Правителството дава 500 хил. лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска

ОFFNews 04 май 2015 в 12:49 7450 4

Министерски съвет ще отпусне 500 000 лв. за довършване на археологическите разкопки и реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Средствата ще бъдат гласувани на правителственото заседание този четвъртък, съобщават от Националния исторически музей (НИМ).

С отпуснатите пари ще се направят археологически разкопки в южния корас на храма (единственото неразкопано място) на т.н. Свещен кладенец. Те ще бъдат ръководени от археолога проф. Павел Георгиев, работил през цялата си кариера на този обект (35 години). Стойността на разкопките е 100 000 лв.

Останалите 400 000 лв. ще бъдат използвани за реставрация на църквата по одобрения от Министерството на културата и НИНКН план на проф. д-р Теофил Теофилов - в тази част на храма (входа и страничните стени), където няма да се пречи на археологическите разкопки.

От музея припомнят, че премиерът Бойко Борисов е обещал в следващите години правителството да отпусне всичките необходими 8 милиона лева за пълното завършване на разкопките и реставрацията.

Според НИМ базиликата трябва да се възстанови не само заради историческата памет, но и защото би могла да подпомогне развиването на културно-историческия туризъм у нас.

"Това е неразработеният все още сектор на туризма у нас. А постигнатото е обнадеждаващо. Възстановените частично крепости и църкви на малки средновековни градчета като Перперикон, Белчин, Пещера, Бяла и др. показват, че те са посещавани годишно от 250 000 до 500 000 туристи. А Голямата базилика е първокласен паметник в националната йерархия, на историческите обекти у нас и в европейски и в световен мащаб. При това до нея водят първокласни пътища – автомагистрали, в близост има и летища, и пристанища. Няма да бъдат харчени пари за инфраструктура", смятат от музея.

Базиликата в Плиска е най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове. Тя е дълга 102.5 метра и широка 30 м.

Храмът е с 20 метра по-дълъг от храма „Св.София” в Истанбул (Константинопол), катедрален храм на Вселенската патриаршия, и с толкова - от храма „Сан Пиетро”, катедрален храм на Папството в Рим до ХVІІ век. Изграден е от огромни бели варовикови квадри – камъкът е взет от кариерите в близкото село Кюлевча.

Край църквата е развит на голяма площ манастирски комплекс и Архиепископска (след 917 г.) Патриаршеска резиденция. Археолозите са открили в манастира скрипторий за производство на книги на старобългарски език. С тези книги мисионери-монаси на манастира са покръстили в ІХ-Х век народите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия.

Храмът е унищожен от османските завоеватели през ХІV-ХV век.Строителният материал е използван за градеж на турските казарми в Шумен и за строежа на жп линията Варна-Русе по времето на Мидхад паша.

От НИМ са категорични, че базиликата трябва да се възстанови не само заради историческата памет, но и защото би могла да подпомогне развиването на културно-историческия туризъм у нас.

"Това е неразработеният все още сектор на туризма у нас. А постигнатото е обнадеждаващо. Възстановените частично крепости и църкви на малки средновековни градчета като Перперикон, Белчин, Пещера, Бяла и др. показват, че те са посещавани годишно от 250 000 до 500 000 туристи. А Голямата базилика е първокласен паметник в националната йерархия, на историческите обекти у нас и в европейски и в световен мащаб. При това до нея водят първокласни пътища – автомагистрали, в близост има и летища, и пристанища. Няма да бъдат харчени пари за инфраструктура", смятат от музея.

В момента сдружение „Плиска” набират допълнителни средства за реставрацията и разкопките на Голямата базилика в Плиска, тъй като пълната сума за завършването на проекта все още не е осигурена. Банковата сметка на сдружението е:

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”
„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД
кл. София
IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01
BIC код: BPBIBGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови