва данни, за да разкаже една контраинтуитивна история, която противоречи на сценариите за край на света по отношение на климата и други екологични теми, без да премълчава предизвикателствата. Всеки, който иска да води информиран разговор за изменението на климата, трябва да прочете тази книга.

3. "Изобретения и иновации", Вацлав Смил. Живеем ли в най-иновативната епоха в човешката история? Много хора биха казали така, но Смил твърди обратното. Всъщност, пише той, настоящата епоха показва "несъмнени признаци на технически застой и забавяне на напредъка". Не съм съгласен, но това не е изненадващо - след като съм прочел всичките 44 негови книги и съм разговарял с него няколко пъти, знам, че той не е толкова оптимистично настроен, колкото съм аз, по отношение на перспективите за иновации. Но въпреки че не виждаме бъдещето по един и същи начин, никой не е по-добър от Смил в обясняването на миналото. Ако искате да знаете как човешката изобретателност ни е довела до този момент, горещо ви препоръчвам "Изобретения и иновации".

4. Онлайн лекциите по икономика на Тимъти Тейлър. Гледал съм много поредици от лекции онлайн и Тейлър е един от любимите ми професори. И трите му поредици за Wondrium са фантастични. В "Новата глобална икономика" ще научите за основната икономическа история на различните региони и за това как функционират пазарите. Икономиката е най-подходяща за хора, които искат да разберат принципите на икономиката в дълбочина. Тази неочаквана икономика вероятно има толкова широка аудитория, защото Тейлър прилага тези принципи към неща от ежедневието, включително раздаване на подаръци, трафик, природни бедствия, спорт и др. Няма да сгрешите, ако чуете която и да е от лекциите на Тейлър.

5. Празничен плейлист. Този списък няма нужда от много обяснения, той е в Spotify, така че можете да го чуете там. Обичам празничната музика и съм съставил списък с някои любими мои песни - класически и съвременни мелодии, от САЩ и от цял свят.


Вече можете да намерите всички тези ревюта в моя блог. Приятно четене, гледане и слушане. И отново, весели празници.
Благодаря ви, че сте мои приятели.

Подпис: Бил"

P.S. Първата от песните, които препоръчва за слушане Бил Гейтс е на Бинг Кросби и младия Дейвид Бауи и се казва "Мир на земята", самата песен започва от 1:50 минута. Приятно слушане.

Подпис: Искра

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!