Духовното надмощие на протестиращите над управляващите

Иво Алексиев 28 септември 2020 в 13:32 8041 0

Двама бивши обитатели на палатковия лагер на Орлов мост, същите тези, които властта обича да описва като безделници, маргинали, несретници и тулупи, по възможно най-небрежно-миролюбивия начин – с концерт, символично тушираха същата тази власт.

Митинг-концертът на Виктор Иванов и Анастас Гогов "Бъдеще за младите, бъдеще за България" напълни "Цариградско шосе" от Орлов мост до разклона за Подуяне. Пълни с хора бяха и парковите пространства встрани от булеварда. Гвоздеят на програмата беше представител именно на Подуяне – Васко Кръпката. Той разсея съмненията, че не е на страната на протестиращите и призова: „Оставка!“. Хитове на Васко и досега всяка вечер озвучаваха митингите в Триъгълника на властта. Скандирания „Оставка!“ звучаха като финал на всяко сценично изпълнение. Пяха "Контрол", "Уикеда", "ТДК", NoMoreManyMore, рапъра WOSH MC и др.

Двамата организатори са високообразовани, реализирани хора. Искаха да покажат именно това. Че в България не липсват подготвени за участие в управлението хора – много от тях с дипломи от елитни световни университети, европейци в пълния смисъл на думата. Какъв контраст с калинките на властта… В този смисъл концертът бе и апостроф за премиера, който самодоволно - но явно неподготвен, бе заявил, че освен него и неговите нямало кой да управлява държавата. Творци, реализирани българи, както и холандецът Патрик Смитьойс, вдъхновил редица обществени каузи, говориха за погубената от корупция мощ на нашия народ. Всички завършваха словата си с призив за оставка на проваленото правителство. Всеки път публиката връщаше като ехо „Оставка!“ и „Мутри вън!“. Многобройните млади хора, които преобладаваха сред посетителите по протежение на „Цариградско шосе“, като че ли бяха специално дошли да онагледят, че поквареното минало си отива и с тях започва ново, по-добро време.

Духовното надмощие на протестиращото гражданство над управляващите вече е видимо за всеки. Интелигентно, мирно, с творчество, изобретателност и красота протестът все повече успява да превърне отстъпващото управление в пародия. Разбунтувалото се гражданство изглежда именно по този начин е избрало да наказва правителството за това, че не се вслуша в исканията му. Публично предизвиква властимащите, за да покаже тяхната морална и интелектуална немощ. Докато от сцената на Орлов мост професори, успели българи и известни творци разказваха визиите си за отприщване потенциала на нацията след исканите оставки, някои от слушателите се присмиваха на поредния бисер на председателката на парламента Цвета Караянчева.

От концертната сцена председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова духовито коментира заредилите се нелепи репресии на държавния апарат срещу нея, само защото от висотата на професионалния си опит е предупредила, че в пандемичната криза запасите от някои лекарства може да се изчерпат. Ден преди това пък разследващата журналистка Генка Шикерова бе изнесла нови данни за злоупотреби на властта. Десетки милиони лева безконтролно раздадени на две фирми за загробване и изгаряне на животни – едната с начален капитал 1950 лв., а другата със… 100 лв. Цинично звучи припомнената от Шикерова честитка за рождения ден на премиера Борисов, публикувана от дъщерите на собственика на едната фирма. Придружена е със снимка с премиера в неговия дом. Поздравлението гласи: „Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе  Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“ Няма да коментирам правописа. Питам се с какво е заслужило обществото ни липсата на управленски свян, на която сме свидетели.

ГЕРБ и патриотите многократно бяха предупреждавани от далновидни анализатори, че на инат нещата ще стигнат до самоокарикатуряване и рязка загуба на електорална подкрепа. Те обаче - може би живеещи все още в спомени от миналото за собствена недосегаемост, избраха да не се вслушат. Нищо чудно проф. Ивайло Дичев да излезе прав, че ако протака до регулярните избори през март 2021 г., ГЕРБ може да последва съдбата на НДСВ, като се превърне в партия с маргинална избирателна подкрепа. Напоследък ръководството на ГЕРБ не спира да увещава, че остава на власт и заради призивите на нейни членове да не подава оставка. Заслужават ли обаче членовете на ГЕРБ до март възможността за политическо влияние на партията им радикално да се срине поради загуба на електорално доверие? Според социологическите прогнози съвсем не е сигурно, че патриотите ще бъдат част от следващия парламент.

Напоследък отиващото си управление все повече е оприличавано с неофеодализъм. Това се чу и от сцената на Орлов мост. Олигарси и клиентелисти усвояват милиони на гърба на обществото, но не поради интелектуални и професионални заслуги, а по благоволение на полуавтократичната управа. В тази връзка проф. Дайнов припомни цитат от Кристиан Таков:

„Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови