'Всеки от нас трябва да отстъпи по малко от личния си комфорт, за да можем заедно да излезем по-леко от кризата'

Националната мрежа за децата призова медиите да не спомагат за поляризиране на общественото мнение по повод тестването на децата в училище

OFFNews 26 октомври 2021 в 15:09 2604 0

Снимка Pixabay

Национална мрежа за децата призова медиите да не спомагат за поляризиране на общественото мнение по повод тестването на децата в училище.

В обръщение към медиите по повод предприетите мерки от Министерството на здравеопазването и от Министерството на образованието и науката за връщане на децата в училище от обединението от неправителствени организации заявяват, че през изминалите 24 часа от Национална мрежа за децата са получили възможността широко да разяснят защо подкрепят усилията, макар и закъснели, на двете министерства да създадат условия за безопасно продължаване на учебния процес.

"Безкрайно сме ви признателни за това и високо оценяваме дадената трибуна. Виждаме обаче, че публичният разговор отново се плъзга по наратива "за или против" определени мерки - в случая - тестване на деца", пишат от Национална мрежа за децата.

От обединението от неправителствени организации призовават медиите да не спомагат за поляризиране на общественото мнение и разделение между подкрепящи и отхвърлящи. "Ние разбираме и уважаваме тревогите на всички родители - включително тези, които не желаят да тестват себе си, да се ваксинират или да спазват каквито и да било ограничения; които се притесняват дали тестването не би навредило на децата им. В огромната си част тези страхове са инспирирани и подклаждани от умишлена злонамерена дезинформация", се отбелязва в обръщението.

Национална мрежа за децата смята, че отговорната роля на всички публични играчи - както политици и управляващи, така и граждански организации, и медии - е да дадат на съмняващите се всички достоверни, основани на наука и доказани в световната практика отговори. "Ние, много повече от останалите граждани, сме длъжни да разпознаваме пропагандата, и да й противодействаме в името на общото ни благополучие. От публичните говорители, включително медийни, се очаква да помогнем на хората да преодолеят страховете си и да се включат в общото усилие за справяне с пандемичната криза, без което всички ние сме обречени на много по-тежки и по-продължителни във времето последствия", заявяват от обединението.

През последното денонощие официалната статистика е отчела 243 смъртни случая, причинени от COVID-19, припомня Национална мрежа за децата. "Тази статистика обаче не вижда хората, които не успяват да получат медицинска помощ заради претоварените и изнемогващи болници; не вижда децата, изолирани за пореден път от приятелите си и поставени в огромен дългосрочен риск за тяхното физическо и психично здраве, за тяхното образование и благополучие", пише в становището.

Национална мрежа за децата се обръща с молба към медиите да подкрепят създаването на обществено съгласие, че всеки от нас трябва да отстъпи по малко от личния си комфорт, за да можем заедно да излезем по-леко от кризата. "Вярваме, че българските медии могат да бъдат крайъгълния камък за преодоляване на безнадеждността, в която изпадаме, и да дадат нов тласък на мотивацията ни да се държим съпричастно и отговорно и един към друг", се заявява в обръщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови