Работна група в парламента обсъжда дали да има закон за онлайн медиите

OFFNews 10 март 2016 в 20:26 2858 0

Снимка sxc.hu

Работна група, която да обсъди промени в медийното законодателство, ще бъде създадена следващата седмица. До това предложение се стигна по време на дискусия в парламента за ролята на регулаторите и обществените медии.

Част от въпросите, които ще бъдат обсъдени от експертите, са необходимо ли е обединение на БНТ и БНР, на СЕМ и КРС, както и дали да има регулация на съдържанието в интернет.

Дискусията се проведе по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по културата и медиите и по транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Хората в медийния сектор, които не играят игрички, а играят по правилата, казаха нещо важно: че в изменящия се свят и стремглаво развиващите се технологии много е важно да определим мястото на дигиталното пространство в нашето съдържание, да го ориентираме, да го подредим, да се отнесем отговорно към него, защото ние съществуваме в него. За мен не стои въпросът дали да има или не регулация на съдържанието в интернет, а как да стане. Това е важен въпрос, но очевидно няма желание да се води този важен разговор, коментира пред БНР Мария Стоянова, член на СЕМ.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова заяви, че няма адекватно финансиране на обществените медии и липсва ясно дефиниране на мисията на телевизията и обвързаността на тази мисия с финансирането.

Финансирането трябва да е достатъчно, за да са конкурентни обществените медии на търговските, да е независимо от държавата или поне колкото е възможно, да е предвидимо, да е нарастващо в съответствие или по-бързо от темповете на нарастване на разходите и да е достатъчно аргументирано, за да не зависи от политическите фактори, каза Анкова.

На дискусията генералният директор на БНР Радослав Янкулов критикува Съвета за електронни медии:

"Пряк свидетел съм как две години, че и повече, СЕМ периодично декларира, че полага усилия да следи и за работния климат в радиото, защото е загрижен. Следейки за климата, СЕМ се намеси в административни и синдикални въпроси. Това не беше негова работа. Части от СЕМ бранят отсъствието на плурализъм и оправдават тенденциозността, а други части споделят, че повторението на една и съща песен по пет-десет пъти на ден ги вдъхновява и зарежда с ентусиазъм", каза Янкулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!