Из делниците на един луд (9-13 юли)

Тони Филипов, д-р 16 юли 2018 в 15:13 16788 2

Понеделник, 9 юли

Каже ли ти Бойко Борисов добър ден, погледни къде е слънцето, да не е залязло вече. Дето се вика, проверката е висша форма на недоверие. Досега които и думи на премиера да сме проверил, все си е заслужавало. Миналата седмица, когато оттегли (уж) промените в акциза на бездимните цигари, каза за пореден път: „България има най-ниските данъци в Европа, най-ниското ДДС…“ Статистиката обаче, пише Стефан Стоянов в ekipbg.com, опровергава тази любима мантра на управниците ни. Институт „Молинари“ сравнил реалната данъчна тежест в 28-те страни от ЕС и се оказало, че в Кипър, Ирландия, Великобритания и Малта тя е по-малка. У нас общото облагане на доходите е 38.39%. В Кипър е 23.40%, в Англия – 35.08%. А в Дания, дето уж им режели главите до кръста, е със съвсем малко повече от нас - 41.41%.

ДДС: В пет държави било по-ниско, а в други пет било колкото нашето. Освен това у нас няма, както в другите европейски страни, намалени ставки за някои важни за населението стоки. В Белгия ДДС за храните, лекарствата и книгите - 6%! В Германия ДДС върху храни, социални услуги, транспорт на пътници и т.н. - 7%. Във Франция 2.1% ДДС върху храни и фармацевтични продукти и т.н. и т. н.

Корпоративен данък: В Унгария - 9%. В Естония още от 2000 г. 0% данък върху реинвестираните печалби.
Освен това у нас бизнесът е обложен с голям брой такси, по същество скрити данъци. По изчисления на БСК за 2016 г. бизнесът платил над 1.2 млрд. лв. към държавния бюджет и още 1.2 млрд. лв. към общинските, което било повече от приходите от корпоративния данък. Което ще рече, че корпоративният данък скача на 20%!

Акцизи: При цигарите акцизът ни бил сред най-високите – 68.69%. Само 5 държави имали по-голяма ставка. Шест държави пък имали по-нисък акциз върху алкохола, отколкото при нас.

Та те така си приказваме, лаф олсун.

-Абе, аго, жива ли е кобилата, дето умря лани?
- Хич бива ли, ако е умряла, да бъде жива?
- Нейсе, лаф олсун, я дай една лула тютюн. (Захари Стоянов)

Но има и работи, в които сме категорично първи и можем да се гордеем. Например с най-висока смъртност в ЕС. Според Евростат само у нас през 2017 г. босилека са гушили над 15 на 1000 души (15.5). Средната смъртност в ЕС била 10.3 на 1000, а в Ирландия - 6.3 на 1000.

Е, наистина, смъртността ни е висока, но за сметка на това пък раждаемостта ни е ниска. С 9 на 1000 и тук делим последните места с Италия (7.6), Гърция (8.2), Португалия и Испания с по 8.4 и Хърватия (8.9). В 19 страни от ЕС населението се увеличава, в България намалява със 7.3 на 1000. Тук данните от Терминал 1 и 2 явно не са взети предвид.

Извън самочувствието на премиера Борисов, към днешна дата представляваме скромните 1.4% от населението на ЕС, с тенденция да станем още по-скромни. В момента се водят оживени спорове дали този месец сме паднали под 7 млн. или това ще стане следващия месец.

В социалните мрежи се разпространява едно видео, наречено „Да спрем разграбването на България“. В него се твърди, че Борисов е купил къща на любовницата си Мис бикини 2006 Борислава Йовчева за 3 млн. евро в Барселона и е захранил сметките на нейни фиктивни фирми с 5 млн. евро.

Ето я къщичката. Намирала се на ул. Францеск Ривалта 8. Който има път оттам, да се отбие да я разгледа

Намеква се също, че манекенката има 6-годишно дете от този, дето ѝ е купил къщата… Сашо Диков запита премиера и той, естествено, отрече: „Както ви е известно, напоследък станахме свидетели на множество фалшиви новини и внушения по мой адрес от анонимни автори…“
Я, докторът ще излезе пророк!

Спомняте ли си мнимия скандал с острова, който уж Борисов си купил. Как един измислен сайт пусна фалшивата новина, а Борисов се разпали да опровергава без изобщо някой да го е питал. Тогава допуснахме, че това е един вид превенция. „Технологията е проста. Хващаш една фалшива новина и я опровергаваш. И след това, колчем се появи истинска новина, веднага я свеждаш като надеждност до фалшивата: „Да, бе, вярно е колкото за острова.“

Дали Борисов е знаел, че една такава новина се пече, не се наемам да кажа. Но е факт, че тя се появи. Както е факт и това, че за достоверността ѝ той се позова на острова.

Вторник, 10 юли

Румен Христов, новият лидер на СДС, се жалва: „След 45 г. тоталитарно управление, след лагерите, след Лукановата зима, след довеждането на българския народ до просешка тояга, в българския парламент има 79 представители на БСП. Ако към тях добавите бившите й членове и бившите ченгета, сигурно има конституционно мнозинство. Същевременно партията, която направи промените в България, няма нито един представител в парламента.”

Няма и да има! Както сме казал преди много години, СДС отдавна е мъртво. Спомина се от грозна смърт, орфическа. Загина като Орфей, разкъсан от вакханките. Ванчо, Бъки, Надка, Пешето… Всеки откъсна по нещо от синьото тяло и го замъкна нанякъде.

Научна дискусия за бъдещето на СДС на заседание на Националния съвет на СДС през април тази година. Кой каза, че юмруците не са научни аргументи?!

И всички опити да се възкреси мъртвото тяло напомнят възкресяването на котарака Чърч от „Гробище за домашни любимци“ на Стивън Кинг. Уж е жив, ама не съвсем и мирише на пръст. И е зъл, злобен. И хората, които до вчера са го обичали, се гнусят да се докоснат до него.

Но така е то, нищо не е вечно, освен може би комунистите…
Никога не казвай хоп, преди да си скочил, и туп, преди да си паднал. В смисъл, не прави като англичаните. Футболът наистина се върна в родината си. Английският футбол. Хърватите го върнаха. На Световното се оказа, че точно този футбол, който практикуват на Острова, в момента не се котира.

Обаче направи ли ви впечатление какви расисти са хърватите? Същите като японците. Ние един черен, ни един жълт, ни един червен в отбора! Всичките бели, а при джапанките жълти. Французите например са съвсем различни. Даже някой каза, че дъщеря му го питала Франция в Африка ли е. Мисля, че е по-скоро обратното – Африка е във Франция. То и в Англия, де…
А, бе, братя, дали е възможно хърватите да станат световни? Все пак тая година е на Западните Балкани, не ли?

„Монитор“: „22 хлапета от Пловдив са минали през детска педагогическа стая от началото на 2018 г. заради употреба на дрога. Най-малкото е на 8 г. Това съобщи и.д. председател на Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни Петко Василев. Той обаче уточни, че е абсолютно убеден, че тези данни не отговарят на истинската действителност.“

Бас, че не знаехте, че има истинска действителност и мнима действителност! Не са, не са съвсем безполезни вестниците на медийния империалист.

Сряда, 11 юли

Министърът на външните работи Екатерина Захариева се жалва пред руското издание "Известия", че ни се пречи за Шенген: "Две държави – Холандия и Франция – все още изразяват опасения по повод приемането на България и Румъния в Шенген. След започването на миграционната криза мога да разбера тяхната тревога, но не мога да намеря реални аргументи за отказа."

Не може да намери?! Човек, като иска да намери, ще намери каквото си иска. А като не иска…

А иначе всички добре знаем на кривия чеп кое точно му пречи, но ще го кажем заради госпожата: корупция, бедност, забатачено правосъдие, пробити банки…

Месаджеро (Il Messaggero) съобщава, че Симоне Колео, съпруг на нашата Ивет Лалова, е осъден на една година условно, за незаконно строителство на изба във вилата си в Канталиче. По-интересното обаче е, че заедно със Симоне са осъдени още двама души – архитектът, защото не спазил проекта, и общинският служител, който отговарял за строителния надзор.
Идентичен случай в наше село. Оня ден един строителен работник изгоря, защото допрял кабелите на високото напрежение. Жици със 110 000 волта минавали на 10 м. от обекта. Пардон, една жилищна сграда се строи на 10 м. от високопровод! Някой е издал разрешително за този строеж! Някой в общината е прибрал един приличен рушвет, а един човек лежи в болницата в състояние близко до въглен.

Г-жа Захариева имате ли още въпроси?

Щото ние имаме още много отговори…

Депутати от всички парламентарни групи приеха промени в Закон за горивата, по силата на които задължават дребните търговци да се регистрират при условия, които по-скоро ще ги откажат да се регистрират. И ако големите фирми, главно Лукойл, държат днес 80% от пазара, утре ще държат вече 100%. Така сме щели да преборим сивия бизнес в сектора. И ще си имаме в лицето на Лукойл един чисто бял бизнес, който досега е скрил 60-70 млрд. печалба, но за следващите десет години ще може да скрие поне 100 млрд.

Единствен Валери Симеонов, който в някои отношения справедливо бива наричан Далавери (оградата, Банско, хотелче в Странджа с гарантирана военна клиентела и т.н.), застана в защита на дребния бизнес. Този законопроект, вика, е от групата „убий малкия”. И заплаши да го изпрати в Европейската комисия. А другите патриоти се държат някак си непатриотично. За Старата госпожа и „борбената“ ѝ лидерка няма да споменаваме. Те и да искат, не могат да протестират. Но те не искат, защото Димитър Нинов, съпругът на Нинова, е ръководител на групата за контрол и метрология в Лукойл.

Както казах, само Валери се противи. И колегите му от ОП са му бесни. Волен Сидеров си изпусна нервите: „Аз, вика, съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели. По-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици…“

Сещам се, че на едно място Камю казваше, че някои хора изразходват огромно количество енергия, само за да бъдат нормални. Та предполагам, че Сидеров вече е на ръба на енергийните си запаси. Откакто го помня толкова дълго не е бил нормален.

В целия този контекст обаче някак си не мога да наместя факта, че представител на държавата в Лукойл е човекът на Валери Симеонов Красимир Първанов. Той държи така наречената златна акция. Задължително е да се каже „така наречена“…
Още две думи за Валери, тъкмо сме почнали. Отишъл в НС за да представи пред депутатите закона за шума. Пътьом успокоил и журналистките, че никой няма да им пречи да се веселят в дискотеките. „Вътре може да скачате, да куфеете, като ви гледам, сигурно се качвате и по масите! Валери Симеонов не само, че не се качва и няма да се качи, но Валери Симеонов няма да си сложи и джуки.“

Мисля, че можем да му вярваме и слава Богу! Ще бъде малко неудобно на 63 години да играе бели денс по масите… И да си тури силикон в джуките. Той и без това по рождение не е съвсем без джуки… Навремето в Пазарджик в Механото, един с джуки не по-големи от тези на Валери, си беше спечелил прякора Джука-Пляка.

Простотии.

Докато Валери обяснявал, журналистките го наобиколили и притиснали от всички страни. Една от тях (името се пази в редакцията) била особено напориста. И Валери ѝ направил бележка: „Много ви моля, престанете да ме тормозите! В момента ме натискате с бюста си! Не ми е удобно!“

Не му било удобно че го подпират с цици. Пардон, да кажем с гърди, защото някои дами се дразнят от думата цици. Интересно ако го беше подпрял някой репортер с… микрофона по ли щеше да му удобно? Някои хора не си знаят интереса. А може би аз греша? Щото човек като мине шестдесетака… Може да ви се стори малко безвкусно, но старозагорският зевзек

Митко Динев добре го е казал:

Mъжът на 60 без съпротиви,
започва много нови начала.
Не може да е.. с презервативи.
Не може да чете без очила...

Да, май ще сте прави, ако ви се стори. Изтрийте си го, в случай, че ви е в повече. Но за очилата от личен опит ще ви кажа, че е прав.
Жертвите на катастрофалните наводнения и свлачища в Япония станаха 204, а 60 души се водят безследно изчезнали. Премиерът Шиндзо Абе и кризисният щаб правят каквото могат, но срещу природата не можеш да се бориш.

Да се хванем ли на бас, че следващия път, като стане наводнение някъде у нас, Бойчето ще даде пример с Япония, където явно не се справят. Както през септември лани даде за пример Америка: „Вижте в Щатите какво става. Трепят се по улиците. Страшно... И нито една шахта не поема вода. Там не трябва да остане един кмет. Тук шахтите работят.”

И в Япония, като гледам, един кмет не трябва да остане.

Петък, 13 юли

Нека пръв хвърли чаша този, който никога не се е напивал на банкет! Разбира се, между никога не се е напивал и всякога се е напивал има известна разлика…
Из интернет се разпространява видео от срещата на НАТО, на което се вижда как председателят на ЕК г-н Юнкер ходи с походката на еволюционно недовършен неандерталец. Ясно се вижда с колко мъка г-н Юнкер слиза по стълбите и как единствен Петро му подава ръка. Какъв срам! От 28 държави в ЕС, една Украйна се притичва на помощ на Юнкер в този труден за него момент! Украйна, дето нито в ЕС я искат, нито в НАТО я пускат… Е, и Марк Рюте, но без ентусиазъм. Португалецът пък толкова го беше срам, че повече пречеше, отколкото да помага. А онази чума Тереза Мей гледаше и се подхилкваше. Ама такива си са те! Да сте видели емпатичен англичанин? За тия не твърд, ами, дето каза Жоро Томов, направо ръбест Брекзит, да ги боли!

От пресцентъра на ЕК обясняват, че г-н Юнкер страдал от ишиас и затова ходел на ебем страна с прикляквания.
Не бих искал да реагирам остро на нещо толкова тъпо. Ще кажа само, че това е удар под интелекта. Баща ми не беше учен човек, но го беше измислил по-умно. Когато му се приискаше да си пийне в извън регламентираните часове, които на село са доста гъвкаво понятие, леко се хващаше за корема и съобщаваше, че ще пийне една глътка, щото го боли язвата. Той имаше и ишиас. Сам беше пренесъл всичките камъни за къщата и се беше сецнал. Но никога не потърси оправдание в ишиаса…
Ишиасът е соматично заболяване, а от кадрите на видеото се вижда, че г-н Юнкер страда от нещо, което е по-скоро психосоматично. Защото, освен походката, е засегнат и говорният апарат, има известно разфокусиране на зрението и т.н. Забелязва се ясно изразена поведенческа неадекватност, която се изразява в това, че бие шамарчета на държавните глави (наистина, приятелски, но все пак шамарчета), души ги уж на майтап, целува ги почти насилствено, нарича ги с думи, с които обикновено никой не ги нарича и т.н.

Не, г-н Юнкер не страда от ишиас. От нищо не страда. Страдат тия около него, дето се чудят как да скрият позора, че главата на ЕС се налива като чалтик пред цял свят.

От ушите му излизат винарки, те ми говорят за ишиас…

Каква ирония! Лично ние подкрепихме през 2014 г. г-н Юнкер за председател на ЕК, защото пие и пуши като истински българин. Байгън от европейски лигльовци, дето консумират алкохолните напитки с капкомер. А Юнкер изглеждаше пич. Английският „Телеграф” тогава цитира анонимен депутат от ЕП, който бил рекъл: „Темата за консумацията на алкохол на Юнкер е била повдигната от няколко европейски лидери още по време на изборите за ЕП”. Имал бил навик да пие ром на закуска. Ами на закуска ще го пие, кога да го пие?! Ромът се поема с малко чай.

Точно пък англичаните да седнат да се правят а въздържатели… Дето са имали премиери като Чърчил и Тачър. Да, наистина, между тях и Жан-Клод има принципна разлика. Чел съм, че авторитетът на Чърчил сред колегите му (отнася се и за г-жа Тачър), е почивал до известна степен и на факта, че ги е надяждал и надпивал, докато изпопадат под масата. И затова Чърчил може да си позволи да каже: „Никога не забравяйте, че аз съм взел от алкохола повече, отколкото той от мен.“ А Юнкер може и да е вземал някога, но сега връща…

Жалко за убеден еврооптимист, като нас. Напоследък се страхувам, че на стената на ЕС вече пише онези пророчески четири думи: „Мене, мене, текел, упарсин.“ (Даниил, 5:24)

Той и останалият свят не отива на добре. Вижте какво се получава: Европа, се управлява от алкохолик, Америка от луд, Русия от мегаломан. България... Всъщност, България управлява ли се или само се краде?

Не се учудвайте, ако утре ме видите пред китайското посолство да манифестирам за вечна дружба с Китайската комунистическа партия!

А, бе, те дали ще дават грантове?

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7128

2

Лиско

17.07 2018 в 09:17

Е този път препрочетох "Делниците" с удоволствие. Ако някой неадекват е курдисан на високо място, значи е удобна пионка на задкулисието. Например Премиер или Юнкер. И Плевнелиев. Дето ярко липсва в списъка на сините, допринесли за това, те да имат изборните шансове на Йоло Денев. За него поне не съм сигурен, че не е жив. А за сините, котаракът Чърч е брилянтна метафора (по този повод се сетих, че в списъка липсва и котаракът Фил). Лично мен точно П. Стоянов ме отказа окончателно от синята бюлетина.

11671

1

безпартийна

16.07 2018 в 18:51

Докторе, докато за Вас Ванчо, Бъки, Надка и Пешето са в един кюп, нищо добро не ни очаква. Защото, благодарение и на Вас, това е така и за мнозина. Затова и ще ни връхлети новият месия - Слави. Като се отървем от него, ще дойде друг. Защото истинската оценка за постижения се е отекла във "Всички са маскари".

Но относно Жан-Клод Юнкер сте прав. Колкото по-бързо ЕК го изпрати в пенсия, толкова по-добре за ЕС. Но и тук, хубавото се случва бавно.