Съюзът на издателите: Искаме да знаем кои медии проверява НАП

OFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 19:54 2864 4

Снимка sxc.hu

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Това се посочва в декларация на неправителственото сдружение, изпратена днес следобед.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на Република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник "Сега" започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание.

Припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на "Капитал", "Дневник" и "Капитал Дейли" - "Икономедиа". Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите.

НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания, и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, "че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания".

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

03.08.2015 г.
Съюз на издателите в България

Членове на Съюза на издателите в България са:

„Икономедиа“ АД – издател на вестниците „Капитал Дейли“ и „Капитал“ и на списанията: Foreign policy, Business Spotlight, HoReMag, Utilities, Агробизнесът, Медицински Дайджест, Регал, Индекс Имоти. „Икономедиа“ АД разпространява и списанията Бакхус, Меню и Списание 1
„Сега“ АД – издател на вестник „Сега“
ИК „Марица“ – издател на вестниците „Струма“, „Марица“ и „Български Куриер“
„Санома Блясък България“ АД – издател на списанията: „ELLE“, „National Geographic“, „Блясък“, „Cosmopolitan“, „Журнал за жената“
„МИТ ПРЕС“ ООД – издател на списание „Мениджър“ и списание за почивка и пътешествия „Далече“
„БРЯГ МЕДИА ГРУП“ – издател на вестниците „Бряг“ – всекидневник за Русенска област, „Силистренски бряг“, „Тутракански Бряг“, „Посоки“ – всекидневник за Плевенска област и „Нива“ – регионален седмичник за 4 общини в Русенска област
„Скални материали“ АД – издател на вестник „Форум“ – информационен седмичник, разпространяващ се в северна България
„Атика медия груп“ ООД – издател на списанията Playboy, Maxim, Grazia, Joy и OK! и FORBS .
“Кю Ем” ЕООД – издател на списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM
“Топ Нюз” ЕООД – издател на вестник “Топ новини”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2015 в 09:59

Съюза на издателите в България накратко - Иво Прокопиев и Сашо Дончев.
Чудя му се на Сашо защо продължава да играе по свирката на на това мазно леке с многото сайтчета? Лично аз не виждам разлика между него и дебелян леевски! Първият се се финансира пряко от фащ чрез платени фондации и нпо, а на втория посланика на фащ на местно ниво му позволява да олигарства безнаказано. Защо? Удобен ли им е?


03.08 2015 в 23:01

Боко изказа недоволство от вестниците бухалки на газовите посредници лишени от печалба. Какво общо има в.Сега с тях? Нима той е медийна бухалка? Не вярвам. Съюзът на издателите се е объркал нещо, подвели са го. Или пък искат да злепоставят в.Сега, припознавайки го за медийна бухалка. Абе тя стана една, вместо да изпишат вежди, извадиха им очите. Голям майтап.

03.08 2015 в 22:27

И аз искам да знам кои са собствениците на всички медии в България, ама никой не ми казва.

03.08 2015 в 22:06

Как кои малкото останали за натиск. Боко се разквича че го питали лоши въпроси