Из делниците на един луд (23 – 27 септември)

Тони Филипов, д-р 29 септември 2013 в 17:00 15384 36

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

 

Понеделник, 23 септември

Из ония дни министър Стойнев се кълнеше, че цената на тока не само няма да се увеличава, но може и да падне с още 5%. Обаче Дългия инкасатор не е съгласен: „Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект". Стойнев настоява: „Някой може би цели да създаде истерия, да плаши хората. Аз ви казвам, че след Нова година цената на тока няма да се увеличи…"

Според нас и двамата са прави. На теория цената на тока може да се намали, но на практика не може. На теория е възможно да се изкупува приоритетно евтиният ток („Козлодуй” и „Марица-Изток” 2), да се намали до разумни граници „студеният резерв”, да се елиминират многобройните и никому ненужни посредници по веригата, да… Но на практика хората, които трябва да вземат тези мерки, са същите хора, срещу които трябва да бъдат взети мерките. И става малко сложно. Даже не и малко…

Прокуратурата съобщи, че НЕК, в лицето на бившите си изпълнителни директори Иво Лефтеров и Крум Анастасов, е изплащала по 950 хил. евро за строителен надзор на фирмите „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" в продължение на 1.5 г. след като МС наложи мораториум върху проекта АЕЦ „Белене”. Двете фирми са получили 18 млн. евро, за да надзирават нещо, което не се случва. НЕКа им е зле!

Кажете др. Овчаров, дали не би могло поне с тези пари да се намалят сметките за ток?

Може, може! Само от горната кражба може да се намали сметката на всяко домакинство с 11 лв. и 97 ст. (Според преброяването от 2011 г. домакинствата у нас са 3006376.)

Пуста гьостерица неокастрена…

Миналата седмица медиите писаха, че британският физик Брайън Кокс рекъл пред "Дейли телеграф", че пътуването във времето е лесно, но само в едно направление. Можело да се изпрати човек няколко хиляди години напред, но връщането било сериозен проблем.

Защо да е проблем? Ами ако изпратим хора, които не държим да се връщат?

Ало, пенсиите, министър Хасан Адемов съобщи, ще бюджетът на НОИ бил добре и всички плащания били гарантирани. Затова можело да има коледни надбавки, но само за най-бедните пенсии. Точните думи на Хасан бяха: «Не е изключено най-бедните пенсионери да получат коледна надбавка».

Господин министър, не казвайте «бедни пенсионери», щото е тавтология. Пенсионери само да кажете е достатъчно, всеки знае, че са бедни.

Вторник, 24 септември

Ало, братя от последната възраст, забравих вчера да ви кажа една добра новина. Метеоролозите от няколко европейски държави плашат, че ни чака най-лютата зима от 100 г. насам – сняг на кубици и кучи студ. Но точно тук се появява синоптикът от ТВ МЕТ Петър Янков и подобно на министър Стойнев се кълне, че тая няма да стане. Точно на Балканите времето щяло да е доста по-меко. Първата половина на зимата дори щяла да е топла. С една дума вика, че зимата няма да е «душесъбирачка», ако мога така да се изразя.

Пък телевизията на Сидеров «Алфа» предава прогноза на времето по карта на България от времето на Симеон Велики, дето сме на три морета. Понеже по всичките тия земи някога били останали да живеят българи...

Времето с ТВ Алфа: „На Адриатическото ни крайбрежие времето ще се задържи слънчево…” Времето с ТВ Алфа: „На Адриатическото ни крайбрежие времето ще се задържи слънчево…”

 

По тая логика македонската телевизия трябва да съобщава времето от Гърция до Индия и Пакистан. За Rai Unо да не споменаваме…

Човек като е прост, то е за цял живот. Това не го казвам конкретно за някого, а просто така…

Притеснява ме, че представена по този ексцентричен начин, прогнозата ще обърка и без това обърканите географски представи на младите българи. Изследване на НЦИОМ показа, че само 46% от българите между 15 и 35 г. знаели всички държави, с които граничи страната ни. Щото ние граничим с 33 държави. Даже 34… 41% бъркали един или повече от съседите ни, а останалите или изобщо не знаели с кого граничим и сочели съвършено различни държави.

Всъщност, те и историята толкова знаели. Да не говорим пък колко са объркани в разчитането на днешния ден! На въпроса какви хора са забогатели през последните 23 г. 40,8% от анкетираните отговорили, че това са мафиотите, мутрите, престъпниците, а 36,5% смятали, че това са политиците. И само 9,9% отговорили, че са забогатели инициативните и кадърните. Представяте ли си, няма и 10% са налучкали верния отговор!

Не знам дали ще бъда прав да заключа, че в бъдеща България едни 10% няма да лъжат и крадат? И на тях ще трябва да разчитаме да излъчат честни политици, бизнесмени, общественици…

«Труд»: "Скучната" Меркел пред трети канцлерски мандат”. Колегите май се бъзикат с германците. Ние напротив, ще им кажем браво. България имаше интересен премиер, един от най-интересните, които светът е виждал напоследък. И затова най-добре можем да оценим предимствата на един скучен премиер.

Всъщност, като се замисля, май не съм много прав. Щото преди интересния беше един по-скучен от учебник по латински, па сигурно видяхме некой хаир…

Чета на сайта Manager.bg: „5 признака, че не сте толкова умни, колкото си мислите”. И изброяват някакви простотии: липса на професионален успех, винаги сте в центъра на конфликт, твърде заети сте, говорите повече, отколкото слушате, мързеливи читатели сте.

Пет признака! Тия па! Скрийте се, бе! Мойта знае най-малко 50. А майка ѝ ако знаете колко признака знае… Бедна ви е фантазията. При това те тези „важни” пет изобщо не ги броят. Може би само да съм упрекван понякога, че много говоря. Съдя по това, че понякога, но не много рядко, ми казват: „Млъкни!”

Пък в „Новинар” пишат, че ново изследване на учени от университета Дийкин в Австралия доказало, че прекарването на известно време с тъщите и свекървите прави семейството по-щастливо.

Така си е. Всеки човек може да ти донесе щастие. Един като идва, друг като си отива… Според нас ключът от бараката е в думите „известно време”. За вас не знам, но на нас наистина ни е известно. Никога не сме възразявали тъщата да мине за едно кафе. Макар че при съвременните комуникации не е нужно да се разкарва да идва всяка година. Така, де, не е ли така!

Сряда, 25 септември

„Афера” се възмущава: „Социоложката Мира Радева, която бе набутана във ВИП Брадър с цялата си фамилия, продължава да изумява с истеричното си инфантилно поведение.”

Мира обясняваше как мъж й я експлоатирал, бил я обърнал направо на бела робиня, как тя го съдела вече 3 г. и други такива „италиански” работи. Но най-свежарско беше като обясни на певицата Йоана как си отмъщавала: „И знаеш ли какво направих? Отидох при един асистент, който ме харесваше от години и го наебах! Така се прави!”

Какъв език, а?! Лично ние не сме изненадан. От една гилдия сме с Мира, та се знаем още от студенти. Една наша обща позната, известната социоложка Р. Б., ни разправяше как Мира й се хвалела, когато се залюбила с туй младото. Р.Б. поставила под известно съмнение тая връзка като неравностойна във възрастово, културно и образователно отношение. На което Мира отговорила: „Да, де, ама е.. като магаре.”

Да, де, ама като спре да е.. ще ти остане само магарето…

Щото той ще спре. Я ще му омръзне, я парите ще свършат… Мира, между нас да си остане, доста отдавна мина петдесетака… Никой не обича баба си безкористно!

Мира и магарето Мира и магарето

В тая връзка да ви кажа, че холандски учени от университета на Грьонинген открили, че по време на оргазъм, част от женския мозък спира да работи. Т. нар. латерален орбитофронтален кортекс, който се намирал точно зад лявото око, и отговарял за разума и контрола над тялото, буквално изключвал. И жената спирала да мисли. И ако после забрави да продължи… (Мечо Пух) И става като при Мира Радева. Явно младежът редовно ѝ изключва латералния орбитофронтален кортекс…

Четвъртък, 26 септември

В Благоевград се провежда кампания „БГ мъдрост в действие”, съобщава „Новинар”. Кампанията на общината имала за цел „интегрирането на българската народна мъдрост в общественополезни дейности”. В рамките й ще има експозиция на книги с български поговорки, пословици, приказки и песни, доброволци в носии ще раздават на гражданите поуки за сполуки и т.н.…

Мислим си дали едно системно наблюдение върху живота на българите няма да покаже, че имаме нужда от друга кампания: „БГ мъдрост в бездействие”. Да си вземе малък отпуск българската мъдрост и да опитаме дали мъдростта на другите народи няма да се окаже по-полезна за нас. Само предлагам.

И да ви кажа, не че аз го предлагам, но е много навременно. Щото в парламента гледаме точно „БГ мъдрост в действие”: Калугер, кога няма работа, разтуря си калимявката.

ГЕРБ проваля собствения си вот на недоверие.

Борисов вика: „Аз съм победител днес. Няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство.”

Но нямаше и заседание, на което да се нападне правителството, да се покаже управленската му несъстоятелност…

Ако избесят политиците, тоя на права бога ще иде!

И днес пак бил победител. ГЕРБ отново провали кворума и парламента не можа да почне. „Защо, вика, ще им правя кворум бе?”

Признаваме си, че това далеч надминава личната ни образованост на малък д-р по политология. Дано големите доктори разберат и да обяснят. Дотогава ние ще смятаме, че за такова налудно поведение наградата може да е само signum stupiditatis. В Древен Рим се е давала, когато някой се отличи с особена глупост.

Все пак заседанието не пропадна. Миков доказа, че алкохолът не му е изпил напълно мозъка. Поиска от квесторите да преброят депутатите в залата. Щото герберите пак бяха там, но не бяха се регистрирали. И квесторите изброиха 207 души в залата.

Станишев вика: „Поведението на ГЕРБ прилича на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и му казва: "Добре, ела ще си поговорим на вечеря". И той не се явява.”

Ах, колко поетично казано! И точно на място!

Акълът му сече като алваджийска тесла.

И понеже нали ГЕРБ с тоя вот я свършиха като кучето на нивата, та вече готвели следващия: „След около два месеца ще е следващият вот на недоверие и той ще е за здравната политика”, обяви бодро Десито Атанасова.

Чудя се дали управляващите си заслужават опозицията, или обратно. Макар че то и обратното е същото… Релевантни са си.

Лика-прилика като два стръка иглика.

На пресконференция по повод 100-те дни на правителството министърът на спорта Мариана Георгиева заяви в отговор на въпрос за планирани от нея кадрови промени: „Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам и ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи."

Ще замълча за малко, щото съм наясно, че ви е нужно време да го осмислите…

От страх човек побягва, от срам не може.

Още една напълно заслужена signum stupiditatis.

Сега се сещам, че и г-жа Масларова заслужава награда. Изброи грандиозните успехи на правителството, което й отне съвсем малко време (увеличението на помощите за първокласници, на майчинските и увеличаване броя на хората с енергийни помощи) и заключи: „Това е много кратък срок за реална оценка. За 100 дни човек дори не може да разбере дали е бременен или не.”

Като не знае, да не се хвали!

Празна Мара тъпан била.

Като стана дума за успехи и бременност, та се сещам за една по-нова „БГ мъдрост”, която прочетох във Фейсбук: „Успехите са като забременяването. Всички те поздравяват, но само ти си знаеш колко пъти са те е… ”

И още една награда за глупост, която ще присъдим засега на неизвестен извършител. „Всеки българин с 4500 евро на депозит”. Чета го в „Новинар”, който цитира „Всеки ден”, който пък се позовава на проучване на германска банка. Затова пишем „неизвестен извършител”. А иначе се досещаме, че германска банка такава простотия не може да каже. Досещаме се също, че „Новинар” и „Всеки ден”, собственост на др. Пеевски, са заинтересовани да покажат колко добре я караме при управлението на БСП-ДПС. Затова са преиначили съобщението на банката, че „4500 евро е средният депозит в България” на „Всеки българин с 4500 евро на депозит”. И по този начин са ни наредили пред мамалигите, които имат само по 2330 евро.

Като сме взели да раздаваме награди, да дадем и една международна. По време на съдебното заседание подсъдимият Силвио Берлускони рекъл, че младите девойки, с които правел „бунга-бунга” не били проститутки, а му служили за повдигане на морала.

Морала му повдигали, не нещо друго!

Мискинин!

На дърт гъз зелен бъз!

Петък, 27 септември

„Труд”: „Властта надцака ГЕРБ за кворума, хората на Бойко готвят 3 тактики”. Тези, които ни четат редовно знаят, че колчем стане дума за три тактики, три подхода, три начина… д-р Филипов привежда примера с прислужничката на Швейк г-жа Мюлерова и нейните три ключа за тоалетната. И как въпреки трите ключа, или благодарение на тях, госпожата веднъж се насрала в коридора. Казаното да се смята в пълна сила и за БДЖ: „Три варианта за оздравителна програма на БДЖ”.

За три стъпки става дума и в изказване на Корнелия Нинова. Рекла на нарочна пресконференция, че БСП ще изпълни социалните си обещания на три стъпки: „Първата стъпка ще е от 1 януари да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране. Въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите - 50% инфлация - 50% ръст на заплатата.”

„Втората стъпка - увеличаване на минималната работна заплата до 450 лева до края на мандата."

Третата стъпка е увеличение на детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. с ревизия на подоходния критерий. „От тези социални ангажименти няма да отстъпим!”, категорична е г-жа Мюлерова, пардон, Нинова…

Екскурзията на Сидеров и „Атака” в Брюксел продължава. Никой не знае какво правят там. В такива случаи остава резервното обяснение, че си правят кефа. Със сигурност се знае само, че са покрещели малко пред сградата на ЕНП: „Извинете се, бе! Извинете се, бе!” Щото някакъв евродепутат от ЕНП ги нарекъл расисти и нам си още какво… Но сградата била заключена.

Хипотезата на Чавдар Николов за ангажиментите на Сидеров в Брюксел. В. „Преса” Хипотезата на Чавдар Николов за ангажиментите на Сидеров в Брюксел. В. „Преса”

Като ги питат журналистите с кого са се срещали в Брюксел, колко належащи са били тези срещи и какво е произтекло от тях, Чуколов се дразни. Задавали му „поръчкови” въпроси.

Що, бе, що да са поръчкови? Съвсем логични са даже…

„Новинар” посветил днес рубриката си „10 минути смях” на вицове за евреи. Някои от вицовете са направо достойни за Мел Гибсън и Саша Коен… В същност, преценете сами: „В концлагера съобщават, че за вечеря ще има кюфтета. Всички нещастници са възхитени. Привечер идва пазачът и им казва: Трябват ми доброволци за кайма.” И другите не са по-стока – как умрял Хитлер (видял си сметката за газ), за плана на Хитлер и Менгеле да убият 1 млн. евреи и 10 камили (всички питали защо 10 камили, никой не питал за евреите) и т.н.

Не знам какво да си мисля. Най-невинното е, че назрява конфликт между Станишев и Пеевски. Щото Сергей нали е еврей (по майка). Но работата може да е и по-дебела, да е свързана с конфликта в Сирия. Защото 30% от КТБ ги държи емирът на Оман, пък те с емира на Катар… Абе, не знам.

Ако се окаже, че е обикновена журналистическа простотия, някой ще го отнесе яко. През 2009 г. в "24 часа" пуснаха следният виц: "Двама евреи попаднали в газова камера. Газът се покачва, казал единият. Купувай, купувай, подканил го другият." От израелското посолство пратиха остра нота до Венелина Гочева, която тогава не беше още собственик, а само главен редактор на вестника… Пък в „Експрес” една мома пусна още по-зловещ виц. Питали Моше къде е Аврам, пък той отговорил: В сапунерката на трети умивалник? И братя Пъпкови, понеже те са изключително коректни (политически, па и иначе…) направо я уволниха…

Наша милост, както знаете, отдавна не си прави майтап с евреите. Ние уважаваме еднакво всички професии. Но най-много евреите, щото това е най-древната професия. Ей, казвал ли съм ви, че изразът "седем пъти мери, веднъж режи" е измислен от евреите? Щото при обрязването е много важно да се премери точно. Сетих се, щото в «Новинар» имаше и такъв виц. Че евреите били най-големите оптимисти. Още не знаят колко голям ще порасне, а вече го обрязват...

Та те така.

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!