Quantcast

Бедров и Барух: КТБ превърна медиите в бухалки

Мая Младенова Последна промяна на 25 септември 2013 в 09:09 8007 64

Въпросът „Кой предложи Пеевски?” е метафора за цялата българска действителност и ние просто го зададохме. Така журналистите Еми Барух и Иван Бедров коментираха в предаването „Тази сутрин” по bTV прекратеното си сътрудничество с българската редакция на „Дойче веле”.

Миналата седмица от българската редакция на германската медия съобщиха, че са се разделили с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров. От „Дойче веле” заявяват, че причината за това е, че проверка на публикациите на българската редакция е показала, че няколко материала на двамата журналисти не съответствали на журналистическите стандарти на „Дойче веле".

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до „Дойче веле", в което банката отправяше критиката, че публикациите на българската редакция по адрес на председателя на Надзорния ù съвет Цветан Василев са били едностранчиви, се казваше в съобщението.

„Изненадващото е, че КТБ успя да убеди началниците на голямата държавна независима медия. Това е натиск върху българската редакция на „Дойче веле”. Това писмо е изпратено до цялата висша редакция и те са се поддали на натиск”, коментира Еми Барух.

„Извратено е ние да обясняваме дали сме нарушили нещо, обвинени от някого, който е превърнал медии буквално в бухалки”, допълни Иван Бедров.

Според Барух, която работи в „Дойче веле” повече от 23 години, позицията за неспазените журналистическите стандарти е лицемерна, още повече, че според официалното съобщение решението за отстраняването им е било взето „независимо от писмото на Корпоративна търговска банка”. „Нито веднъж до този случай не съм получавала препоръки за какво да пиша и как да пиша”, категорична бе журналистката.

„Може би Корпоративна търговска банка назначи Делян Пеевски и управлява тази държава?”, предположи Еми Барух.

Иван Бедров подчерта, че материалите, които се публикуват в „Дойче веле”, се проверяват стриктно и минават през „многостепенна форма на контрол”.

„Не тази колегия е ядрото на злото – тя е подложена на натиск, поддала се е. „Дойче веле” и това, което се случи с нас, е елемент от една картина, за която българското общество има право да знае”, подчерта Еми Барух.

По думите ù, българската медийна среда прилича на тази от преди 1989 г., когато медиите са били последната врата, на която гражданите да почукат. „Днес става същото. Хората стигат до медиите, защото институциите не откликват”, подчерта Барух и допълни: „Това правителство възпроизвежда обществените нрави на тоталитаризма с начина, по който оказва натиск”.

„Ние сме част от пейзажа, но важното за аудиторията е да разбере защо пейзажът е такъв”, подчерта Еми Барух.

Директорът на българската редакция на „Дойче веле” Александър Андреев не отговаряше на телефона си за коментар. bTV потърси и мнението на изпълнителния директор на КТБ Цветан Василев, но няма отговор от негова страна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2013 в 23:48

Жалко за Дойче веле. За дереджето на което сме не малка вина имат и такива организации, които се правят на много принципни. Жалко за бюрократщината им. Не забравяйте, че бившият им канцлер е шеф в Газпром- синият поток. Тоя е не по-малка отрепка от нашите. То заради такива като него социалдемократите имат почти 20% по-малко от Меркел.

25.09 2013 в 20:24

Дядото на Еми Бахур е деветосептемврийски палач. Като съдия е подписвал смъртните присъди на нашата интелигенция по време на т.н. "Народен" съд. Самата Еми Бахур е заклета българомразка, която с пяна на уста обвинява България, че не е спасила и македонските евреи, а само българските. Текстовете й са пропити със злоба и ненавист към българите.

Дъщеря е на яка комунистическа номенклатура, тъкмо затова е взета в "Дойче веле" от дружката й по съдба Александър Андреев, също внук и зет на много яка червена номенклатура. Неговата редакция се състои предимно от деца и внуци на комунисти от най-висшия антураж, както и на КГБ агентура. И уволнението на тази нещастница не е негово дело, а на шефката на радиото.

Еми Бахур, затова ли ви спасихме, бе, неблагодарници, за да праща родата ти бащите ни по концлагери и да ги убива?! Жалко същество си ти, много жалко. Хайде, стига си ревала за кокала, БКП ще се погрижи пак за вас.

25.09 2013 в 18:34

ами ето ги на снимката една зла вещица от червената номенклатура и един бездарник айде сега некой от DW да обясни как изобщо тия двамата псевдожурналисти бяха назначени при тях най-после справедливостта и високите професионални стандарти възтържествуваха долу ръцете от гласа на истината вън платените агитатори на тиквоча от сички сериозни медии!

25.09 2013 в 17:22

Благодаря за този въпрос,ще чакам с нетърпение отговора на тази "достойна"медия.

25.09 2013 в 17:08

фициална позиция на ДВ защо са взели това решение. Тяхна си работа, не на офнюз. Офнюз, вие като назначавате или освобождавате журналисти питате ли ДВ?

25.09 2013 в 16:59

да, искаш да кажеш, че от както бившия вече премиер се махна от властта, изведнъж медиите станаха много обективни и всичко стана супер, само КТБ там ходят и мътят водата на иначе примерните журналисти Бахур и Бедров, не не не, те хич не са от страната на най–ярностния противник на цв. василев, хич ! :D и за туй журналистиката им няма как да бъде обективна и "Свободна" :Р

25.09 2013 в 16:46

Иван Бедров, ДВ; "Денят след оставката [на ББ">. Всички редакции провеждат редовната сутрешна планьорка. В медиите от кръга на Корпоративна търговска банка също се провеждат планьорки. Влиза главният редактор на една от тях и казва: Колеги, от днес сме обективни!
Това не е измислица, а истински случай. Не е измислица и безпардонното преобръщане, което извърши превърналата се в пропагандна трибуна на ГЕРБ телевизия ТВ7. В някои редакции в София журналистите стоят до късно вечер, защото линията се сменя през часове, а никой не иска да бъде заварен неподготвен. Но не става дума за професионална подготовка.
Брутално
„Някои от вас брутално ни подкрепяха, без да имаме никаква нужда от това“, каза на журналистите премиерът в оставка, а твърде често и в болница. В това изречение има една вярна дума - брутално. Такова е положението.
И изведнъж на телевизионния екран избухна свободата. На живо и в HD формат. Извънредни студиа, десетки камери, включвания на живо, хеликоптери... Всеки, който поиска, стана участник в някоя от многобройните телевизионни говорилни. Всеки можеше да каже всичко против всеки. Свободно!"

25.09 2013 в 16:33

Нали знаеш, че на някой, когато не му е угодно друг винаги е виновен.

25.09 2013 в 16:31

Те сами са се издънили, друг им е виновен. Хайде много моля.

25.09 2013 в 16:23

О,я стига, тея чак стават смешни, какво искат, 100г. да са в медията ли? хората ежедневно остават без работа,точно за тях ли трябва да се притесняваме и да жалим? Надали са се съгласили от едно писмо от някаква си незначителна българска банка на такава крайна мярка,сигурно са сгафили и то сериозно и най-вероятно отдавна са под наблюдение, така че да си търсят нова работа, не да квичат по телевизии и медии като цяло! Това,че са някакви си журналисти някъде не ги прави нещо повече от останалите хора, само дето имат шанс да измислят какви ли не спекулации,само да се изкарат света вода.