Из делниците на един луд (7–11 април)

Тони Филипов, д-р 13 април 2014 в 11:32 24697 24

Понеделник, 7 април

В петък Станишев обикалял из кв. „Слатина”, част от който е и „Редута”, местообиталището на д-р Филипов. И рекъл: „Ако Мартин Шулц стане президент на ЕК, България ще стане член на Шенген.”

Няма да позволя такава грозна лъжа да тръгне точно от нашия квартал. Не Мартин Шулц, ами и самият Станишев да стане президент на ЕК (не дай, Боже!), не би могъл да накара Франция, Холандия и т.н. да ни допуснат в Шенген. Те, ако има как, от ЕС ще ни изгонят, та… Но така е. Сега е сезонът на лъжите. Европейските социолози твърдят, че в момента силите на социалистите и народняците били на кантар. И председателят на ПЕС ще послъгва и на литър, и на килограм, щото и неговото бъдеще от това зависи… Всъщност, да не ви излъжа. Неговото може и да е решено вече.

Олигархът и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов вика: „Хората не познават Сергей - много сложен и интелигентен човек. Той има точка на топене до определено ниво, след което не слиза надолу.”

Ако си седяхме с вас на по една ракия и си водехме неформален разговор, щях да кажа, че е нормално, ако си Гергов, Станишев да ти се вижда сложен. Но в официален разговор ми е неудобно да държа такъв дисфемистичен дискурс.

Всъщност, мисля, че съм ви го казвал, но без имена - на много простите хора всичко им се вижда сложно…

Наскоро Гергов, когото в „Атака” наричаха не без основание Свинарят на Гоце, рече, че да се сравняват листите на БСП и АБВ било като да се сравнява кон с катър. На което Гоце отговори: „Не съм силен в животновъдството като него.”
Ей, не бива така! Ески дост, душман олмаз!

От пръв поглед си личи, че разбира от животновъдство

Един аматьор щеше да каже магаре, а той катър. Щото магарето все пак е чист вид, докато катърът е плод на междувидов инцест. Разбирате ли колко дълбоко бърка?!
Минфин Чобанов съобщил, че променя прогнозата и вече очаква икономическият растеж през 2014 да е 2,1%. Може, за молива баир нема! Не са рекли, не са го изкарали 2.5%. От което си правя извод, че 1.8% вече не е достатъчно за това, което са решили да откраднат и раздадат. Може дори да е намек, че наесен ще има още един кат избори и пак ще трябва да се подаде нещичко на пенсиите.

Колегите от в. „Сега” се обадили в НАП и попитали истина ли е, че Бареков се е отказал от данъчната тайна. И много се изненадали, че не било истина. От НАП рекли: "Към момента в НАП няма депозиран писмен документ, с който да изразява съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна информация". А само със съобщения из медиите не можели да му разкрият данните.

Един пич вика, че не било хубаво да си честен и нечестен по едно и също време, дори да се случва на различни места. А Бареков се опитва на едно и също място. Да се надяваме, че народът ще му отговори по същия начин. На митинга в Пловдив за срещу кмета Тотев се отзовали под 300 души, половината от които от организаторите. Сайтът на Пеевски „Блиц” се беше приготвил да предава на живо. Но нямаше какво.

Бившият министър на просветата египтологът Сергей Игнатов вика: "Част от политическата класа има интерес от нискообразовано общество, защото се управлява по-лесно. Тогава и популизмът върви по-лесно.”
Прав е. Даже си спомням, че лидерът на една партия разправяше, че умните не го интересували. Те били малко. „Другите са ми важни!”

Преди 80 г. видният български медиавист и преподавател в СУ проф. Петър Мутафчиев писа: „На политиката у нас винаги се е гледало като на най-лесното и най-достъпното от всички занятия. Затова и полуинтелигентът намери в нея най-благодатното измежду всички поприща. И тъкмо тази е причината, загдето тук бе тъй пълна липсата на творчески умове и загдето обикновеният политически деец у нас – както нигде другаде – до такава степен е лишен от подготовката и качествата, необходими за тоя, може би, по-сложен от всеки друг род дейност.”

Звучи като да е написано миналия четвъртък. Не ли?

Пък историкът проф. Дрегеромил Драганов пак го хванали да кара пиян. Извинете, Драгомир… Дрегерът му отчел 2.44 промила. Професорът признал една водка с таратор. Щото, вика, какво е таратор без водка? Да, бе, какво е? Едно нищо!

Както сме казвали неведнъж, социализмът и алкохолът не са простили на никого.

Какво нещо, а? И Мутафчиев преподавател, и Драго преподавател. И оня професор, и тоя, и оня историк, и тоя историк. А каква разлика в мисленето!

Вторник, 8 април

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова обяснява, че драстичното увеличение на минималните адвокатски възнаграждения било в интерес на гражданите. "Изкуственото им задържане на нереално ниски нива, вика Негенцова, носи съществен риск от понижаване на качеството на адвокатската дейност, което пък е в пряк ущърб на гражданите."

Граждани! Моля това, което ще кажа сега, да се приема за предупреждение където трябва и от който трябва: Изкуственото задържане на нереално ниски нива на авторските възнаграждения носи съществен риск от понижаване на качеството на журналистическата ми дейност, което пък е в пряк ущърб на читателите. Моля да се вземат мерки. Така де, не е ли така? Адвокат я ви потрябва веднъж на 5 г., я не. Освен ако не сте някоя заядлива пенсия, дето се съди с половината свят… А д-р Филипов всеки ден е с вас! Помислете си какви поражения могат да ви се нанесат, ако хонорарите се задържат на нереално ниски нива!

Така, след като свършихме най-важното, да видим какво става из родината. Днес е Световен ден на циганите. Останалите 364 дни – дни на циганията. Циганията като общ продукт на всички български граждани. „Джелем, Джелем…” (Пътуваме.) Накъде? Никой не знае. Хубавото на това да не знаеш къде отиваш е, че нема що да се безпокоиш по кой път да тръгнеш.

Вчера пък беше Ден на медицинския работник. Благодаря за многобройните пожелания, но немаше нужда. Докторът не е по хората, а обществен доктор, по политология. Ако и често да дава компетентни медицински съвети.

След Кърджали и Смолян номинира Пеевски за евродепутат. Чува се, че Доган го гласял за второто място, което значи, че със сигурност ще стане евродепутат. Доган за пореден път се плези на българското обществено мнение, чийто любимец е Пеевски. Всъщност, Доган се плези и на европейските ни партньори, които, меко казано, също бяха скандализирани от избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

Но може и да е просто почетно заточение. С имиджа, който има тук, Пеевски вече само пречи. И се налага да го скрият за малко. Независимо дали е заслужено (според нас е!) за обществото Пеевски е компрометиран.

Кольо Медианата пак е хвърлял боба с лявата ръка. Щото само при него БСП води на ГЕРБ с 2.3%. А БСП и ДПС заедно се откъсват сериозно пред ГЕРБ и Реформаторския блок. Ще видим, след месец и малко е Видовден.

Бойко завел оня ден „елита на ГЕРБ” на мача на Кобрата, съобщава „Блиц”. И на други места беше употребен изразът „елита на ГЕРБ”. Та по този повод гражданинът Георги Дренчев, наш приятел във Фейсбук, коментира: "Елита на ГЕРБ", как звучи само, а? На лайното кората…”

Ще му направя бележка. Не по същество, а само за изразните средства.

Елитът.

„Новинар”: Мъж избяга от жена си, ченгетата й го върнаха”. Мръсници! Това ли им е работа! Да отнемат свободата на хората! На човека му дошло до точката на топене, както казва Гергов, отишъл за цигари и не се върнал. Но мръсницата го обявила за издирване, полицаите го заловили и извикали жена му да си го прибере. Точно както в американския юг са връщали избягалите роби. Само два дена успял сиромашкият да се порадва на свободата.

В интернет се появи един гнусен запис от телефонен разговор между посланика на Русия в Зимбабве Сергей Бахарев и колегата му от Еритрея Игор Чубаров. Обсъждат гласуването в ООН на декларация за Украйна. Ако имах някаква надежда, че българските рубладжии ще си извадят подобаващите изводи, бих им препоръчал да го чуят. Но е излишно.

Чубаров: Засега ще оставим румънците и българите да си висят в Евросъюза....

Бахарев: Заедно с прибалтийските лайнари...

Чубаров: Говорих наскоро с посланика на Евросъюза, той ми казва: "Слушай, вземете си обратно румънците и българите... А аз му казвам: "Не, момчета, няма да стане, сърбайте им попарата...”

Излиза, че европеецът и руснакът се карат за нас и всеки вика вземи ги ти…

Обаче каквото е писано на глава, на камък не отива. Ако ни е писано руснаците да ни оправят, те ще са… Ясновидката Слава Севрюкова рекла, чух го в предаването на Кулезеч, че рускиня ще оправи България след 3 г. Тази жена щяла да съветва мъж, в чието тяло живеел прероденият Давид. Казвам го, за да сте информирани. Не е моя работа да преценявам кое е идиотия, и кое не.

Сряда, 9 април

Отивам днес в общината да ми издадат удостоверение, че не им дължа нищо. От НАП ги дават безплатно, но в общината са с пари – от 6 до 12 лева в зависимост колко бързо го искаш. И не ме е за шестях лева, макар, че що да не ме е… Трябваше да чакам час, за да внеса. Пенсиите са се разбързали да си платят данъците, сакън да не просрочат нещо… И обслужването е на едно гише - данък сгради, коли, удостоверения… Да ви кажа, не е държава тази, дето кара хората, които искат да ѝ дадат пари, да чакат. Ако трябва тя да им дава – да чакат. Но прибирането на средства от данъкоплатеца трябва да става изключително експедитивно.

Обаче друго исках да кажа – колко зли сме станали. Главно пенсиите. Забелязал съм, че на места, където трябва да дават пари, пенсиите стават изключително нервни и зли. Като плащат телефони, парно, на касата в магазина... Като получават пенсиите като че не са толкова зли. Едно бабе 4Х4, куцук-куцук и цъфна в челото на опашката. И като го емнаха: „Алоу, я се нареди на опашката, ма!” Една госпожа до мен ѝ вика: „Аз съм инвалид 73%, пък си чакам реда…” И размахва некакъв мазен лист. Що си носи удостоверението все с нея не знам. Един румен чича вика: „Аз имам четири байпаса, искаш ли да видиш?” И аха да разкопча ризата и като един Данко да покаже байпасовете… Накрая един пенсиониран военен (никой друг не носи зелени чорапи) обобщи: „На опашката! Всички сме инвалиди.”

Така е! Всички вече сме инвалиди в някакъв смисъл. Злобата също е форма на инвалидност. Не ли?

Моят настолен приятел Луи Фердинан Селин обяснява: “Ако хората са толкова зли, то е може би само защото страдат, а трябва дълго време да мине между момента, когато са престанали да страдат, и момента, в който стават по-добри.”
Да се надяваме, че някога ще станат. Макар че, дето се вика, нема да е през моя мандат...

Софийския градски съд осъдил Сидеров да плати 54 502 лв. на Яне Янев защото го оклеветил и обидил. На 3 юни 2013 г. пред сградата на Столична община Сидеров нарекъл Яне пред хората лумпен, измекяр и презерватив. И съдийката Петя Георгиева решила, че му е уронил престижа и доброто име и му е причинил „негативни изживявания, затвореност и притеснения, нежелание дори да общува с хора от партийната централа…” От мотивите на съдията оставам с впечатление, че Янето така се е разстроил, че се затворил в кабинета си и десет дни не излязъл, само плакал, плакал… За доброто си име… Щото му е останало съвсем малко.

В „Труд” чета, че актьорът и водещ Александър Сано използвал микровълновата печка само за да си обезпаразитява тениската. И съветва евентуалните си последователи да не я държат повече 1.5-2 минути, за да не изгори.
Абе, това е страшна идея! Веднага я пробвах с едни чорапи. Вчерашни. Нема да повярвате, все едно са прясно изпрани. Само малко твърди, но грам не миришат. Ще пробвам и с тениска и ще ви кажа. Боже, какво ли не измисля човек, когато го мързи. Затова казвам, че мързелът движи света напред, не трудолюбието.

Пък в някое си студио Roosegaarde направили рокля, която става прозрачна, когато жената в нея се възбуди. Направена била от е-фолио и ставала прозрачна според сърдечния ритъм на жената. А, стига, бе! Ами тя ще стане прозрачна и ако жената я подгони куче. Така, де, не е ли така? Ще ѝ се разтупка сърцето и ще стане куче гони гола жена… А когато гола жена тича и нещо я гони, можеш всичко да си помислиш…

Когато една жена иска да се покаже, не са ѝ нужни IT технологии. Например фолкаджийката Емилия, която се появява на концерт сякаш я е подгонило куче точно когато се е канела да си сложи гащите

Или пък се яви на изпит с такава рокля? Или на интервю за работа… Не, това е пълна глупост. Или пък точно обратното. Партньорът ѝ се лигави край нея, целува ръце до лактите, говори, облизва се, а роклята става все по-непрозрачна… Тъпо откритие. Ако зависеше от мен, щях да опитам с влагомер, извинете…

Четвъртък, 10 април

Според национално представително изследване на „Галъп”, ако изборите бяха днес, ГЕРБ ще получи 20.9%, а БСП 20%. ДПС оставало стабилно „на нива над 6%”, Цензура без България запазвала шансове с над 5%. АБВ над 3%, НФСБ и "Атака" - над 2%. А „Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността” да премине бариерата”, твърди "Галъп". След минута ще видим дали я поставя под съмнение. Но преди това трябва да споменем, че изследователите очакват избирателна активност от 2,6 – 2,8 млн. души.

А сега аз да ви кажа какво значат резултатите на „Галъп”, защото така, както са изложени, се получава една „неволна” измама. Голяма. Щом изследването е представително, значи генералната съвкупност са всички българи с право на глас. Никой не знае точно колко са. На парламентарните избори през 2009 г. са приети за 7 129 965. Да приемем, че до урните ще отидат 2.7 млн. души. На всички избори се появяват различия между гласувалите според подписите в избирателните списъци и реално намерените бюлетини в урните. През 2009 г. бюлетините са с 21 869 по-малко от записаните, а недействителните бюлетини са 97 387. Значи общо 119 256 избиратели са гласували, но гласовете им не се зачитат. Защото резултатите се измерват в брой действителни гласове. И понеже винаги има такива, няма да е грешно от евентуалните 2.7 млн. гласоподаватели да извадим поне 100 хил. И тогава действителните гласове ще останат 2.6 млн.
Ако например РБ получва 2% от гласовете на всички българи с право на глас, то това прави 142 000 души. Преизчислена спрямо действителните гласове (2.6 млн.) относителната тежест на тези 142 000 души, е вече 5.46%. Обаче, и тук е другата малка подлост на изследователите, защото те казват, че РБ „отбелязва спад до нива близо до 2%”. Колко близо? 2.1%, или 2.2%? При 2.15% след преизчисляването РБ ще има 5,87% от действителните гласове. Тоест, един мандат.

Взех за пример РБ, защото нали имаше една уговорка, че ако управляващите БСП и ДПС получат заедно по-малко гласове от ГЕРБ и РБ, то тогава може да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Но понеже Райчев е от червена крава теле, та хитро го е измислил да „прецака” РБ. Многократно съм обяснявал колко обичат Кънчо и Андрей теоремата на Томас, така наречените самосбъдващи се прогнози.

Та така ни лъжат тия мискини социолозите!

Делян Пеевски май наистина ще става ЕвроПеевски, както са го кръстили във Фейсбук. След Кърджали, Смолян, Бургас, Благоевград, Хасково и Кюстендил вчера и в Търново областната структура на ДПС го номинирала. Това вече показва, че акцията не просто цели той да стане евродепутат, но да стане по демонстративен начин. Явно това е тазгодишната предизборна провокация на агата. Щото бива ли да има избори и той да не каже нещо, което да разядоса електората. Това обаче не работи в полза на коалиционните му партньори от БСП. Те нямат сметка от разядосан електорат и увеличаване на избирателната активност. Колкото повече се вдига активността, толкова повече намалява относителния дял на твърдия червен електорат. Увеличаването на активността устройва най-вече ГЕРБ. Може и да бъркам, но не вярвам.

Петък, 11 април

„Здравейте, докторе!”, пише ми Адела Пъшкова. „Изпращам Ви линк към материал, в който пише, че в центъра на София е направен опит да бъдат откраднати книги. Не знам дали е показателно, но според Ваши твърдения, има надежда да се оправим, когато започнат да се крадат книги.”

Верно е, твърдял сме такова нещо: Ще почнем да се оправяме когато почнат да се крадат книги и лопати. Но първо книгите, защото е много опасно да се разработим прости… Отидох на посочения от госпожата адрес. И не само имало опит за кражба на голямо количество книги, но по-интересното е, че той е направен от две циганета. За съжаление собственикът на книгите успял да отблъсне нападателите с шамари и шутове и сега само можем да гадаем за сложната мотивация на този опит за кражба.

Библиотеката в циганската махала в Костинброд.

В Гърция се явили 2.9 млрд. евро бюджетен излишък за 2013 г. И какво мислите ще направят? Ще раздадат една част от него на сиромаси и пенсии. Извинете за тавтологията, но тя не навсякъде е тавтология… Над 400 000 бедни семейства ще получат по 833 евро и около 300 000 пенсионери по 500 евро. Чакат само Евростат да потвърди верността на сметките им, щото гърците имат един авторитет пред европейската статистика… Какъвто и ние ще имаме скоро. Някои гръцки медии коментират, че това била отчаяна популистка стъпка на Самарас преди предстоящите евроизбори. Много знаят те какво е отчаяна популистка стъпка! 10-20 евро, които тукашните социалисти дават на пенсиите, са не просто отчаяна, ами направо безнадеждна стъпка. Това с основание може да се приеме за безплатен популизъм, не ли?

Ало пенсиите, една идея как да инвестирате въпросните дватрийсе лева и да има полза. След като обобщил хиляди данни, канадският блогър Микаел Чо стигнал до извода, че алкохол в размер две питиета дневно повишава креативността. Освобождавал мозъка от всекидневните мисли и безпокойства и човек ставал способен да прави по-дълбоки връзки и съответно да ражда добри идеи. Та ви съветвам да мушкате по две питиета доде има парета. Като си помисля от колко мисли и безпокойства трябва да освободите мозъка си, ако искате да ви дойде някоя креативна идея... Например за печеливш бизнес.

Пък Берлускони ще сменя подлоги. Нали го осъдиха на 1 г. затвор за данъчни измами. Но понеже е на възраст, та вместо в затвора, ще полага общественополезен труд. И му предлагат да помага веднъж седмично в дом за възрастни хора с ограничени възможности. Представяте ли си, милиардерът и бивш премиер разнася подлоги и бърше… каквото има да се бърше?! Италианците не са много за даване за пример, но това ме изкефи. Даже си помислих как Бойко Борисов, или оня потомствен аристократ Станишев… Не, това е утопия.

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!