Посолството на Украйна с остра реакция срещу нови изказвания на шефката на СЕМ за руските престъпления в Буча

OFFNews 12 юли 2023 в 19:16 6093 4

Снимка БГНЕС

С. Момчилова

Посолството на Украйна излезе с остра позиция по повод поредни изказвания на председателя на СЕМ Соня Момчилова, интерпретиращи руските военни престъпления в в Буча по начин, разминаващ се от известните до момента на международната общност факти. Момчилова нарече разкритията за военните престъпления на Москва "украинска пропаганда".

Това е втора подобна позиция на дипломатите от Украйна в София по повод на сходна дейност на Момчилова след реакцията на посолството от 21 юни. Тогава тя беше предизвикана от твърдения на председателката на медийния регулатор за подкаста на Асен Генов "Контракоментар" от 19 юни. 

След реакциите по повод на първите й твърдения, днес в интервю за обществената медия БНР Момчилова нарече коментарите и реакциите след изказването й, че клането в украинския град Буча е било "украинска пропаганда" - "нещо което е съвършено неверно, една раздута лъжа, интерпретация, инвенция, спекулация и шантаж".

"Аз изредих събития, които са присъщи на тези военни действия, които са коментирани противоречиво включително от европейски и американски медии. Не съм тълкувала събитията. И това нещо обработено през личната субективна перцепция на журналисти, като рефлукс, за да не употребя физиологичния термин, е раздаван на хората и предоставен като тълкуване на мои думи, които не са факт, които са някъде в сферата на фантазиите и въображенията на въпросните автори на тази фалшива новина, на тази дезинформация", заяви в сряда шефката на СЕМ. Това доведе и до новата реакция на представителите на Киев в София (представяме текста така, както е публикуван в страницата на посолството във фейсбук):

"С голямо разочарование констатираме, че ръководител на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипуляции относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча.

Искаме да нагласим, че военните престъпления на русия в Буча се разследват от Международен наказателен съд и Специален трибунал за разследването на агресия на русия срещу Украйна.

Считаме за неприемлив факта, че длъжностното лице от държавната институция, продължава да внушава съмнения по темата. Вземайки предвид официалното становище на Република България, както и на международна общност, относно осъждането на преступления на руската федерация срещу мирното население в Буча през пролетта 2022 година, настояваме че:

- недопустимо е да се хвърля сянка върху този ужасен акт на престъплението срещу човечество;

- подвеждащо е използването на аргумента, че събитията са били „коментирани противоречиво включително от европейските и американски медии“ (цитат);

- такива опити за отричането на трагедия в Буча са били част от руската пропаганда, вкарвани в международните медии, и тяхното тълкуването като „друга гледна точка“ е опасен опит за прокарването на фалшивите новини и обслужването на целите на руската пропагада и руската агресия;

- недопустимо е официалното лице на уважаема институцията, която по своята функция е задължена да защитава свободата на слово, да допуска подмяна на понятия, касаещите се най-ужасни престъпления на руската федерация и със това да подпомага манипуляции, които са част от хибридната война на русия."

С изявлението Посолството на Украйна в София призовава компетентните български институции да предприемат всички стъпки, с цел сезирането за действия и исказвания на ръководството на медиен регулатор по повод трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

13.07 2023 в 09:17

Гадна пача!

4638

3

Того

13.07 2023 в 05:15

Крайно време е НС да се заеме с това комунистическо недоразумение, наречено СЕМ.

4038

2

Moirae

12.07 2023 в 21:47

Парламентът няма ли най-сетне да се заеме със СЕМ и въобще с дезинформацията и хибрид-пропагандата?! Как може назначен на пост, държавен служител и представител, да се изказва така по Буча?!

1005

1

eagle60

12.07 2023 в 21:28

Чамодан, вокзал и на Москву!
 
X

Да помогнем на украинските деца!