Спечели билет за всички прожекции и събития на София Филм Фест

ОFFNews 24 февруари 2015 в 18:32 4002 0

Програми на фестивала, върху които се вижда златният кен.

Снимка Sofia Film Fest

Програми на фестивала, върху които се вижда златният кен.

19-ят Международен София Филм Фест ви дава уникалната възможност да спечелите двоен билет, който ще ви отведе безплатно до абсолютно всички прожекции, срещи с гости и събития на фестивала.

В над 200 магазина, книжарници, барове и всевъзможни други места в София, Пловдив, Варна и Бургас от 12:00 часа на 25 февруари ще може да намерите златните кенчета, съдържащи билет за фестивала. Те струват 8 лв. и важат за всяка една прожекция, просто отваряте закупения златен кен и си харесвате филм от програмата на фестивала, без значение кога, като само се обаждате на посочения върху опаковката телефон, или влизате в интернет сайта, и си резервирате място.

Този начин на продажба на билети беше въведен от СФФ миналата година, като той е уникален в световен мащаб и се радва на изключителен успех, като посетителите на фестивала миналата година са били рекорден брой, похвалиха се от организаторите.

Тази година Арт Фест, които са отговорни за филмовия "пир", са скрили в пазарната мрежа 5 златни билета. Който успее да попадне на такъв билет, ще може да посети всяка една прожекция на фестивала и всяко едно събитие, среща с гост и т.н., като доведе още един човек със себе си.

19-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2015 в София, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Селектираните творби са групирани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата Jameson и други.

Пресконференцията на СФФ, от ляво на дясно: иректорът на Националния филмов център Георги Чолаков, зам.-министърът на културата Боил Банов, генералният директор на НДК Мирослав Боршош, директорът на фестивала Стефан Китанов, зам.-кметът на София Тодор Чобанов и шефката на комисията за култура в Столична общината Малина Едрева. Снимка: Булфото/Стефан Марков.

Актьорът Иван Иванов ще получи Наградата на София на Столична община и ще представи лично филма, който го превърна в звезда – „Всичко е любов” (1979). Наградата на София ще бъде връчена на още един актьор – италианската легенда Франко Неро, който ще представи в рамките на София Филм Фест една от класиките в жанра спагети уестърн – „Джанго” (1966, реж. Серджо Корбучи), както и най-новия филм с негово участие – „Децата на Маам” на Паоло Консорти. В тази отбрана компания ще се включи и една дама, грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, председател на Балканското жури на СФФ 2015, чийто филм „1001 рецепти на влюбения готвач” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1997 г, а в тазгодишната програма е включен и най-новият й филм „Русалке моя, моя Лорелай“ (2014).

Ще отдадем почит на един от най-значимите европейски продуценти - Карл Баумгартнер - Бауми, който беше един от последните мечтатели в киното, откривател на многобройни таланти и символ на независимото европейско кино. Наградата на София в памет на големия Бауми ще бъде приета от неговата дъщеря Мартина-Валентина Баумгартнер. София Филм Фест ще представи специална ретроспектива от 13 филма, продуцирани от Бауми, която стартира от 27 февруари в Дома на киното.

През 2015 г. традиционният Фокус на фестивала е насочен към грузинското кино. Програмата стартира също на 27 февруари в Дома на киното, с биографичния „Пиросмани” на Гиорги Шенгелая.

Фестивалът се открива на 5 март с официалната премиера на филма на Георги Балабанов - „Досието Петров”. Краят на международната програма ще бъде отбелязан на 15 март в Зала 1 на НДК с новия шедьовър на руския режисьор Андрей Звягинцев „Левиатан”, номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Стефан Китанов (вляво) и зам.-директорката на СФФ Мира Сталева показват златния билет в кенче. Снимка: СФФ.

В годината на 100-годишния юбилей на българското кино, председател на журито е българският режисьор Стефан Командарев, а колеги в оценяването ще бъдат заместник-директорът на МФФ Бусан и директор на Азиатския Филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан, Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишният победител на СФФ със „Срещи на сляпо”) и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия).

Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов, който бе арестуван през май 2014 от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвор в Москва по обвинение в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия. София Филм Фест се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската Филмова Академия, и към фестивали като Мотовун, Венеция, Сан Себастиан и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международното жури.

Наградата на „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав: грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, програмният директор на МФФ Кинотавър Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ Тофифест Кафка Яворска (Полша). 

Наградата на Милениум в Документалния конкурс за най-добър филм ще бъде определена от жури в състав: Шон Макалистър (Великобритания, режисьор), Светла Турнин (Канада, изпълнителен директор на Cinema Politica), Светослав Драганов (България, режисьор).

Няколко утвърдените европейски творци ще гостуват на 19-ия София Филм Фест. Сред тях са Тери Джоунс (Великобритания), който ще представи в София няколко от култовите заглавия на „Монти Пайтън” - от „Свещеният Граал” до „Монти Пайтън Live (предимно) – Един падна, петима остават”.

Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с най-новия си филм „Белият бог”, носител на Наградата в секцията „Особен поглед” от Кан '14, балканската легенда Данис Танович ще ни покаже последната си киноистория „Тигри”, която ще ни пренесе в Индия, а Вера Глаголева (Русия) ще представи „Две жени” по пиесата на Иван Тургенев „Месец на село”. Световна премиера на СФФ ще има италианският филм „Децата на Маам”, в присъствието на режисьора Паоло Консорти, актьорите Лука Линело и Франко Неро и продуцента Джузепе Лепоре.

Стефан Китанов, пред когото седят кенове с билети, дали в някой от тях не се крие и златен билет? Снимка: Булфото/Стефан Марков.

Зашеметяващият дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки „Племето” (Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан ’14) е сред акцентите в програмата на тазгодишния София Филм Фест, както и „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито в Кан ’14, който ще бъде представен лично от италианската режисьорка.

Най-новият шедьовър на един от големите майстори на визуалното изкуство, любимецът на софийската фестивална публика Вим Вендерс - "Солта на земята", ще има специална гала премиера на 19-ия София Филм Фест. 

Програмата „Армения, 1915“ е посветена на отбелязването на 100-годишнината от геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”. В програмата са включени игралните филми „1001 рецепти на влюбения готвач”, „Пътуване до Италия” и „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история”, както и документалните „Перу знае: Кухнята като социално оръжие”, „Люлката на виното“ и „Шери и мистерията на „Palo Cortado”.

„Кино и психоанализа” присъства за поредна година във фестивалната програма - с интригуващи дискусии след специално избрани филми. И една специална програма ще бъде представена на публиката в столицата - за първи път на София Филм Фест филми, предоставени от Икономическото и търговско представителство на Хонконг в Брюксел, ще срещнат зрителите с прочути екшън-звезди и майстори на бойни изкуства от близкото минало.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях са ключови фигури от европейската филмова индустрия и ще пристигнат специално за 12-ото издание на програмата София Мийтингс.

През София Мийтингс преминаха проектите на Кристи Пую („Смъртта на Господин Лазареску”), Агнес Кошич („Адриен Пал”), Иля Хржановски („Дау”), Калин Петер Нетцер („Медал за храброст”), Бабак Джалали („Земя”), Алексей Герман Младши („Гарпастум”), Алексей Попогребски („Simple Things”) и основните режисьори на новото българско кино: Камен Калев, Стефан Командарев, Димитър Митовски, Явор Гърдев, Драгомир Шолев, Зорница София, Виктор Чучков, Андрей Паунов, Борис Десподов, Илиан Метев и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови