БНТ пак с гаф заради слънчевото затъмнение

OFFNews 20 март 2015 в 23:37 8515 3

Снимка OFFNews

Както през 1999 г. - по време на пълното слънчево затъмнение, и днес БНТ не се размина с гаф. Този път гафът обаче не беше в телевизионния ефир, а в онлайн стрийма на сайта на БНТ.

Вместо адекватен коментар на събитието и реакции на минувачи в София, зрителите на сайта tv.bnt.bg слушаха разговори между оператори и млада репортерка от неизключения микрофон на камерата.

Първи за гафа сигнализираха потребители в twitter: "В момента Ви слушаме оператора как се тюхка и обижда някакви хора. Може би да следите какво излъчвате?".

По-късно запис от непринудения разговор се появи в сайта souletti.com.

Главни действащи лица в прякото онлайн предаване на БНТ бяха невидимите герои от репортерския екип, плюс няколко задочни протагонисти на име "Зойчето" и "Жанет" (придобила култов статут в интернет минути след прякото предаване), съобщава webcafe.bg.

Ето и "най-култовите реплики" от днешното геройско отразяване на слънчевото затъмнение в стрийма на БНТ:

Оператор : Ти за Зойчето говориш?
Оператор : Зоя ми е приятел и с нея се разбирам. Мисли бе, човек, мисли!
Репортерка: Тя явно се е притеснила и затова...
Оператор : Кое се е притеснила?
Репортерка: Зоя.
Оператор : Нашата работа с притеснения не става. Слушай и запомни от мене, аз те обичам и уважавам. Нашата работа с притеснения не става. Става с информация - да имаш някаква предварителна, и ред, и дисциплина. Вие ни изпращате, ама ни кажете какво искате. Аха! Това е свързано със слънчевото затъмнение. Любо, слънчево затъмнение, виж там какво можем да направим. Евентуално трябва да се снима и Слънцето, разбираш ли?
Репортерка: Ама на мен знаеш ли какво ми казаха...
Оператор : Слушай, днес идваме тука и ако не можем да снимаме слънцето, знаеш ли какво става? Случай 1994 година (всъщност случаят е от 1999 г. - бел. ред.). Камен бряг. Колегите ми се осраха и не можаха да снимат.
Репортерка: А те защо не са могли?
Оператор: Щото нямаха е такова.
Оператор: Филтър.
Оператор: Не разрешиха да се прецакат чисто нови камери и...
Оператор: И ни разнесоха по всички вестници.
Оператор: А можеше да изкараме луди пари.
Оператор: Изкараха ни по всички вестници, уволниха хора. Станахме за смех на България. Е, това щеше да стане днеска. Това щеше да ни се случи.

Оператор: Скъсах си нервите. Не днеска, това днес нищо не е. Да им оправя в студиото - картината им жълтеела. Една седмица си скъсахме нервите да им я правим денем, нощем и така нататъка. И накрая им викам на тия, наште: абе, какво трябва да направя, за да имам някакви 20 лева награда? Е, ние ги написахме, ама той ги е задраскал. Е, не искам да го виждам тоя човек повече. Айде, аз си заминавам, ами младите какво ще правите. Така че, оставиш ли се сега да те люшкат и да те бутат насам-натам...

Оператор: Аз съм 53-ти набор, мисля, че и ти си 53-ти, и сме на по 30 и кусур, 40 години телевизия... А, не - сядаме в колата и тръгваме. Разбираш ли? И един ден ще си ми благодарна. Уверявам те.
Репортерка: Знаеш ли какво ми казва. Като питах "Къде?", вика: "Няма време, тръгвай!", почва да ми вика. Аз питам. Аз не да не питам...

Оператор: Сега ще викаш ти нея. Защото щеше да стане случаят, 93 година ли беше? Да ни разнесат всички вестници и да кажат: националната телевизия се осра отново.

Оператор: Ало, слушаме Жанет. Жанет! Ми не те чувам, щото те чувам от време на време. Значи на камерата има филтър, който, ако няма слънце, няма да се види нищо. И им кажи, ако обичаш на редакторите и на всички други, че всичкото това, което се случи тука и го заснехме, и го показахме на живо, е благодарение на една жена позната, която ми даде филтър. Аз бях тука без филтър. Това да го знаят и началниците. Иначе щяхме да се насерем като 93 година. Благодаря ти, Жанет.

Репортерка: Обадиха ми се от сайта. Помолиха, ако е възможно да не говориме, защото са ни качили цялото видео на затъмнението и влиза звукът в сайта вътре. И искат да не говориме, докато върви...

След като аудиозаписът изтече в нета, ръководството на БНТ излезе със специално становище. Публикуваме го без редакторска намеса:

Българската национална телевизия отрази слънчевото затъмнение от територията на България и кадри от него бяха излъчени в обедната емисия „По света и у нас”.

Зрителите на обществената медия станаха свидетели на рядкото астрономическо явление. Внушението в социалните мрежи, че телевизията отново не е показала затъмнението, не отговарят на истината. Изтеклият в публичното пространство аудиозапис е на неформален разговор на екип на медията. Неговата основна задача бе да проследи реакциите на хората, които са наблюдавали събитието пред НДК.

Позицията на основния екип, отразяващ слънчевото затъмнение, беше пред Обсерваторията в Борисовата градина – подготвен за събитието от предния ден с необходимото техническо оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!