Недоволството в СЕМ заради Соня Момчилова расте. Днес и Тома Биков ѝ поиска оставката

OFFNews 13 юли 2023 в 17:09 6271 5

Снимка БГНЕС

Соня Момчилова

Недоволството в Съвета за електронни медии заради неговата председателка Соня Момчилова расте. "Мисля, че на дневен ред пред нас отново е много неприятен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - поредната медийна изява на председателката, поредната реакция от страна на украинското посолство в България", заяви на днешното заседание на регулатора Пролет Велкова.

На 5 юли двама от членовете на Съвета за електронни медии – Пролет Велкова и Симона Велева, призоваха Момчилова да подаде оставката си. СЕМ се състои от общо пет членове, един от които е председателката.

Вчера посолството на Украйна излезе с остра позиция по повод поредни изказвания на Момчилова, интерпретиращи руските военни престъпления в Буча по начин, разминаващ се от известните до момента на международната общност факти. "С голямо разочарование констатираме, че ръководителят на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча" - заявиха от дипломатическата мисия.

Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на Съвета за електронни медии да се въздържа от участия, в които е канен като председател и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил, каза по време на днешното заседание на СЕМ Галина Георгиева, член на медийния регулатор.

Според Пролет Велкова Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна, която абсолютно незаслужено и агресивно нападната.

Тезата, че председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, съобщава БТА.

За да се избегне многостранно тълкуване на думи на председателя, вероятно би следвало председателят, когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение, каза Наплатанова. Според нея това трябва да бъде разписано в правилника на СЕМ.

Тома Биков: Председателят на СЕМ няма право на лично мнение

Същевременно депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който днес беше избран за зам.-председател на парламентарната комисия по културата и медиите, също призова за оставката на Момчилова:

"Гледах заседанието на СЕМ и ми направиха впечатление няколко неща: 1) Заседанията се провеждат в свободен формат и всеки, който желае, може да се изкаже, когато пожелае, без да е необходимо да иска думата, да му се дава думата или да се използват реплики и дуплики. Така може да се води разговор в неформална обстановка, но не и да заседава регулатор; 2) За пореден път основната тема на заседанието на СЕМ са интервютата на неговия председател Соня Момчилова, която за пореден път обяснява, че изразявала лично мнение. Председателят на СЕМ няма право на лично мнение, защото представлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непосилна задача за госпожа Момчилова; 3) На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред", заяви Тома Биков.

"Зная, че като депутат аз също нямам право на лично мнение, защото работата ми е да представлявам избирателите и партията си. Зная и че не е добре да коментирам работата на независими регулатори, какъвто е СЕМ. Като депутат обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал госпожа Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ и ако желае да продължи с изявите на личното си мнение, да го прави като член на регулатора от квотата на президента. След заседанието, което изгледах съм, още по-убеден, че имаме нужда от нов Закон за радиото и телевизията, който да отчете актуалните предизвикателства, както пред медиите, така и пред медийния регулатор" - каза още Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

16.07 2023 в 16:14

Ами таз другарка мила е човек на слугата на Путин, уж български президент. Това обяснява всичко.

4638

4

Того

14.07 2023 в 07:57

Оставка на Момчилова!

1000

3

Терицио

13.07 2023 в 19:22

Има и много русороби в нац. радио, чистка и там трябва!

1236

2

БотоксПутю

13.07 2023 в 19:00

Очевидно госпожа Соня има дефицит на интелект. Да ръководиш СЕМ не е като да ръгаш чушки в боба.

2550

1

alfakentavur

13.07 2023 в 17:25

Вън рашистите от СЕМ! И от навсякъде.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика