От КТБ са раздавани необслужвани кредити на приятелски вестници

OFFNews Последна промяна на 08 август 2014 в 09:07 14373 5

Снимка Протестна мрежа

Кредити за близо 30 млн. лева, с дължимите към тях лихви, са били раздадени от фирми на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар.

Това съобщава сайтът "Протестна мрежа", като се позовава на документи. 

Към днешна дата раздадените кредити са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани.

Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август – и трите в Софийски градски съд.

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД, издател на вестниците “Марица” и “Струма”, съсобственик в "Шоу" и "Блиц". "ГМ Прес" държи и 34% от акциите на "Стандарт". Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013, публикуван от “Капитал”.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6,545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро, има издателят на "24 часа" и "Труд" “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ”Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на "Цар Борис III" 159, където са “Бромак”, TV7 и множество свързани фирми с КТБ.

Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на адвоката на Венелина Гочева, Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й. На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника.

Необслужваните кредити на "ГМ Прес" – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма Булит 2007 ЕООД, регистрирана на ул. Хубча 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011 г. и юни 2012 г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийски градски съд.

Вестник "Стандарт" не е взел нито лев от бушоните на Цветан Василев, заяви собственикът на медията Тодор Батков в коментар, публикуван на електронното издание на вестника. "ГМ прес" е миноритарен собственик и не влияе по никакъв начин на редакционната политика на "Стандарт", зави по-късно той в интервю за OFFNews.

Общо 2,5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – “БГ Корпорейшън” ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. Дамян Груев 46 в София. Кредити са отпуснати между 2011-2012г. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 година на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. Делото за несъстоятелност е заведено на 5 август т.г. в Софийски градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2014 в 18:22

и в християнската религия има много подвидове и секти,но нито една от тях не е така войнстваща! От много време и от много "специалисти" слушам,че Исляма е миролюбива религия! не знам колко вида Ислям има и кой точно е препоръчан от Аллах и от Мохамед,но това,което тези "джихадисти" правят,налага пълното им унищожение с всякакви средства!

17.08 2014 в 22:19

OFFNews не бъдете толкова "срамежливи" и покажете как Костоваците са лапали по 30 000 лв. на месец за "Лабораторни анализи на риска".
Покажете и лихвите от депозитите на ДСБ в Банката.
Покажете и как Мишо Мастиката плаща на Рамадан за "адвокатски" услуги.

РАМАДАНЕ, гъз смачкан,
какво е да си адвокат на дявола?
Морално ли е ?

08.08 2014 в 11:26

дали се крият някъде като братята от Дупница, дали официално из Европа като банкерът Василев, дали в Парламента като "незаменимия" депутат Пеевски ... има ли значение как ?
докато Държавата не съумее да прочисти апарата си, съдебната власт, докато не започне да събира 90% от вземанията си, дотогава всичко ще е театър в парламента, мръзнене по улиците, писане из форумите и псуване по кръчмите !
жалка картинка :(

08.08 2014 в 10:57

Къде е сега този крадец Цветан Василев защо се крие като мишка да дойде и да отговаря пред народа за действията си

08.08 2014 в 10:24

Хайде сега ме попитайте, дали трябва да се възстановяват депозитите от КТБ? И ще ви кажа НЕ, НЕ И НЕ! Точно с техните пари са финансирани най-гнусните вестници, с най-многото лъжи и мръсни конспирации. Точно с техните пари се финансира риалитито Българиа без цензура и червената пепелянка Робева. Точно с техните пари се финансираха протестите през февруари 2013 година и надуването на сметките на хората! Точно с техните пари ни правиха на глупаци цяла година! И за какво? Да 6% лихва!! Алчността трябва да бъде наказана, а най-голямото наказание за алчния е да му бръкнеш в джоба!