Из делниците на един луд (7 – 11 октомври)

Тони Филипов, д-р 13 октомври 2013 в 17:51 20566 21

 

Понеделник, 7 октомври

Борисов вика: „Тотална контрабанда в момента. Нито митниците работят, нито събират приходи. Всеки ден лъжат хората, че ще им вдигат нещо. В същото време приходните агенции са много зле. Откъде ще вземат тези пари?”

Когато ти го каже такъв специалист, нямаш друг вариант, освен да повярваш. Тези хора знаят всичките контрабанди, всичките канали, всичките каналджии. И кой, ако не те могат да кажат, че системата работи?! И другият важен извод е, че, за да го каже Борисов, парите от контрабандата не отиват при тях. Вече не! Не ли?

„Труд”: „Броят на бездомните кучета намалява, заяви столичният кмет Фандъкова.” Но забрави да заяви от колко на колко са намалели. Числата биха направили твърдението ѝ по-реалистично. Или нереалистично, де… Според „Монитор” кучетата вече били двойно по-малко. Двойно на кое, бе?

От както се помним, все намаляват, намаляват... Но не свършват. Те сякаш съществуват в апория на Зенон. Например „Ахил и костенурката”…

То да са само кучетата… Още не е дошла зимата, но уличните дупки са зейнали да глътнат един цял общински бюджет. И ще го глътнат… Софийските дупки са едни от най-алчните дупки…

Хубавото на София е, че каквото и бедствие да я сполети, дори ядрена бомбардировка, пак ще си изглежда по същия начин, както и преди нея.

Депутат Буруджиева вика, че в ПГ на БСП щели да гласуват „по съвест” за отмяната на забраната за пушене. Ще рече човек, че през останалото време гласуват без съвест, или с чужда съвест… И ще бъде прав. Бранислав Нушич казваше, че политическите партии са институти, които дисциплинират своите членове да не мислят със своя ум и да не се тормозят от угризенията на съвестта си.”

Карикатура Иван Кутузов

Поведението на депутатите на БСП по време на избора на Пеевски за шеф на ДАНС, показа, че обучението е напреднало… Та не знам дали сега ще могат по съвест… Възможно е да задейства синдромът на долапчийския кон – пуснат на свобода, продължава да се движи в кръг…

Абе, братя, пушенето вече стана толкова самотно занимание, колкото и мастурбирането, не ли? Не сме ви споменавал, но докторът вече не маст… пардон, не пуши. Докторът от 1 г. изпарява. Който се интересува, ще го светнем как става номерът само за 30 лв. на месец. Да пукна, ако ви лъжа!

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев предложил да се въведе института „топлотърговец”. Купува топлото от дружеството и го продава на клиентите. „Това, вика, ще реши куп проблеми, защото топлофикациите вече ще могат да си получават парите накуп, а не да трупат несъбираеми вземания от клиентите си като сега.”

Ще реши, ще реши… Най-малко проблемите на търговците ще реши. Търговците на ток, които познавам, си решиха всичките проблемите. И жилищните, и с образованието на децата си и всякакви…

И изглежда, че вече са определени и търговците, щото Куюмджиев вика, че промяната в закона трябвало да е факт преди началото на предстоящия отоплителен сезон. Демек още други ден.

Вторник, 8 октомври

От испанското издание Hoy digital съобщили на „Труд”, че червеното цвекло имало смайващи лечебни свойства. Още Хипократ, а по-късно и Парацелз го препоръчвали. Лекувало 15 болести сред които са анемия, атеросклероза, хипертония, диабет, заболявания на щитовидната жлеза. Особено ме заинтересува това, че действало добре при дисменореа. Как го казах, ще си помислите, че едва ли не лично съм заинтересован… Всеки, който е работил в голям женски колектив, например редакция, знае какво става, ако има само една булка с дисменореа. А то рядко е само една…

Ало, пенсиите, като се казва, че е лечебно, то не значи да се обърнете на магарета и да ядете само цвекло! Горецитираният Парацелз, по-известен като Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, е казал онова за дозата и отровата: "Всички вещества са отровни. Само дозата разграничава отровата от лекарството". Тъй че лекувайте се, но с мярка. Засега не са забелязани отрицателни ефекти от цвеклото, но то и никой не е ял толкова, колкото вие можете… Забелязано е, че прекалилият с цвекло пишка червено, но това не е проблем, ако не се прави публично и не се носи в поликлиниката...

Ало, братя! Последното изследване на "Алфа рисърч" показва, че, ако изборите бяха сега, за БСП биха гласували 17.9%, а за ГЕРБ 17.1%. Червените малко позагубили, за дето бранели правителството като опълченци, а ГЕРБ спечелили нещичко от връщането си в НС. И сега са на кантар. Според „Алфа” едва 23% от българите смятали, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% искали предсрочен вот. 37% го искали веднага, а 39% кандисвали и на догодина.

Пенсиите, но ние ви призовахме за свидетели по друга причина. Даже не точно свидетели… Изследователите викат: „Социалната база на левицата и на излъченото от нея правителство е изключително тясна и затворена в средите на най-възрастните поколения (34% сред избирателите над 61-годишна възраст и само 8% сред 18 - 30-годишните), малките градове и селата.”

Социалната база на кабинета 

34%, а? Това верно ли е? Еми тогава и цвеклото ви е много!

Между другото, според изследователите за Атака биха гласували 1.6%, а доверието в Сидеров паднало на 5%. Значи Волен е прав, дето рече: „Моето отсъствие ви дезориентира, но свиквайте… Свикнете, понякога ще отсъстваме…”

Даже може и завинаги, не само понякога…

Но да ви кажа, май вече не се радвам, че Волен изпада от каруцата. Щото е възможно да се качи Бареков. Като гледам зад него е цялата мощ на медиите на Пеевски, а вероятно и част от парите му… И ще стане от трън та на глог, че е по-висок… „Последния път, когато го видях, той вървеше по алеята на влюбените и се държеше за ръка.”

Сряда, 9 октомври

По време на дискусия, организирана от „Труд", министър Клисарова съобщила за два нови документа, по които ще работи МОН - Концепция за развитието на грамотността и Стратегия за развитието на педагогическите кадри.

Срещнала кукумявката заека и го посъветвала да стане лъв. Чудесно, рекъл заекът, но как? О, не знам. Аз се занимавам само със стратегии…

Даскалите, които през годините са видели хиляди концепции и още толкова стратегии, но нито веднъж не са видели заекът да става лъв, им “шернали малко риъл експириънс”. Като например за варварския подход при съставянето на учебниците. „Знаете ли, рекла на стратезите Красинка Доганджийска, директор на столично училище, че в учебника по „Човек и природа" за първи клас има изискване да се научат 16 вида почви?!"

16 вида почви! Представяте ли си? 16 вида в първи клас! Хумусно-карбонатни, жълтоземно-подзолисти, излужени канелени почви, излужени черноземи, алувиално-ливадни, делувиални, блатни и торфенисти, деградирани черноземи, псевдоподзолисти горски почви…

А кажете, има ли почва здравият разум у нас?!

Сигурно се чудите кой ги пише тия щуротии? Учените! Да! В съветите, които Фердинанд дава на сина си, има един такъв пасаж: „Безкористието не е народна добродетел в България. Няма в тая страна истински приятели на чистата наука, които да не работят за парични облаги. Българските учени са методици и те знаят цената на своята наука. Да не ти се вижда чудно, че професори са почнали да пишат читанки за отделенията и учебници за прогимназията; това те правят от “научен интерес”, за да не попадне сюжетът им в некомпетентни ръце. Имаш щастие да царуваш над един народ, който не познава силата и значението на науката, на идеите...”

Някои поставят под съмнение истинността на тия съвети. Правдивостта им обаче не подлежи на съмнение.

Каквото училището пропусне, обществото го компенсира… Възмутена майка се обадила в телевизията, че видяла в магазина дъвки, на чиято опаковка е изрисувана „надарена" мъжка камила. „Не може, възмущава се госпожата, малките деца да виждат такива неща, камо ли да си ги купуват. Това е безобразие!"

Не бива, а то че може…

„Ефектът, коментира „Труд”, е търсен. Камилата е с обеца на носа и се е ухилила похотливо. Тя е обърнала задните си части, така че тестисите й да лъснат още по-добре. Точно под „топките" (цитирам, ей!) пък е написано Liquid filled, което означава „пълни с течност". С каква точно течност са пълни вероятно е оставено на въображението на купувача.”

 „Camel Balls", еxtra sour (камилски топки, екстра горчиви). Само за 10 ст.! Насам дечица, хайде на камилските топки…

Оня ден СЕМ глоби Битивито с 15 000 лв. заради предаването "Тази неделя", където показаха сексиграчки. Много преди Сънчо... Него ден се шляех из ефира и попаднах случайно на това предаване. И не повярвах на рецепторите си... Репортерката, заедно със сексоложката Кобилкина, размятаха в едър план една червена свещ във формата на фалос… Да не кажа голяма дума, ама нещо като на синия кит... Във всеки случай поне като на оня от "Буги нощи"… Петър. Така се казвала свещта, Петър… После показаха член-отварачка, после ги сравниха по размер... Но тук се разотидох, не останах да догледам до края…

От Битивито викат, че щели да обжалват, подобни теми се обсъждали в училище, това не била тема табу.

Така си е! Живеем в идиотска реалност, в която няма никакви табута. И телевизията няма хич никакво отношение към това. „Животът, викаше Уди Алън, подражава на лошата телевизия." И на вестниците…

„Труд”: „Расте натискът за затваряне на границата, Петното зове да се пускат само християни от Сирия”. Какъв е Петното, че да зове, бе, алоу?! И що за идиотщина на „Труд” е да ни информира какво зове Петното! Питайте и Шамара, може и той нещо да зове!

“Араби правят гей-тестове по границите”, съобщава „Дейли мейл”. Властите в Кувейт вече обявили, че ще се извършва рутинна медицинска проверка на чужденци, които влизат в страната. Подобни мерки се подготвяли и в Бахрейн, Катар, Оман, Саудитска Арабия и ОАЕ, където хомосексуалността е инкриминирана.

Рутинна? Предполагам, че като на донаборната комисия. Но може да е и малко по-хард. В "Кандид" на Волтер една принцеса разказваше за подобна рутинна проверка: "Най-много ме изненада това, че на всички ни бръкнаха с пръст на едно място, където ние, жените, обикновено поставяме само тръбичката на клизмата. Тази церемония ми се видя много странна... По-късно разбрах, че такъв бил обичаят, установен от незапомнени времена между цивилизованите нации, които обикалят по моретата... това било закон на международното право, който никога не се нарушавал."

Пък в Осло, в района на парка Екеберг, популярно място сред хомосексуалните за кърска… такова, поставили къщички за птици, в които се слагали презервативи и лубриканти за гейовете. Вместо дръжка на вратичката на къщата е турен дървен фалос в комплект с другите такъми… Дупката към къщичката е затворена, за да не може пернатите да се вмъкват и да накълват презервативите…

Шарен свят.

Пък оня ден комшията така се беше развикал, че без да искам го подслушах: „Не ме интересува, че си вече на 16 г.! С този грим и с тази минипола няма да отидеш на купон. Разбра ли ме, Евгени?”

Четвъртък, 10 октомври

Гоце разправяше по телевизора за Станишев: "Интересите отдалечиха безвъзвратно обкръжението на председателя от ценностите и принципите на левицата. Тези интереси не засягат по никакъв начин политиката на БСП, а преди всичко личния му, включително икономически интерес. Това може да се види в много от решенията, които се вземат от този човек, включително кадровите…"

Винаги така става когато малък човек получи голяма власт…

Интересно, че тая диатриба на Гоце хем е верна, хем ми звучи малко чалга… Веднъж на един дувар видях надпис: Когато на готин човек му е кофти- това е блус. Когато на кофти човек му е готино- това е чалга.

Определено не е блус…

И други независими наблюдатели, като Румен Петков, Таня Дончева, Кирчо Добрев застъпват сходни мнения. И в това ни е надеждата. Тая партия никога не е сваляна от власт отвън, винаги от вътре.

Масовата сеч на висши и средни управленски кадри вече придобива размерите на природно бедствие. Червените посегнали даже на председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Да се готвят метеоролозите! БСП се нуждае на живот и смърт от една мека и къса зима. Щото пилците наесен, ама пенсиите напролет… И ако се случи май да има и парламентарни избори…

От сайта на Пеевски „Блиц”се фукат, че техни ексклузивни кадри от насилствения стриптийз, който феновете на „Левски” спретнаха на треньора Ивайло Петев, обиколили земното кълбо. Видеото било излъчено дори във Виетнам и Хондурас.

Голяма свинщина. Разправят, че Батков я поръчал…

Обаче пък във Фейсбук се формирала група „Да съблечем Пеевски”. Щото и той е в ръководството на „Левски”, не за друго… И канят и д-р Филипов да се присъедини! Категорично отказахме, разбира се. От Илф и Петров помним, че „голият Скумбриевич поразително не приличаше на облечения Скумбриевич.” А представяте ли си на какво ще прилича голият Пеевски, като имате предвид на какво прилича облеченият Пеевски? Ние не желаем да причиним на народа си такъв потрес. Макар че един подобен акт би могъл да прерасне и в катарзис за някои среди…

Снимка: Христо Комарницки, в. "Сега"Раждането на героя

Карикатура на Христо Комарницки

Като стана дума за Пеевски, та да разсеем и едно недоразумение. Колегата Деян Енев пита: „Кой написа писмото на Пеевски?” Деян смята, че написаното е „висока литература” и не било по силите на Пеевски. Подозира, че Местан го е написал. От което пък следвало, че писмото е подготвено предварително. „Такова писмо, вика, не се пише на крак, за час-два… То е писано още преди заседанието на КС. Което може да означава само едно – че решението е било предизвестено.”

Не отричам, че е писано дълго. Личи, че е изстрадано, в смисъла на измъчено… Направо концентрирана литературна мъка. Убедете се сами що за „висока литература” е:

„Правото ми да бъда избиран – основно гражданско право в демокрацията, бе подложено на съмнение и се превърна в бумеранг, за рикошета на който аз плащам неясна и непосилна цена.”

„Президентът и политическата му компания с минало на корпоративните си контакти все името Пеевски изрича… Защо Президентството на държавата акумулира неистово риторика с клише името на един гражданин?”

Ако не знаех кой го е писал, бих се заклел, че излязло изпод химикалката на пъпчива петокласничка. Явно Деян, като писател, е видял в писмото пластове, които авторът изобщо не подозира. Да не споменаваме някои граматически несъвършенства на творбата. Като например, че „кабинет” не се пише с главна буква, също и „президент”, „парламент”, „председател”, казва се флагман, а не флагмен, а „театрално водевилски” дали се казва, лично ние не знаем…

От Асоциацията на месопреработвателите в България съобщили на „Труд”, че еврорегламентът за каймата, който влиза в сила от 1 януари 2014 г., забранявал да се слага соя. Храните с етикет "кайма" могат да съдържат само обезкостено месо и до 1% сол. Дано! Сега често забравят да го обезкостят, преди да го смелят… Регламентът изисквал също върху етикетите да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва първо да се сготви.

Щото много българи ядат каймата сурова…

Нашите нови братя американците така пишат по етикетите разни „важни работи”, като например “След затопляне продуктът е горещ”, “Отворете опаковката, изяжте ядките.” Четох някъде преди време за такива куриозни надписи в Америка. На кутията с “Тирамису” пишело “Да не се обръща обратно”, ама го пишело от долната страна и можеш да го прочетеш едва след като обърнеш…

Те го правят, щото там съденето на производител е много популярно и доходно. У нас обаче не е така. У нас до съд може да се стигне само при втори смъртен случай…

Петък 11 октомври

Назначили Георги Търновалийски за зам.-шеф на НАП. „Търновалийски е активист на БСП в Пловдив и се счита за близък с лидера на БСП-Пловдив и собственик на панаира Георги Гергов”, пише „Труд”.

С основание се счита. Търновалийски някога е бил гл. счетоводител в свинекомплекса на Гергов. А съпругата му Паулина беше прокурист, представител на държавата в управлението на панаира. Най-удобният представител, който един честен частник може да си пожелае. Доколкото си спомням именно тогава държавата проспа едно незаконно вдигане на капитала, в следствие на което Гергов придоби мажоритарен дял от панаира.

Без да се отклонявам ще отбележа, че не е справедливо Гергов да се нарича червен олигарх. Някой ден, като ми остане време, ще помисля дали това не се отнася и за другите олигарси… Непредубеденият изследовател на миналото на Гергов ще установи, че най-малко са му дали червените. Само свинарника в Маноле, колкото да му излезе име и сега, колчем стане дума за него, Сидеров да го нарича "Свинаря на Гоце"...

Според в. «Марица» Търновалийски бил на едно от челните места в списъка с кандидати за постове на верни партийни членове, който шефът на БСП в Пловдив Гергов изпратил на Орешарски. Дето викахме при социализЪма, човекът е човек, когато е човек на голям човек...

„Из делниците на един луд”, 27 септември 2011 г.: „Докато Катуница чернееше в траур, на пищен митинг БСП представяше кандидата си за кмет на Пловдив Георги Търновалийски, протеже на олигарха Гергов и регионален шеф в НАП-Пловдив по времето на кабинета "Станишев". Дали би могъл г-н Търновалиев да обясни защо по негово време цар Киро не е плащал данъци?”

Едва ли. Но то няма и кой да го пита. Защото същият въпрос, със същата острота може да бъде зададен на предшественичката му г-жа Мента Стоянова, а също и на наследника му от ГЕРБ. Щото през 2009 г. Търновалийски беше уволнен, но от това не последва някаква данъчна репресия за Цар Киро.

Спомням си едно публично нахалство на Цар Киро, което беше напълно достатъчно, ако някой имаше желание, но никой нямаше… През декември 2004 г. Цар Киро пусна обява: “Уведомление. К. Рашков и А. Рашков (принц Ангел Рашков – бел. Т.Ф.) уведомяват всички заинтересовани за инвестиционното си намерение да узаконят производството на спирт.”

Значи към момента на обявата производството на спирт е незаконно. Но на кой му дреме...

Когато избухна аферата „Мургина” Лудото Яне, което тогава получаваше прозренията си в тъмните стаички на ДАНС, обяви, че в аферата са замесени и регионалните шефове на НАП, в това число и Търновалиев. А зам.-финансовият министър Кадиев поиска оставката и на Орешарски. Щото, ако на един финансов министър му изчезнат милиарди, той или е тъп, или е съучастник. Лично не сме чул на Орешарски да му викат Пламен Тъпото… Но тогава Станишев каза: " Орешарски е от най-добрите ми министри!"

Събрахме се, войводо!

Жал ми е за онова момченце с очилцата, дето са го турили за финансов министър само, за да прави добро впечатление. Истинските събития ще се развиват в НАП! Там се концентрират елитните части.

И накрая един „действителен случай” за оправяне на настроението: Песимистът вижда само тунел. Оптимистът вижда светлина в тунела. Реалистът вижда идващия влак. А машинистът вижда трима идиоти, които седят на релсите.

To be continued

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!