Из делниците на един луд (18-22 юни)

Тони Филипов, д-р 25 юни 2018 в 15:06 26194 1

Понеделник, 18 юни

В събота премиерът Борисов открил обновената сграда на пожарната в Поморие. В речта си към местните огнеборци рекъл: „Нямате равни! В такава хуманна работа като пожарникарите, повече са само лекарите. Всички бягат от пожара, животните бягат от огъня, ние вътре в него...“

Горди думи, от които излиза, че тулумбаджиите са далеч по-умни от животните. Или излиза обратно? Всъщност, спорно е.
Подканен от услужлив придружител, Борисов разказал за един свой героизъм, който, поради вродената му скромност, досега е останал тайна. Ще цитирам, няма да го преразказвам. То аз и не мога, де…

„Сградата на Светия синод гори... Много голям пожар беше, Светият синод почти целият изгоря. Имах няколко много добри пожарникари. На първо място Васил Стоев… здрав, красив пожарникар. Или трае, или не говори, такъв човек беше. Вървим с него по една греда, аз пред него, той зад мен... и ме хванал за колана и казва: "Взводен, ще паднем, ще се пребием, високо е!" Викам: "Васо, тук сме в Божията къща. Господ над нас, няма страшно!" И както си говорим, че няма страшно, отгоре като поддаде… Отгоре падаме, през един етаж, втори етаж и падаме на патриарха в кабинета. Аз падам на кожения диван по гръб, а Васо - пада до мен и от апарата си чупи четири ребра… После патриархът ни даде по една библия, лично…“

Представяте ли си?! Като нищо е можел да загине! И тогава историята на България щеше да е друга. Не казвам по-лоша или по-добра. Просто друга.

Много ме впечатли как е описал колегата си Васо: „или трае или не говори“. Това имах предвид, като казах, че не бих могъл да го преразкажа.

Йордан Йорданов, ядрен експерт и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", вика: „Технологията, която е предвидено да се използва за АЕЦ "Белене", е от миналия век… от времето на парните локомотиви... Хората вече направиха реактори на бързи неутрони и малки модулни реактори. Ние ще посрещнем новия век с парни локомотиви, образно казано.“

Така излиза. Добрата новина е, че според Йорданов „никога няма да има АЕЦ „Белене“.

Карбовски написал на сайта си учтиво обръщение към зам.-мин. Росица Димитрова: „Върни парите, кучко!“

Яко, а? Лично ние избягваме такъв език, освен когато шофираме. Но дори и тогава не казваме кучка, а най-много овца или мисирка за водачките на МПС и крава за пешеходките. Но кучка - никога!

Казаха ми, че госпожата щяла да подаде оставка. И също така ми казаха, че с тази оставка се прикрива далавера за милиони със самолетни билети на някой си върло наш човек.

Обаче за онова л… шефа на синдиката „Подкрепа“ изобщо няма да си подбирам думите. Тази държава се напълни със самозабравили се тъпанари! Изкара протестите на майките на децата с увреждания едва ли не платени. И им крещеше истерично: „Престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Да, да, засрамете се! Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца е безчовечно."

Дано отгоре му се въздаде заслуженото…

За Славея, дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева няма да взема отношение. От баща футболист и майка гимнастичка толкова. Обърнете внимание! Не казвам колко е, а само че е толкова!

Вторник, 19 юни

Саманта, секс роботът с изкуствен интелект, за който ви информирахме лани, вече се е научила да отказва секс, ако я боли глава или нещо не е в настроение, пише „Мирър“.

Засега Саманта все още е само прототип, но се очаква до края на годината да се появи на пазара на цена 3600 паунда. Никак няма да е от евтините жени Саманта! Цифра си е, но срещу това получаваш жена, която е като Ева - няма майка, която на теб да ти е тъща, няма рода от село, която да ти се влачи през ден. И вечно е на линия, няма неразположения, няма мрънкане… И за разлика от естествения интелект, който повечето имаме вкъщи, никога няма да те сезира в кулминационния момент: „Иване, таванът е за боядисване…”

Изобщо момата е така конструирана, че може да направи всичко необходимо за вас. Може да направи дори и неща, които не са ви необходими. Като например да беседва с вас на философски теми. Когато лани излезе съобщението за способностите на Саманта, ние написахме: „Това е перверзно! Правите секс със Саманта, а тя ви говори като Цочо Бояджиев, за Августин и Декарт и основанията на модерната култура. Или като Калин Янакиев - Философски опити върху самотата и надеждата. Не знам, то мъже разни, но, ако ще е кукла, най-много да казва „Ох, мамо“ и „Ах, мамо“.

„Полегнала е Тодора“ за всички, които я пожелаха…“

Тогава още не знаехме, че това, че Саманта говори, далеч не е най-страшното. Сега научаваме, че тя е направена при пълно спазване на Истанбулската конвенция. Била фрашкана със сензори, които разпознавали агресивно или неуважително докосване. Разбирате ли за какво става „на въпрос“?! Ще дадете 3600 паунда и няма да имате право да я плеснете по задника. А, ако настоявате да го направите, тя ще си кръстоса краката и ще ви откаже насладите на своя… условно пол. 

А пък екип учени от Масачузетския технологичен институт направили робот-психопат. И го кръстили Норман Бейтс, на името на главния герой от шедьовъра на Хичкок "Психо". Учените викат, че целта им била да се привлече общественото внимание върху евентуални опасности, свързани с изкуствения интелект, но аз не бих се заклел, че е точно така. Учените не винаги знаят какво търсят и невинаги намират това, което търсят. Да не кажа никога. Затова един пич викаше, че първите думи на откривателите на са „Еврика“, а „Е… майката!“ Всъщност, той казва, че са „Не може да бъде“, но д-р Филипов, чрез самонаблюдение в ситуации, подобни на откривателските, е стигнал до извода, че в такъв момент на човек не му е до това да си подбира думите.

Изкуственият интелект Норман бил "захранен" единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта. След това му били показани изображения на мастилени петна от теста на Роршах. И се установило, че петна, в които „нормалните“ изкуствени интелекти виждат група птици, седящи на върха на клон, при Норман изглеждали като човек, измъчван на електрическия стол.

И тук се сещам за един действителен случай, който е много поучителен. Един Перко Наумов отишъл на психиатър. И оня му показал едно от мастилените петна на Роршах и го попитал какво вижда. Перко рекъл вагина. Оня му показва друго петно, той пак вагина. Трето, четвърто – все вагина. По едно време на Перко взело да му писва: А, бе, докторе, ти да не си сексуален маниак, бе?!

Та и Норман така. Обучен със смърт и страдание, той вижда смърт и страдание, където и да погледне. Социологът от Оксфорд Ники Филипс обръща внимание, че резултатите от Норман са показателни и за хората. Когато непрекъснато гледаме насилие, ние постепенно свикваме с него и неусетно започваме да го приемаме. Помислете си за децата, които по цял ден гледат страхотии по телевизора или водят кървави битки във виртуалните бойни полета…

Ох, то на тия от вас, които могат да мислят, децата им не гледат.

Сряда, 20 юни

Кравата Пенка е на път да засенчи даже Стоичков. „Представители от Европарламента отиват на крака при Пенка“, пише флагманът на медийния империалист „Монитор“. Как се не отучиха от тази глупав шаблон „отиват на крака“! Гаче ли може да иде на ръце, или на глава. Разбира се, има отделни случаи, когато е правилно да се натърти, че някой е отишъл на крака, особено, ако се е очаквало да отиде на колене и лакти. Ако обърнахте внимание, никой не каза, че Борисов е „отишъл на крака“ при Путин.

Та собственикът на Пенка Иван Харалампиев съобщава, че му се обадили от името на евродепутати, които искали да дойдат на място да се запознаят с Пенка и да се убедят с очите и ушите си, че всичко, което се писа за нейните страдания е истина. От Германия пък му се обадили и поискали банкова сметка, по която да преведат пари целево за издръжката на Пенка. Отделно ката ден Иван получавал оферти от хора от различни краища на България с предложения да закупят кравата на двойна и тройна цена, за да привличат туристи. Обаче Иван не я продава: „Не всичко е пари, казва, при мен водещото е любовта към животните.“

Сега се сещам. Разказвал ли съм ви оня действителен случай, за един стопанин на крава, който седял в кръчмата, пиел ракия след ракия и кахърно повтарял: „Някои работи не могат да бъдат обяснени…“ Не съм ли? Е, и сега няма да ви го разкажа…
Но ще ви разкажа за един действително действителен случай. Директорката на основно училище "Г.С. Раковски" в несебърското село Оризаре Красимира Стоянова-Иванова била уволнена по спешност. По случай 38-я си рожден ден госпожата си поръчала торта, на която вместо свещички е турен един член, пенис по народному. И се снимала как духа свещичката/пенис.

Туземците били потресени. Чудели се как да обясняват снимката на децата си. Вулгарно било. Тия па! А помните ли когато ГЕРБ подариха на Борисов торта с магистрала на нея? И истински валяк с валякчията! И то не беше вулгарно?! Всеки с мечтите си! Какво може да направи една даскалка в някакво задръстено село, освен да си го поръча на торта?!

Това се случило преди месец, но снимката се появила сега, защото сега се провеждат конкурсите за директории явно някой от приятелите ѝ, който е ял от тортата, си е харесал директорския ѝ пост.

Понеже споменах по-горе „Монитор“, та да ви кажа, че вървят слухове, че тоя вестник щял да престане да излиза на хартия. И „Политика“ също. Щели да стават сайтове. Само „Телеграф“ щял да остане вестник. Извинете, „вестник“.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

1

Санд

25.06 2018 в 20:01

Всъщност идеята да се позира пред паметника на Съветската армия с ЧУЧЕЛОв не е ми се вижда лишена от въображение
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков