Из делниците на един луд (26-30 август)

Тони Филипов, д-р 01 септември 2013 в 14:52 17351 67

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 26 август

„Евробаби" пеят песен за Бареков, той обещава развитие на селата”, съобщава „Труд” една от онези новини, които, ако не съобщиш, никой няма да забележи, но ако съобщиш, веднага прави впечатление. Песента, естествено, е турбокич, но това не пречи да я цитират. "Да знаеш, майчо, да знаеш, какво е сутрин хубаво, хубаво още радостно, Бареков да се появи по ТВ7 известно, да каже добри новини. Торна ми, торна (б. р. тръгна) Бареков по села и градове да търси правда голяма, народа да си защити, там е Бареков почитан, почитан още обичан." Малко е да се каже, че присъстващият на място лиричен герой останал трогнат. Добил е направо жълто на гащите…

Но когато човек си е прост… Имаме предвид колегите от „Труд”, не Бареков. Бихме могъл и него да имаме предвид, но ние обичаме да съобщаваме само нови работи… Колегите без да искат се изпускат, че дип не са убедени, дето тоя е политик. Щото пишат: „Местните се скупчиха около Бареков като край политик.” „Като”!

„Стандарт”, както и подхожда на сериозен вестник, погледнал на изявата на Бареков от сериозната страна: „Бареков: 1000 лв. за бебе в Родопите”. Ама и те не са май още с цяло сърце и душа убедени в новия лидер. Иначе щяха да напишат „2000 лв. за бебе…”, колкото Бареков е обещал за второ дете, а нямаше да останат на 1000 лв. за първо…

Никога да не ви идва на ум, че една партия, направена с парите на олигархчето Пеевски и предвождана от дилафа му, може да е защитник на бедните! Това и чисто визуално изглежда абсурдно. Ако сте виждали Пеевски на живо, ще ми повярвате.

Няколко пъти досега се заричаме да емигрираме, но все оставаме да погледаме още малко сеир. Ако обаче обичният ни български народ, в някое от своите маргинални измерения, вкара тоя бутафорко в парламента, това ще бъде краят на българския период в биографията ни. Честно, не ви се правя на особен!

Ало, пенсиите! Имам нещо страхотно за вас. „Новинар” съветва: „Говорете със стволовите си клетки, за да сте млади”. Разбира се, за вас това ще бъде един позакъснял разговор, но можете да се опитате да спасите поне малкото, което е останало от пожара на живота. Доста дами, изпробвали тази нова теория на самовнушението, твърдели, че не само са се подмладили, ами и свалили по 10 кила след сериозен разговор с клетките си. Заставате сутрин пред огледалото и си казвате, извинете, на тях казвате, на клетките: „Аз съм млада и слаба”. И им разказвате всичките си психосоматични мечти. Клетките ги запомнят и почват да работят в тази посока.

В сайта media.framar.bg прочетох, че това нещо на снимката е добито чрез инжектиране на стволови клетки. Може би, ако ги помолите, да го направят доброволно и да се избегне насилието. В сайта media.framar.bg прочетох, че това нещо на снимката е добито чрез инжектиране на стволови клетки. Може би, ако ги помолите, да го направят доброволно и да се избегне насилието.

За съжаление не се обяснява дали трябва с всяка клетка поотделно да се разговаря и да се убеждава, или може на всички заедно да им се изнесе беседа. Ако трябва от клетка на клетка, не е добре. Не за друго, ами няма да ви стигне времето. Имате милиарди клетки, да не кажа милиони…

Но опитайте, говорете им, нищо не губите! И без това си говорите сами!

Абе, братя, да ви питам таман съм почнал. Верно ли е това, дето съобщават от НСИ, че сте първенци по пътуване в чужбина с цел туризъм за второто тримесечие на 2013 г.? Да бяха японските пенсионери, германските, австрийските… нямаше грам да се усъмня. Но българските, дето по цял ден реват, че са скъсани като Самарското знаме… И мани, дето те реват! Честно казано, длъжни са да реват. И майката на бебето не дава нянката, докато не заплаче… Ами ние с кой акъл ката ден ревем за тях като вдовица за...! Срамота!

Между другото, братя, няма да крием от вас, че от известно време ви гледаме с подозрение. Първата пукнатина в безрезервното ни доверие към вас се появи на база многобройните случаи на телефонни измами. На тая пенсия ѝ отмъкнали 5000 лв., на другата 7000, на третата 10 000. Оня ден имаше случай на 50 000! И ние, понеже не сме чак пък най-наивният в махалата, почнахме да се замисляме. Откъде у една пенсия тия хиляди? Парите от бай Тошо им изгоряха отдавна. Кои в пирамидите, кои в банките, кои в деноминацията на Костов… Значи кайметата са надиплени в последните години. Така излиза. Не ли?!

Вторник, 27 август

Миро Найденов разправя пред „24 часа”: “Дано не ми се случи и на мен да катастрофирам!” Намеква, че пътният инцидент, в който загина проф. Евгений Николов, основен свидетел по делото за подслушване срещу Цецерон, не е случаен. И се опитва да се застрахова един вид. Във Фейсбук се бъзикат: „Миро го чака или ловен инцидент, или инфаркт върху млада пиарка.” Според нас, това с пиарката не е за пренебрегване, но Миро трябва да се пази основно от хранителното отравяне с наденица „Стара планина”. В България това е един от най-правдоподобните инциденти, а и досега не е използван. Докато инфарктът вече го прилагаха на Мишо Бирата.

„Кметове ще учат селяни да не палят стърнища”, съобщава „Труд”. Някой много се е объркал. Не трябва да ги учат, трябва да ги отучат! При селяните образователният дискурс не се котира, там си требе наказателен! Те открай време са научени, че е по-лесно да запалиш стърнището. Сега трябва да бъдат отучени, като им бъде показано, че е по-скъпо. Лично за тях по-скъпо, те иначе със сигурност се досещат, че на обществото му е по-скъпо…

Би Би Си съобщава за двама кенийци, които подписали споразумение да се оженят за една и съща жена. Младоженката, вдовица с две деца, от години имала връзка и с двамата, но отказвала да избере един от тях. Затова се договорили да живеят всички в къщата и заедно да отглеждат настоящите и бъдещите деца.

Мъдро. Като погледнеш реално, нито един мъж не оползотворява целия ресурс на жена си. Докато тя ползва неговия до последната стотинка. И двама мъже могат да си поделят масрафа, без да се лишават от нищо.

Между другото, точно в днешния брой на „Труд” икономистът Николай Ников обяснява как да се балансира правилно семейния бюджет. Всичко зависело от управлението на три основни процеса: генериране на приходи; покриване на текущите разходи; обслужване на задълженията. А нека да разделим тежестта и отговорността на всеки от тези процеси между двама души и да видим дали няма да им е по-добре?!

Цитирам този автор, но не ви го препоръчвам. Има нещо, да не кажа извратено, но смущаващо в съветите му. Казва, ако доходите ви спаднат, да си намерите втора, дори и трета работа. И ако трябва, временно да работите и без пари. За да ви забележели и да ви предложели постоянно място. Може да ви забележат, не е изключено дори и да ви похвалят, но да се сетят да ви платят… Не, не е такъв българският работодател.

Както и да е. За друго ставаше дума. Като се каже тройка и един мъж веднага почва да си представя две жени… Да, наистина, когато се прави тройка за удоволствие, по-добре е един мъж с две жени. Но при тройка с цел брак обратното винаги е за предпочитане. Трудно е на прима виста да изброим всички плюсове на една такава брачна конфигурация. Мъжете могат вечер да си правят компания, а не да се чувстват като анонимни алкохолици. Могат да се редуват кой да бие децата. Могат да си разделят къщната работа по равно, или по предпочитания. И най-важното, пада им се по половин тъща.

В Чехия се появила нова интернет услуга, благодарение на която можете анонимно да изпратите колет със слонски изпражнения, опаковани в луксозна кутия с панделка. Както казваше бившият премиер, „лайно в целофан”… От фирмата, която извършва услугата убеждават, че по света имало много хора, които заслужавали такъв подарък. Точно нас нема що да ни убеждават.

Без да се замисляме можем да пласираме продукцията на стадо слонове. Те слонските стада не са големи. Но един слон изяжда дневно между 150 и 270 кг. листно-тревно-плодова маса, та си представете за какво „става на въпрос”. Можем да ощастливим левицата, десницата и цялата извънпарламентарна опозиция. И то нееднократно. Без да се замисляме можем да пласираме продукцията на стадо слонове. Те слонските стада не са големи. Но един слон изяжда дневно между 150 и 270 кг. листно-тревно-плодова маса, та си представете за какво „става на въпрос”. Можем да ощастливим левицата, десницата и цялата извънпарламентарна опозиция. И то нееднократно.

Ще проуча подробно и ще ви информирам, сигурно някои от вас ще проявят интерес. Пък и не било кой знае колко скъпо – 12 евро всичко. За какви по-големи лайна, с извинение, сте давали далеч повече пари! Така де, не е ли така?!

Сряда, 28 август

В „Преса” погребали колегата от „Земя” Христо Буковски. В съботния брой писали за дъщеря му Йоана Буковска и за по-драматично я изкарали пълно сираче. Та се наложило той официално да ги уведоми, че засега бил жив и ги моли да проявят още малко търпение…

Пък в броя от понеделник такава попара бяха надробили за Уйлям Завоевателя в поредицата си за великите пълководци, че не можеш да разбереш кой е Уйлям, кой Харолд, кой норвежки крал, кой нормански херцог, ни кой с кого се бил и кой победил при Стамфърд Бридж и Хейстингс … Да пази Господ, ако разчиташ да попълниш от тях познанията. Не се правим на Тойнби или Карлайл, просто ни се обади един приятел, който ни посочи някои пасажи, от които лъха неподправено невежество и ни помоли да предадем на колегите, че „който няма нищо общо с историята – да няма нищо общо”!

Президентът Атлантическия клуб Соломон Паси вика за войната в Сирия: „Стигнахме до точка, в която няма връщане назад. Очевидно военната интервенция е неизбежна, свалянето на диктатора е неизбежно. През последните 23 г. на нас ни се наложи пет пъти да участваме в освободителни операции на международни коалиции. И в петте пъти стана така, че доброто победи."

Някои работи не станаха баш така, както Монките си ги представяха, но все още се има надежда… Карикатура Чаво, в. „Новинар”. Някои работи не станаха баш така, както Монките си ги представяха, но все още се има надежда… Карикатура Чаво, в. „Новинар”.

Пасито е голям пасифист. „Пасифист”, ако не знаете, е термин, който нуждата роди преди втората война в Ирак, за да може кратко и ясно да се обозначава поведение, различно от пацифизма. Защото Паси тогава беше първи ястреб на републиката. И обещаваше, че, ако се включим във войната, ще си върнем милиардите иракски дълг и ще направим големи кинти от участие във възстановяването на Ирак. И двете обещания се… не сбъднаха. А колкото до основната цел, победата на доброто, демократизацията на Ирак, ще ни е трудно да стигнем до изводите на Паси, защото нямаме неговата мотивация.

Ако правителството на Сирия наистина е третирало населението край Дамаск с отровен газ, ние с две ръце ще подкрепим интервенцията. Но в цялата работа има нещо смущаващо. Отсъства причината, освен ако не предполагаме суицидно поведение. На Башар Асад му беше казано ясно, че ако използва подобни оръжия, ще гризне дръвцето. Обаче той ги използва на инат, с което направи незаменима услуга на бунтовниците. Или Асад е пълен идиот, или някой прави нас идиоти.

Дърварите са по-мъжествени от футболистите, долага „Сега”.

Проучване на американски антрополози от университета в Калифорния показало, че нивото на тестостерона на дървосекачите било средно с 15% по-високо дори от това на футболистите. Ако при футболни мачове се наблюдава ръст на тестостерона с 30.1%, то при сеченето на дърва концентрацията му скачала с 46.8%. Учените установили, че това се случва не само при професионалните дървосекачи, а и при всички мъже, които цепят дърва.

Значи затова мъжете обичат да цепят дърва?! Пък ние бяхме приел безрезервно обяснението на Айнщайн, че било щото при тази дейност те незабавно виждат резултатите. Но явно не е точно така.

Пенсиите, на база това изследване, мога напълно да ви реабилитирам. Не, бе, няма да ви карам да цепите дърва… Калифорнийските учени установили, че нивата на тестостерон са пряко свързани с оползотворяването на енергията от храната. Ако човек пропусне дори и едно хранене, тестостеронът спадал с до 10%. При дълго гладуване намалявал като при кастрация. Между другото, онзи ден приятел във Фейсбук ви обвини, че харесвате социализма, защото тогава сте имали ерекция, а сега нямате и сте склонни да обвинявате за това демокрацията. Манете тия глупости! Просто започнете да се храните три пъти на ден с две междинни похапвания – малко плод към 10 и чайче с бисквитки във five o’clock. Ако не стане работата, значи е задействал оня природен закон, по силата на който до едно време и оцет не пречи, след време и сладко не помага. Но вие сте длъжни да проверите!

Четвъртък, 29 август

Пенсионерите в Румъния надвишават с един милион работната сила, предаде АФП. По официални данни за 2012 г. пенсиите били 5,3 млн., а трудещите се - 4,3 млн.

У нас все още работещите са повече от пенсиите. Но въпреки това средната пенсия в Румъния е 190 евро, а в България е 150. Направете сметка как е грабен трудът на хората. И като ги гледам същите тия хора на Бузлуджа, Жабокрек и пред Президентството на косъм съм да кажа, че им е хак. Не твърдя, че единствено социалистите ограбваха родината, но и няма да крия от вас, че те бяха най-добре пласираните и подготвените за това. И още са!

Пък Татяна Дончева вика: „Когато една партия се свърже с олигархични кръгове, с разрешаване проблемите на малка част от най-богатите хора на страната, когато подхвърля на ония, които уж представлява, трохи – това нещо не може да продължи дълго...”

Бъркаш, Дончева! Може да продължи много дълго! Вече 23 г. продължава и като гледам, няма причина да не продължи още толкова. То зависи единствено от тези, които се примиряват с трохите. Ако другарите не са толкова глупави, или алчни, да посегнат и на трохите, може да си кара така още десетилетия. За другите работи си напълно права, ама кел файда...

С активното съдействие на свободните медии. Карикатура Иван Кутузов. С активното съдействие на свободните медии. Карикатура Иван Кутузов.

На работно посещение в Смолян Цецерон казал: „Най-важното, с което трябва да се съобразяват членовете на ГЕРБ, е да не се увличат с популистки изказвания и по този начин да се заблуждават хората". Пак да повторя – това го казал Цветан Цветанов.

"Дейли мейл", съобщава, че изследване сред 2000 британци установило, че средната възраст вече не започва на 41 г., а на 53. Причината била в увеличаването на продължителността и повишаване на качеството на живот.

Е, всеки има право да си се самоуспокоява както намери за добре, да си се отнася в средната възраст, в късната младост, на попрището жизнено в средата… Кой както обича. Но лично ние имаме няколко безпогрешни критерия, които показват кога човек е остарял. Ако мислиш какво ще ядеш, преди да си помислил какво ще пиеш, значи си остарял. Ако мислиш къде ще спиш, преди да си решил с кого, също си много остарял. Ако мислиш колко хубаво е било, вместо колко хубаво ще бъде… И изобщо почнеш ли много да мислиш, не си първа младост… С една дума, да му мисли, който много мисли. Има още много еднозначни симптоми на остаряването. Ако например можете с лекота да преброите повече приятели по стълбовете, отколкото в кръчмата, ако все по-често ви канят на погребение, нежели на сватба, нашият съвет е да не почвате да събирате пари за кола или друга дългосрочни инвестиции.

И накрая да кажем нещо по-оптимистично. Братя, не е страшно, че младостта си отива.

Страшното е, че и старостта си отива.

Май не се получи оптимистично…

Петък, 30 август

Президентът поиска от правителството на Орешарски отчет за първите сто дни. Плевнелиев разкритикува кабинета, че бави важни за обществото реформи, като пенсионната. Някои побързаха да го упрекнат в лицемерие. Но това е просто дължимото поведение. „Опозицията е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му.” И му иска отчет за това, което е успяло да направи, докато тя му е пречела.

Класацията на “Икономист Интелиджънс Юнит” показва, че София е един от градовете, където качеството на живот се е влошило най-много за последните 5 г. Най-много се било влошило в Дамаск, с 20.4%, но Сирия, както знаете, от 2.5 г. е в гражданска война. Следват Триполи със спад от 19.9% и Кайро с 5.9%. Либия и Египет, както също добре знаете, претърпяха „Арабска пролет”. И веднага след Кайро, с разлика от 1%, се нарежда София, която в последните 5 г. не е претърпяла нито война, нито революция, поне в конвенционалното разбиране на понятията. Но изглежда да претърпиш ГЕРБ не е по-малко изпитание…

„Вандали потрошиха 11 влака за 10 дни”, съобщават от пресцентърът на БДЖ. Само между 19 и 28 август са счупени общо 11 стъкла на мотриси и вагони, на стойност 4000 лв. Но слава Богу, че няма загуби в жива сила, само един ранен.

Прави впечатление, че съобщението на БДЖ е напълно издържано спрямо съвременните стандарти за политкоректност, които изключват етнизирането на престъпността и затова субектите не са посочени. Ние обаче ще си позволим да кажем, че 100% от нападенията са извършени от индобългари. Но! За първите 8 м. на 2013 г. атаките са 55. Не са малко, обаче ако погледнем в по-голяма перспектива, ще видим, че всъщност става дума за ариергардни битки на железопътния фронт. През 2007 г. например са атакувани с камъни и други подръчни материали над 300 влака. Счупени са 74 стъкла и са ранени 3 души. Значи войната е с отслабващ интензитет. Е, разбира се само от тези данни ще е трудно да направим извод за успешния ход на интеграцията на циганите в българското общество, но да се надяваме, че ще има и други.

„Мъж с метален крак на стол в главата се подобрява”, съобщава „Труд”. След пиянска свада в болницата в Краснояркс постъпил 45-годишен гражданин, от главата на който стърчал половин крак на стол. Другата половина не стърчала, защото била в черепа му. След двуседмично лечение пострадалият вече бил добре и дори се движел нормално. Лекарите били много изненадани, че изобщо е оцелял.

Рентгенова снимка на обекта. Сн. „Труд”. Рентгенова снимка на обекта. Сн. „Труд”.

Когато става дума за казаците, място за изненадване няма. Сайтът КМ.ru съобщава: „Руснаци се биха с мечка, взели я за пазач”. Руските туристи Василий Дубенко и Алексей Павлович, иначе ватенки от челябинския металургичен завод, влезли без билети в Татранския национален парк в Полша. Обаче насреща им мечка. Не се съобщава дали преди това металурзите са били в контакт с алкохолни напитки, но е логично. Щото помислили мечката за преоблечен пазач. И като го/я почнат с юмруци, помлели я. "Не знаехме, че това е мечка. Искахме само да фраснем "служителя" два пъти в мутрата, за да избягаме, но се завърза схватка..." Кратка схватка и… мечката в реанимацията в хирургичната клиника в Краков, където й направили множество шевове и отстранили счупените ѝ нокти.

Това го споменахме не за друго, а щото вестниците с радост съобщаваха из ония дни, че над 360 000 руснаци закупили апартаменти по морето. Вероятността сред тях да има металурзи не е голяма, но все пак…

Не знам, проблемът с руснаците е, че не правят разлика между туризъм и окупация. Където и да идат, се държат като окупатори и пият като туристи. Не че германците са по-различни, де... Руснаците поне не са толкова стиснати. Никога не можеш да видиш цяло руско семейство да седи на една бира и порция цаца...

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!