Режисьорът на ''Опенхаймер'' взе наградата на Гилдията на режисьорите

OFFNews 11 февруари 2024 в 13:39 1028 0

Кристофър Нолан

Снимка БТА/АП

Кристофър Нолан

Кристофър Нолан спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите за историческия епос "Опенхаймер", съобщи АФП.

Наградата е надежден барометър за предстоящите "Оскари", тъй като лауреатът в тази категория се избира от членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, които са от Гилдията на режисьорите.

"Идеята, че моите колеги ме смятат за достоен за тази награда, означава всичко за мен", каза Нолан. Четири от предишните му филми - "Мементо", "Черният рицар", "Генезис" и "Дюнкерк", бяха номинирани за най-високата награда на Гилдията на режисьорите, без той да я спечели. Сега Кристофър Нолан може да се надява на първи "Оскар" за най-добър режисьор след пет номинации. 18 от предишните лауреати на Гилдията на режисьорите съвтапат и с избора на Американската киноакадемия. "Опенхаймер" получи 13 номинации за "Оскар".

Останалите режисьори, номинирани тази година за наградата на Гилдията, бяха Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Грета Гъруиг за "Барби", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Александър Пейн за "Заседналите".

Режисьорката Селин Сон спечели наградата "Майкъл Аптед" на Гилдията на режисьорите за първи пълнометражен игрален филм с "Минали животи".

Наградата за документален филм беше присъдена на Мстислав Чернов за "20 дни в Мариупол".

Гилдията на режисьорите присъжда награди и за телевизионни филми. Тази година епизод от "Последните оцелели", режисиран от Питър Хоър, беше отличен за драматичен сериал, а епизод от "Мечката", режисиран от Кристофър Соърър - за комедиен сериал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!