И Байдън, и Тръмп искат ''ТикТок'' да бъде забранен

Платформата многократно е отричала, че споделя каквато и да е информация за потребителите с китайското правителство

БТА 12 март 2024 в 12:55 1806 2

TikTok

Снимка Getty Images

TikTok заяви, че няма да предаде информация за потребителите и никога не е била приканвана да направи това.

През изминалата седмица както американският президент Джо Байдън, така и неговият най-вероятен съперник на президентските избори на 5 ноември републиканецът Доналд Тръмп отправиха призиви за забраната на популярното китайско мобилно приложение „ТикТок“ (TikTok) в САЩ, съобщава БТА.

Първи президентът на САЩ Джо Байдън зададе тона по отношение на казуса, като заяви в събота, че ще подпише предложеното законодателство за забрана на социалната мрежа "ТикТок", ако Конгресът го приеме, предаде Асошиейтед прес. Този ход дойде на фона на нарастващото безпокойство на Вашингтон да не попаднат личните данни на американците в ръцете на Китай, посочва АП.

Проектът на забраната, който в четвъртък единодушно премина през Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, призовава китайската корпорация "Байт Денс" (ByteDance) да се лиши от собствеността си върху "ТикТок", или ще бъде ефективно забранена в САЩ.

Републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън също подкрепи законопроекта и посочи, че скоро той ще бъде подложен на гласуване.

"Ако го приемат, ще го подпиша", каза Байдън, когато беше попитан от репортери за законодателството.

Белият дом оказа техническа подкрепа при изготвянето на законопроекта, въпреки че говорителката на американския президент Карин Жан-Пиер заяви по-рано миналата седмица, че законодателството за "ТикТок" все още се нуждае от известна работа, за да се стигне дотам, че Байдън да го подкрепи.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис, републиканец от щата Луизиана, заяви, че ще внесе законопроекта за гласуване в Камарата на представителите следващата седмица.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от щата Ню Йорк, заяви, че забраната на „ТикТок“ „трябва да бъде разгледана“, но не каза дали ще внесе законопроекта на Камарата на представителите за гласуване в Сената.

Подновените усилия на американските законодатели да наложат продажбата или забраната на „ТикТок“ предизвикаха открито противопоставяне от страна на много хора в страната, където 170 милиона души използват изключително популярната платформа за социални медии, посочва в. „Чайна дейли“.

Предлог за проекта за „Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници“ е, че тъй като „ТикТок“ е собственост на китайската корпорация „Байт Денс“, данните на потребителите ще бъдат достъпни за китайското правителство.

„ТикТок“ многократно е отричала, че споделя каквато и да е информация за потребителите с китайското правителство. Базираната в Пекин компания заяви, че няма да предаде такава информация и никога не е била приканвана да направи това, отбелязва „Чайна дейли“.

До момента правителството на САЩ не е предоставило никаква информация, която да показва, че „ТикТок“ споделя информация с китайските власти, посочва АП.

Бившият президент и най-вероятен съперник на Байдън на президентските избори Доналд Тръмп в края на президентския си мандат издаде, а след това отмени, указ за забрана на "ТикТок" и на друго популярно приложение "Уи Чат".

"Ако се отървете от „Тикток“, „Фейсбук“ ... ще удвои бизнеса си", написа тогава Тръмп в социалните мрежи, добавяйки, че не иска „Фейсбук“ „да просперира“.

"Американското правителство се опитва да лиши 170 милиона американци от конституционното им право на свободно изразяване", заяви по повод предлагания законопроект говорител на „ТикТок". "Това ще навреди на милиони бизнеси, ще лиши артистите от публика и ще унищожи препитанието на безброй творци в цялата страна."

Съгласно подготвяното законодателство платформата ще бъде забранена за достъп до магазините за приложения - като тези на „Епъл“ и „Гугъл“ - както и до услугите за уеб хостинг, докато „Байт Денс“ не я продаде.

"Изглежда, че в предлагания законопроект има много повече неща, за които да се притесняваме, отколкото кой е собственик на „ТикТок“, коментира на свой ред собственикът на социалната мрежа „Екс“ Илон Мъск, имайки предвид свободата на изразяване в мрежата.

Неочаквано вчера Доналд Тръмп, вероятният кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ, се солидаризира с Байдън относно китайската платформа, като заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че приложението "ТикТок" е заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той обаче е сравнил рисковете, свързани с популярното приложение, с рисковете, които представляват и други социални мрежи, като например "Фейсбук".

Преди това Тръмп разкритикува американската корпорация "Мета" за това, че му е отнела достъпа до "Фейсбук" и "Инстаграм", след като е свалила два негови поста по време на щурма на Капитолия в американската столица Вашингтон на 6 януари 2021 година. През февруари 2023 г. акаунтите му там бяха възстановени.

Вероятно въпросът за забраната на „ТикТок“ в САЩ ще остане една от горещите теми на предизборната кампания за президентските избори през ноември и двамата кандидати ще се надпреварват в твърдата си реторика си по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

12.03 2024 в 13:55

От дълги години YouTube е на Google. И няма регистрация само в Тубата, а единна такава за всички услуги на Google, вкл. Тубата.

135

1

Far Rider

12.03 2024 в 13:36

Време е да се забранят фейкбук с над 60% фалшиви профили и най-добрият събирач на данни, ютуб с политиката си да насърчава постове създаващи конфликти и разпространение на фалшиви информации и новини. Няма нищо "социално" в нито едната от двете платформи наричани "мрежи" може би защото те са рибарите, а ние сме рибите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика