На 48 почина актьорът Христо Живков

OFFNews 02 април 2023 в 22:25 13002 0

Христо Живков

Снимка imbd

Христо Живков

На 48-годишна възраст почина актьорът Христо Живков. Смъртта му е настъпила в Лос Анджелис. Той си е отишъл след дълга битка с рак.

Актьорът ще остане завинаги в паметта ни с ролята на Йоан Богослов във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови" (2004), номиниран за три награди "Оскар", но приет противоречиво в САЩ. Той играе и Джовани де Медичи в италианския "Занаятът на оръжията" (2001), представен на фестивала в Кан.

Христо Живков е роден на 18 февруари 1975 година в София. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ. У нас играе във филмите "Суламит" (1997, реж. Христо Христов по сц. на Владо Даверов), "Остатъци" (тв филм, 1990, реж. Росен Елезов) и "Печалбата" (2001, реж. Магърдич Халваджиян). Казвал е, че след това често е отказвал покани за роли в българското кино. Има участия в общо 25 филма, предимно италиански - някои от тях на именити режисьори като братя Тавиани, Ермано Олми, Марко Белокио.

Мел Гибсън беше предвидил българинът да повтори ролята на Йоан и в продължението на "Страстите Христови" - "Възкресение", но филмът засега е на етап проект и Христо не успя да дочака снимките.

Той е и продуцент на няколко италиански и български филми, най-известният сред които е дебютът на Милко Лазаров "Отчуждение". Режисьор е на документалния филм "Неудобният д-р Кръстев" за създателя на кръга "Мисъл". Сестра му Димитрина Живкова също е актриса.

В интервю преди 5 години за в. "24 часа" Христо призна:

"Предпазвал съм себе си от това да се експонирам в пространството, докато правя неща навън, защото не съм изповядвал принципа “По-добре на хората в устата, отколкото в краката”.

Не ми е било важно на всяка цена да правя български проекти. В момента съм по-отворен, защото видях, че ефектът е един и същ - дали човек прави, или не прави нещо, показва се или не се показва, този т.нар. хейт съществува. Той е световен, обаче в българския натюрел и манталитет е много засилен. Неудовлетвореността на човека, неосъществяването му поради липса на пазар водят до това автокритиката да се превръща в критика. Неосъществени хора крещят по други хора, но не в очите им, а през вестници и монитори, и говорят глупости за тях. Винаги съм се пазил да не ставам част от тази статистика... По този повод - не вярвайте на всичко, което четете."

Поклон пред паметта му!

Приятелка на Христо и семейството му написа във Facebook:

"Миналата нощ в Санта Моника. 21:55 часа. Качвах се в асансьора на болницата, на няколко секунди от стаята му, когато... неговата посветена и изумителна жена, ми изпрати съобщение: "Той ни напусна." Напусна ни със същата елегантност, с която изживя живота си. Погледнах към неговата красива обвивка, хванах неговата прекрасна ръка, която все още беше топла, усетих, че той ни се усмихва отгоре. Той беше съвършен.

Без съмнение той бе единственото човешко същество до този момент, което никога не е лъгало. Той живееше без его, с достойнство, скромност и чистота на душата. Той беше велик, прекалено мил и добър, за да е част от нашия мръсен, гнусен свят. Неговият невероятен талант като италиано-български актьор и режисьор, най-известен в САЩ с ролята си в "Страстите на Христос", беше огромен... Светът загуби един от най-добрите си герои. Липсваш ми, Христо. Много ми липсваш. Почивай в мир, приятелю мой."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови