Съюзът на издателите: Искаме да знаем кои медии проверява НАП

OFFNews 03 август 2015 в 19:54 3445 4

Снимка sxc.hu

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Това се посочва в декларация на неправителственото сдружение, изпратена днес следобед.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на Република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник "Сега" започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание.

Припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на "Капитал", "Дневник" и "Капитал Дейли" - "Икономедиа". Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите.

НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания, и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, "че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания".

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

03.08.2015 г.
Съюз на издателите в България

Членове на Съюза на издателите в България са:

„Икономедиа“ АД – издател на вестниците „Капитал Дейли“ и „Капитал“ и на списанията: Foreign policy, Business Spotlight, HoReMag, Utilities, Агробизнесът, Медицински Дайджест, Регал, Индекс Имоти. „Икономедиа“ АД разпространява и списанията Бакхус, Меню и Списание 1
„Сега“ АД – издател на вестник „Сега“
ИК „Марица“ – издател на вестниците „Струма“, „Марица“ и „Български Куриер“
„Санома Блясък България“ АД – издател на списанията: „ELLE“, „National Geographic“, „Блясък“, „Cosmopolitan“, „Журнал за жената“
„МИТ ПРЕС“ ООД – издател на списание „Мениджър“ и списание за почивка и пътешествия „Далече“
„БРЯГ МЕДИА ГРУП“ – издател на вестниците „Бряг“ – всекидневник за Русенска област, „Силистренски бряг“, „Тутракански Бряг“, „Посоки“ – всекидневник за Плевенска област и „Нива“ – регионален седмичник за 4 общини в Русенска област
„Скални материали“ АД – издател на вестник „Форум“ – информационен седмичник, разпространяващ се в северна България
„Атика медия груп“ ООД – издател на списанията Playboy, Maxim, Grazia, Joy и OK! и FORBS .
“Кю Ем” ЕООД – издател на списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM
“Топ Нюз” ЕООД – издател на вестник “Топ новини”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!