Хитър трик

Калин Терзийски 05 юни 2021 в 10:52 34131 0

М-да. Доста хитър трик!

Така си казах и потрих ръце. И отворих нов документ, за да напиша ей това тук, което четете.

Това се случи, след като прочетох заглавието и първите редове от една прясна-прясна новина, публикувана в някакъв сайт. Да, като се сетя за нея - не спирам да се усмихвам. Хубаво-хубаво!

Обичам хората с чувство за хумор: аз съм real trickster – този архетип по К.Г. Юнг – хитрец и глумец (Локи, Велес, Хитър Петър или както по-добре би звучал сега - Хейтър Питър) – и обичам колегите, които умеят да си правят луди шеги. Обикновено – на чужд гръб.

Новината беше следната: МЗ съобщи, че ваксините „нямат нищо общо с 5G мрежата, не вкарват в организма микрочипове, не водят до безплодие...” и т.н.

Първо не можах да схвана – МЗ, собствено, какво е? Какво означава тази хм... абревиатура?

Виждате ли колко са готини гещалтистите?! Те ни казват как различните фигури изглеждат съвсем различно на различен фон – и ето: аз като видях МЗ в съседство с 5G (тоест – на фон от 5G) и въобще не можах да се сетя - цели осем секунди - че МЗ означава някаква блажна и допотопна дивотия като Министерство на здравеопазването. Мхм.

Като видиш шкембе чорба на фон от 5G и веднага се питаш – ама това не е ли примерно някаква емулсия? Или даже еманация? Това ще да е примерно „стомах-супа”! Като видиш шкембе чорба на фон от 5G и шкембе чорбата вече ти се струва някак съвсем различна.

Ето – примерно виждаш буквите МЗ, написани с блажна боя на старо и полуизгнило одеяло – и веднага се сещаш, че става въпрос за Министерство на здравеопазването.

Виждаш изчегъртано с нож на някой алуминиев термофон (бака) за храна буквите МЗ – и веднага се сещаш, че става въпрос за Министерство на здравеопазването.

Виждаш чехли, изхвърлени зад контейнер, пълен с кървави марли и бинтове, в двора на Медицинска академия, а на тях пише – МЗ – и веднага се сещаш, че става въпрос за Министерство на здравеопазването.

Но в комбинация с 5G... струва ти се, че е друго, че МЗ примерно означава нещо като Мега три или Бог знае какво...
Но след това се усмихнах и ми стана весело: ама това е родното МЗ – това същото – от баките и чехлите... от халатите, от одеялата, от порутените болници с окапали като от ексфолиативен дерматит стени... същото това МЗ!

И то, същото, ни уверява, че нямало връзка с 5G, че нямало чипове, че нямало безплодие и т.н.

Все едно самите чехли и полугнили одеяла с надпис с блажна боя „МЗ” ме убеждаваха, че всичките тия тъпи, конспиративни теории не са верни!

И аз си отдъхнах!

Щом именно това, нашето, родното, обичаното, ефикасното, преуспяващото, безкористното, безпроблемното, чехлообозначаващото, одеалоописващото, безкорупционното, неподкупното, ефективното (различно е от ефикасно)... щом това наше МЗ ни убеждава в това... Е щом е то – просто няма начин да не повярваме!

Нали така?!

Реших веднага да се обадя на Едуард Бернайс. И чак след като бях набрал три цифри от телефона му, се сетих, че отдавна е починал. Мхм – същият този Едуард Бернайс, племенникът на Фройд, който написа към 1927-ма година прочутата книга Пропагандата (от която после се учи и Гьобелс). Щеше ми се да му споделя това хитроумно заглавие!

Искаше ми се да обсъдим с него един такъв въпрос: Има ли по-добър начин да накараш хора да се съмняват в нещо, отколкото ако им кажеш, че това нещо е потвърдено от българското Министерство на здравеопазването?

Може би ако им кажеш, че нещото е потвърдено от албански компютър?

Може би ако им кажеш, че е потвърдено от Мистър Бийн?

От Лъжливото овчарче?

Както и да е. Тук се обърках малко, защото мистър Бийн е просто глупак, албанският компютър е просто ненадежден, докато виж - Лъжливото овчарче е нещо друго – то е патологичен лъжец. Тоест – трите принадлежат към съвсем различни категории.

Но дали пък МЗ не принадлежи и към трите?

Както и да е. Да приключвам. Искам да кажа, че ако досега някой е имал няколко капки увереност, че ваксините нямат нищо общо с 5G, не водят до безплодие и не вкарват чипове в организмите ни – то отсега нататък – след това дръзко, весело, забавно и категорично съобщение на нашето МЗ – от тези капки увереност няма да остане дори помен.

Дори нанограм, така да се каже. М-да.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови