"Театър пред театъра" стартира за втора година

OFFNews 18 май 2018 в 14:50 2188 0

Народният театър „Иван Вазов” обяви за втора поредна година началото на "Театър пред театъра". Между 30 юни и 8 юли, театърът ще постави 8 пиеси, а на една от датите ще гостува екипът на Театър София.

Това съобщиха на пресконференция пред медиите днес директорът на Народния театър Мариус Донкин, зам.-директорът по техническите въпроси инж. Емил Марков, зам.-директорът по художествено-административните въпроси Цветан Николов и ръководителят Маркетинг и комуникации Катя Попчева.

Началото ще бъде дадено на 30 юни, съвместно със Столична община и ще бъде изнесен концерта-спектакъл "България – благословена земя", с участието на певци и актьори, режисирани от Борис Радев.

Достъпът до събитието, което е част от закриващата програма за финала на българското европредседателство, ще е свободен, като желаещите трябва да се снабдят с покана с място. Поканите ще могат да се получат на касите на Народния театър, като местата са ограничени.

На 1 и 2 юли зрителите ще могат да видят спектакъла "Калигула" с номинирания за наградата "Аскеер" Деян Донков. Представлението ще се играе със субтитри на английски език, за да даде възможности и на чуждестранните жители и гости на София да се насладят на изпълнението на актьорите.

На 4 и 5 юли Народният театър кани зрителите на друг свой хит на открито – "Животът е прекрасен " на режисьора Александър Морфов. Спектакълът има номинация за Икар 2013 за режисура на Александър Морфов, и награда Икар 2013 за водеща мъжка роля на Камен Донев. Носител е на наградата Аскеер 2012 за водеща мъжка роля на Камен Донев и има номинация за водеща женска роля на Светлана Янчева. Представлението има награда и от Обществото на независимите театрални критици за Светлана Янчева.

На 6 юли на откритата сцена ще се играе "Сако от велур" на режисьора Бойко Богданов.

Народният театър отваря символично вратите си и за гостуващи театри. Началото е с Театър София, който ще покаже свой спектакъл на 3 юли. На 7 юли пък Театър Българска армия ще отбележи на сцената под звездите стотното представление на "Швейк". С него ще бъде отбелязан и 70-годишният юбилей на режисьора Бина Харалампиева.

На 8 юли театърът кани зрителите на спектакъла-хепъпинг "Опит за летене" от Йордан Радичков, режисиран от Стоян Радев. 

Премиерата на Голяма сцена на спектакъла е предвидена за 3 и 4 октомври. Музиката е дело на виртуозния Теодосий Спасов.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин коментира повторната поява на "Театър пред театъра".

"Изключително съм щастлив, че с още по-голям мащаб и размах пристъпваме към втората година на тази инициатива. Благодарни сме на всички над 5000 зрители, които бяха с нас миналото лято, и сега ги очакваме отново, защото за нас всяка нова година на "Театър пред театъра" е премиера. Вдигнахме високо летвата, сега трябва да я надскочим. Благодаря специално и на Столична община, които отново повярваха в нас и са наши партньори", каза той.

Техническият директор на театъра инж. Емил Марков разкри, че тази година конструкцията на сцената и трибуните ще е различна, още по-удобна и безопасна и за зрители, и за актьори. Освен, че ще бъде наполовина по-ниска, трибуната ще има и коридор за достъп по средата, и ще разполага с точно 1127 места. Предвидено е и пространство за достъп на хора с увреждания.

Сцената на открито ще бъде широка 14 и дълбока 12 метра, и ще се издига на 90 см от земята.

Всички спектакли са с начален час 21:30 ч., а билетите с цени от 10, 15, 20, 25 и 30 лв. вече са в продажба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови