Стандарт спира като всекидневник, обясни, че не става, без да си на хранилка

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2018 в 10:55 8189 2

Вестник Стандарт спира да се печата ежедневно и става седмичник.

Така изданието ще допълни списъка на утвърдени всекидневници, които изчезват от вестникарските сергии. През последните години спряха да се печатат вестниците Преса, Новинар, Класа и други издания.

За спирането на Стандарт като всекидневник се разбра от редакционна статия в днешния брой, който е последният на изданието в досегашния му вид. В нея от екипа уточняват, че вестникът с 26-годишна история ще съсредоточи усилията си като онлайн издание, което ще работи 24 часа в денонощието.

През последните години Стандарт изпитваше хронични финансови проблеми и заплатите на журналистите се бавеха в продължение на много месеци. За последно вестникът се правеше от съвсем малък екип.

"Явно ежедневникът губи битката с технологиите на 21 век. Но понеже държим на традициите и твърдо вярваме, че словото на хартия никога няма да изчезне, а написаното черно на бяло тежи най-много, всеки петък "Стандарт" пак ще бъде на вестникарските сергии. С най-доброто от любимите на нашите читатели рубрики и нещо повече", заявяват от редакцията.

От изданието твърдят и че спират, тъй като не са медия на хранилка.

"На хейтърите, които още тази сутрин ще възкликнат с облекчение: "Стандарт" издъхна, ще кажем, че не се възнасяме. Напротив - възкръсваме в нета. Спокойно, не се правим на велики. Признаваме, че избрахме този ход, защото искаме да се запазим като истинска медия. А в момента у нас това е непостижимо за печатно издание, което не е на хранилка. Както казва народът - който плаща, той поръчва музиката. "Стандарт" беше първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо! И това не е клише - изпитахме го на гърба си. Последните 8 месеца бяха най-трудните в живота ни, а повярвайте - за хора врели и кипели над 25 години в професията, сме видели и две, и двеста", се казва още в позицията на редакционния екип.

В позицията на вестника има и други директни критики, че всекидневниците, които излизат на пазара са зависими от силните на деня.

"Не искаме в името на дотацията никога да ни се налага в деня на най-зловещата катастрофа в България - край Своге, да излизаме с водещ материал за бутната триколка, понеже там е замесен важен роднина. Не искаме да си слагаме грях на съвестта и да пишем, че убитата Виктория Маринова не е никаква журналистка. Не искаме заради гарантиран грант през нас да се пускат компромати, които свалят министри още преди да са назначени.

Ние също сме грешни, че понякога сме били боязливи и дори милозливи към силните на деня. Но при нас флашки по куриер никога не са ставали заглавия на първа страница. Не сме разбивали човешки съдби след команди по телефона. И не сме фабрикували партийни книжки. Нито пък сме съчинявали биографии на първите хора като жития на светци", заявява екипът на Стандарт.

И още в от същото:

"Но както е казал народът - няма ненаказано добро. На мода са кресливите и услужливите. Затова благодарим на приятелите, които бяха с нас в добро и в лошо. И сме сигурни, че те ще ни подкрепят и по новия път.
Ако някой ви каже, че днес и утре в България печатно издание може да оцелее на пазарен принцип, това е виц. Цените на хартията и отношението на държавата към печатните издания правят тази мисия невъзможна. Всеки от властта, а и не само, роптае срещу незавидното 111-то място на България по свобода на словото. Но десетилетия наред никой не си мръдна пръста да даде равен шанс на вестниците и телевизиите по отношение на прякото договаряне за европейските медийни пари. Нито се трогна от 80-процентния скок на хартията. И, ако скоро България стане първата държава в Европа без печатни медии, вината най-малко ще е на журналистите.

Колегиално стискаме палци на другите всекидневници да оцелеят, но достойно - за честта на гилдията. Обещаваме им обаче, че оставаме сериозна конкуренция. Защото никой не е преживял тази голгота, през която минахме ние. А както се знае - това, което не ни убива, ни прави по-силни. Затова ние повече от всякога сме сигурни, че и сега ще успеем. И ще бъдем "Стандарт"-ът!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

2

elbarbudo

02.11 2018 в 14:22

Вярно е, че без хранилка не може. офнюз също доказва твърдението. За медиите на добрия олигарх с розовите бузки да не говорим.

4568

1

Tabadatko

02.11 2018 в 13:30

Колко тъжно за "вестника". :)

http://ivo.bg/2018/01/09/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b7%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d1% 82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%81%d0%b8-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be/

http://ivo.bg/2017/05/15/%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%be%d1% 84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb/