Из делниците на един луд (20 - 24 януари)

Тони Филипов, д-р 26 януари 2014 в 16:50 25636 12

Понеделник, 20 януари

В петък беше Антонов ден. Ние празнуваме на Стефанов ден, но поради многобройните обаждания на читателите и настояванията им, че имаме имен ден, се наложи да повторим. И го направихме, признаваме, с удоволствие. Няма лошо да спечелим и св. Антон на наша страна. Казвали са ни, не знаем дали е верно, че Кеворкян празнувал и на Димитровден, а Лютвито на Петровден. Хубаво е човек да е добре с повече светии. Макар че, да ви кажа, понякога си мисля, че и всичките светии накуп не са в състояние да ни помогнат.

Между другото, не съм се ровил много из житията на светците, но в „Светите застъпници” Елин Пелин споменава това-онова…. Св. Теодосий събрал колегите си на конференция да помислят и да поискат от Господа, щото зачатието на хората да става чрез невинен поглед, а не чрез телесно побесняване.

Обаче става разбойникът, обесен заедно с Христос (не се споменава левият разбойник, или десният), който също се оказва светец, и казва, че сред събраните светци има хора, които нямат право да обсъждат тоя въпрос, защото са в конфликт на интереси. Като например св. Йероним, който целия си живот бил прекарал в прегръдките на най-хубавите римлянки. И после казва, че на конференцията няма място и българският представител св. Дамаскин от Габрово, понеже той е обесен, защото закачил една хубава свищовска туркиня. „Нека не му се прави никакво снизхождение въпреки истината, че на българина умът му иде късно.” (Светиите са наясно с нас!) После разбойникът предлага да се отстранят и някои от дамите, сред които и „българската светица св. Петка Самарджийска, която, въпреки борбата със земното, въпреки поста, пак си е останала дебела, и влагата в очите й говори за вечно възбудена плът…”

Но това са дребни работи в сравнение с мискинлъците на римокатолиците. Половината от това, което разказва Лео Таксил в „Свещеният вертеп” да е вярно, пак стига, за да се потресе човек. Много от нарочените за светци са карали по прекия път към ада.
Обаче, да ви кажа, не обича Господ еднакво всичките си чеда. Уж беше българин, пък изсипва благата по други земи. В Норвегия Господ подкарал херингата към брега на о. Ловунд и пуснал силни източни ветрове, които замразили водата, заедно с херингата. Хиляди тонове замразена херинга. Кеф ти пържена, кеф ти сельодка…


А на нас Господ отреди да ядем отровния пангасиус от Делтата на Меконг за по 20 лв. килото

«Едва 10 на сто от телешкото в магазините е българско», съобщава „Новинар.” Внасяли сме дълбоко замразено от страни от ЕС, а също и от Нова Зеландия, Аржентина и Бразилия.
Въпросът не е само дали е българско, а и дали е телешко. Щото не е нужно човек да е особено наблюдателен, за да забележи, че в българските месарници отдавна няма говеждо. Всичкото е телешко. Уж сме в ЕС, ама не съвсем... Там телето е теле само до 8-12 месеца. След това става крава или бик – в зависимост от сексуалната си ориентация. А месото му се нарича говеждо. Ние обаче не сме ейджисти, не дискриминираме животните по възраст. Хората дискриминираме, но животните – не! Дори крави на преклонна възраст, чието заколване и в Сомалия се смята за злодейска постъпка, у нас имат право на етикет „телешко”. Ние сме от редките страни в света, където кравата дава телешко месо и овче сирене. И друго съм забелязал – българската крава дава главно телешки шол.
Но пък нема българин, който да вярва на етикети. За месото се ориентираме по времето, нужно за увиране. Телето увира за един час, майка му за два, баба му за три и т.н.

Вторник, 21 януари

Станишев разправя как Първанов му предложил навремето да оглави БСП. Пък той се дърпал, щото не бил подготвен. И верно беше напълно неподготвен… И точно затова го е избрал Параванката. Трябваше му льольо да му пази мястото за малко… Станишко вика, че винаги щял се чувства в дълг към него за тази възможност. Воден от чувството за дълг Станишев приел предлагания от Първанов мажоритарен елемент на изборите през 2009 г. и Борисов получил в награда 20 мандата. Към днешна дата можем да се запитаме дали Параванов само от глупост го е предложил. Но проблемът си е на Станишев, той да пита, да не се оправдава с дългове... Дето вика Бърнард Шоу, когато глупакът направи нещо, от което се срамува, задължително обявява, че действията му са били продиктувани от чувство за дълг.

Първанов го накарал… Добре де, ама дето викаше другарката класна, „Гошо може да ти каже да скочиш от моста, ти ще скочиш ли?”

И той верно го е карал да скача. Станишко разправя, че след края на втория президентски мандат Първанов казал няколко пъти, че няма да се връща в БСП. След това казал, че ще се занимава с академия за млади политици. „След това реши да се върне и грубо казано ми каза да отивам в Европа, а той да се връща в БСП…”

От цялата работа печели само Борисов. И да ви кажа честно, вече съм само на една пряка от идеята, че това е целта. Щото не вярвам Първанов да си прави илюзии, че вън от БСП ще цъфне.

Историкът проф. Драгомир Драганов вика по телевизора: "Кога БСП е била лява партия? БСП винаги е вървяла на дясно, създавайки милионери. На този фон АБВ се явява като естествен претендент за младите, които са недоволни от сегашното управление на партията.” АБВ било „отчаян опит да се социалдемократизира бившата комунистическа партия”.

Гоце това? Приятелят на олигарсите Георги Гергов, Ковачки, Люси Стойков, Валентин Златев? Президентът, който има най-много гръмнати съветници? Агент Гоце, дето даде орден „Стара планина” на оръжейния търговец и издател на „Дума” Петър Манджуков (агент Омортаг), на Тошо Тошев (агент Бор), на Тодор Батков (агент Тара), орден "Св. Св. Кирил и Методий" на Радосвет Радев (агент Карак)… Агент Гоце, който напълни президентството с „колеги” от ДС… Тоя Гоце ще социалдемократизира?! Стига, бе!

Както пише английският историк Самюел Бътлър, „Господ не може да промени миналото, но историците могат.”
По-склонен съм да приема версията на ген. Наско: "Някои обръчи от фирми около Първанов са лишени от порции и оттам идва целият сблъсък". И дава за пример енергийния бос Богомил Манчев, който изгорял в този сблъсък.
Но, както се казва, най-интересното предстои.

Сряда, 22 януари

Новината на деня е докладът на Брюксел за напредъка ни. Но ми е трудно да ви кажа каква точно е тази новина. Информациите са противоречиви.

„Сега”: „Брюксел загуби доверие в България заради Пеевски.” „Стандарт”: „Брюксел ни хока за СРС-та на Цветанов.”
„Монитор”: „Брюксел ни хвали за смяната на модела „Цветанов”. Ще продължа да се ослушвам и ако разбера дали Брюксел ни хвали, или ни кори, веднага ще ви съобщя.

Вземайки повод от театралния закон, формулиран от Чехов („Щом в първо действие на една пиеса на стената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне в трето действие”.) Велислава Дърева твърди, че сега пушката на Първанов гърмяла за трети път и все с халосни патрони. Първият път било при създаването на АБВ. Вторият път на конгреса на БСП: „Когато г-н Първанов по неизвестни за мен причини реши, че трябва да бъде лидер на БСП. Аз мисля, че това е под равнището на човек, който е два мандата президент и твърди, че е най-успешния български президент…”

Той твърди?! А не го ли твърдяхте и вие, госпожо? Спомняме си един портрет на Първанов, който нарисувахте през 2007 г.: „Той е целенасочен, последователен и благоразумен… дипломатичен и коректен... Неформален лидер и говорител на гражданското общество... Днес Първанов се взира напред. И поглежда назад, за да види своите стъпки по пътя на времето...”
Да не се окаже сега, че е бил настъпил лайно... Щото, дето каза веднъж Витя Самуилов, това също е начин да се остави следа…

Тогава й обърнахме внимание на Дърева, че така се пише само за умрял човек. Щото умрелият е завършен характер. А живият непрекъснато се променя и винаги може да се осе... да се изложи. За Гоце специално бях сигурен. Той е като президента Зейфод от „Пътеводител на галактическия стопаджия”, дето имал две глави и винаги показва пред камерите по-популярната. Гоце дълго ни показваше социалната си глава. Сега си позволи да покаже и другата. И тя каза: „Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля”.

Червените дават на Параванката седмица срок да се откаже от мераците си за отделна листа, иначе щели да го спрат от движение, както казват в Перник. "Правим го, вика Мая Манолова, не от гола амбиция, а заради отговорността, която имаме към партията.” И сравни действията на Първанов с разкола в църквата. Има резон. Доколкото църковният разкол не беше за вярата, а за свещоливницата, образно казано. И червените за свещоливницата се карат.

От profit.bg пресметнали, че родните милионери се удвоили по време на кризата. През март 2009 г. имало 325 милионери, а през септември 2013 г. били вече 696 броя. А хората с над 100 хил. лв. се утроили – от 12 680 на 36 000. Всъщност, това са влогове, не хора. Което означава, че може да са се увеличили милионите на милионерите, а не милионерите. Същото е и със стохилядниците.

Лично ние не сме учуден, че нарастват милионите на милионерите в криза. Че кога друг път да нарастват, ако не по време на криза?

Сигурно сме ви разказвал как за малко и ние не станахме милионер по време на Виденовата криза. В края на 96-та година продадохме 350 долара по 54 лв. И само след три месеца курсът стана 3000. Тогава загубихме 1 031 100 лв. И си пропиляхме единствения шанс. И сега вече нямаме друг шанс, освен ако не спечелим от тотото. Но е малко вероятно да спечелим, понеже никога не пускаме фиш…

„Новинар” пише, че най-важното за повечето българи при избора на работа било гъвкаво работно. 85% споделили, че биха предпочели една работа пред друга, само заради гъвкавото работно време.

Под гъвкаво работно време българинът разбира да ходи когато си иска и да си тръгва точно в пет. Без петък, разбира се… В петък повечето българи предпочитат да си тръгнат малко по-рано, например на обяд…

Ало, пенсиите, японски учени открили, че от лука се поумнява. Оня ден ви писахме, че от секса се поумнява, ако помните. Сигурно ще си кажете тоя как се е загрижил за поумняването ни, явно ни смята много прости… И така да е, да не мислите, че ще си призная?

Белият лук, който вие толкова обичате… Във всеки случай толкова настойчиво употребявате… Оказало се, че съдържа изключително ценни серни съединения, които лесно се усвоявали от организма и оказвали много позитивно въздействие върху мозъка, подмладявали клетките, отговарящи за паметта и емоциите.

Та ако обобщим – секс и бял лук! И окситоцин в носа, но за това ще ви пиша друг път.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва Стив Розенберг качил в профила си в "Туитър" снимка от тоалетна от олимпийския център по биатлон в Сочи. На снимката се виждат две тоалетни чинии. Което дало повод на опозиционния лидер Алексей Навални да злорадства за какви глупости е изхарчен бюджета за Олимпиадата в Сочи, за който се твърди, че бил $50 млрд.

Тоалетна за двама в Сочи.

Не сме единодушен, че това е глупост. В началото на 70-те години д-р Филипов, тогава прогресивен млад човек, реши да направи ватер клозет. Но понеже къщата малка и непригодена, та го построихме на двора. Стана като слънце –фаянс по стените, теракота по пода, керамичен кран на мивката. Първият керамичен кран в Пазарджишка околия. От Германия ни го донесоха. Но нали сме си умен от малък, пресметнахме, че през зимата може да замръзне и да се спука тоалетната чиния. Затова монтирахме в съседство с чинията и клекало. От първи ноември до първи април тоалетната чиния се зазимява посредством антифриз или морска сол. В този период се ползва клекалото. Доста от гостите се подсмихваха и ни подбъзикваха по двойки ли ходим… Как да им обясниш, че колкото и да обичаш да седиш, понякога се налага да поклечиш. Затова ги шегувахме, че когато сте двама шансовете някой да се е сетил да вземе тоалетна хартия се удвояват...
Та си мисля, че и зад тази тоалетна има някакво просто и логично обяснение. Например, че е предвидена за сиамски близнаци. Да не споменаваме, че има и двойки със сексуални аберации, които биха се възползвали…

Между другото, тази тоалетна е перфектно решение за протоколната безизходица в БСП, за която ви писахме вчера.

Всъщност, ние го писахме на други читатели. Та трябва да го кажем и на вас, иначе няма да разберете. В „Краткото царуване на Пипин IV”. Джон Стайнбек пише: „Групата на комунистите се събра в президентската баня. Там обаче възникна протоколна безизходица. В банята имаше всичко на всичко две места за сядане. Партиен секретар беше господин Дупие, но по общо мнение културномасовикът Дьоклош управляваше партията. При това положение възникна въпросът кой от двамата има право пръв да избере къде да седне – на тоалетната чиния, или на бидето…

Та при две тоалетни чинии протоколната безизходица се избягва. Не ли?

Четвъртък, 23 януари

И Свинарят на Гоце, както атакистите наричат олигарха и лидер на червените майнички Георги Гергов, предаде Първанов: „Станишев е председател на партията и аз се съобразявам с неговите решения. Не трябва да има втора листа.”

Гергов подтичва като селски хитрец след партиен секретар…

А беше време, когато Станишев пак беше председател на партията, но Гергов се съобразяваше с Гоце. И се събираха на баница и общо кадруваха. Ето автентичен запис от дневника на д-р Филипов с дата 9 юни 2007 г.: „Една позната ми разправяше, че нейна позната била близка с госпожа Георги Гергова. Та оня ден като се срещнали, г-жа Георги Гергова й се извинила, че много бърза, щяла да прави баница: „Защото ще идват Зорка и Гецата пак да кадруваме.”

Не просто да кадруваме, а „пак да кадруваме”.

Да ви кажа забелязвам, че баницата започва да става символ на политическото коварство. В „Галерия” са публикували SMS-и, които Кулезич била изпратила на Бойко. Това е отмъщението на Патрашкова за онези 18 бона контрибуции, които Кулезич ѝ наложи по съдебен път.

Кулезич до Борисов, 20 февруари 2013 г.: " Интересно ми е, скъпи Бойко, дали забелязваш как твоите предпочитани довереници от вида "Ники Бареков" или "Мадам В." преобръщат палачинката на скорост? Гледката не е ли уникална и незабравима? Знаеш ли защо те подкрепям аз, която те прие трудно? Уверявам те, не за келепир. А защото всичко и всеки друг в момента е гибел и катастрофа. Но ти разви ли инстинкт за истински съюзници? Те не винаги ласкаят егото ти. Но в трудни моменти не са помияри. Ех, Бойко, най-опасното нещо за управника са помиярите…”

А Борисов ѝ отговаря с кратки, но препълнени със съдържание реплики: „Мисля те.”,”Обичам те!”

Сега няма време да се спираме на въпроса дали е редно журналист да допуска политиците в сърцето си, а те да го мислят и обичат… Цитирахме Кулезич само заради казаната истина за Мадам В., която носеше баници на победителя Борисов… А колкото до верността на Кулезич, бихме посъветвали Борисов да се консултира с Иван Костов. Той би могъл да поразкаже това-онова…

Ало, пенсиите! Не ми се сърдете, но мой дълг е да ви свеждам всички подобни информации. „Новинар” съобщава: „Рибата уголемява мозъка”. За тази цел трябва да ядете поне два пъти в седмицата риба. Не е задължително да е непременно сьомга, може и херинга, скумрия, сардини. Изследователите наблюдавали осем години група жени на 70 г. и установили, че тези, които ядат риба, имат с 0,7% по-голям мозък. Като се има предвид, че мозъкът на мъжа тежи обикновено 1.6 кг, а този на жената е 1.45 кг, като извадим водата, която е средно 80%, то говорим съответно за 2.2 и 2.01 грама увеличение. Та не знам дали си струва за 2 грама мозък да се финансира толкова скъпа дейност, като яденето на риба два пъти в седмицата. В същност, не искам да ви влияя, всеки сам да си реши дали тия 2 грама му решават нещо.

Петък, 24 януари

„Певицата Кати Пери се молила на Господ за по-големи гърди”, съобщава „Новинар”. „Когато бях на 11 г., разправя в интервю за списание GQ, една нощ легнах по гръб и погледнах краката си. Тогава се помолих на Бог да ме дари с такива гърди, че да не мога да виждам краката си, когато лежа…"

. И Бог сторил чудо…

Идентичен случай у наше село! И ние тъй си лежахме веднъж и молехме Господ да стори чудо. Само че ние наобратно, искахме да направи, че да виждаме. Щото от застоялия живот, който водим напоследък, малко бяхме наедрял в областта на ханша и не виждахме добре какво става по долните етажи. Между другото, това ни беше наказание свише, защото навремето имахме един колега доста пълничък. В смисъл, че си имаше бая корем, който, както казваше Казандзакис за чорбаджи Патриархеас, му пречеше, да види с очите си дали е мъж или жена… И по едно време колегата се зае да отслабва. И ние, като го срещнехме, все го питахме: „Показа ли се? Видя ли го вече?” Той си признаваше, че от преди пубертета не беше го виждал с очите си. Каквото, вика, мадамите са ми описвали… Та и ние се оказахме в подобно положение и горещо се молихме Богу да направи така, че да можем по всяко време да се информираме лично. Но Господ не откликна. Чакахме година, две… Нищо. Тогава си рекохме, че трябва сам. И се заехме с малко спорт и много глад. Никакъв алкохол, никакъв хляб, спаначена супа, зелен фасул… И работата стана. От доктора да запомните: две неща ви трябват, ако искате да отслабнете - домакинско кантарче и таблица с калориите на всички храни. Тогава ще видите как безпросветно се тъпчете и, евентуално, можете да се мотивирате да отслабнете.

А колкото до гърдите, у нас не се молим на Господ за големи гърди. Момите са научиха и се молят на д-р Енчев. Далеч по-сигурно е…

Между другото, случаят, за който стана дума по-горе, показва, че всичко на тоя свят се връща рано или късно. Можете и това да го запомните, ако не ви мързи. Всичко, с което сме се подбъзиквали през годините, ни се е върнало под някаква форма. И, ако е рекъл Господ, ще ни се върне и това, дето се подбъзикваме с пенсиите. Макар че ние го правим с любов… Но в крайна сметка така и трябва. Защото съгласете се, че е далеч по-добре човек да остарее, отколкото да не остарее. Така де, не е ли така?

----------

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!