Посетете "Квадрат 500" безплатно утре

ОFFNews 11 ноември 2015 в 17:15 2761 0

Скулптурният бронзов портрет на Джорджо де Кирико от Асен Пейков.

На 12 ноември ценителите на изкуството отново ще имат възможността да разгледат безплатно представителната експозиция с близо 2000 произведения в новата ни Национална галерия "Квадрат 500".

Това е поредният втори четвъртък от месеца, в който за всички експозиции във филиалите на Националната ни галерия в София входът ще е свободен от 10:00 до 18:00 часа.

Национална галерия – Двореца на пл.“Княз Александър I“ № 1 в София представя откритите съвсем наскоро изложби – „Пикасо. Вечното търсене“ и „Път. Знаци. Откровения.“ на Кольо Карамфилов /1963 - 2014/.

Акцент на месеца в галерия „Квадрат 500“ е скулптурният бронзов портрет на световноизвестния художник Джорджо де Кирико от Асен Пейков (в зала 16), съобщиха от Националната ни галерия.

Популярността на Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа. Успешната си кариера на търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет той развива и блестящо допълва с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика. Най-често името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище Фиумичино в Рим, припомня изкуствоведът Слава Иванова.

Асен Пейков е роден в София на 28 юни 1908 г. От 1932 до1937 г. е студент в Държавната художествена академия в класа по скулптура на проф. Андрей Николов и завършва със златен медал. През 1938 г. младият художник пристига в Рим. Скоро неговото ателие става притегателен център за представители на културния и артистичен елит: Джорджо де Кирико, Алберто Савиньо, Бруно Барили, Ренато Гутузо, Перикле Фацини. Българинът е умел и проникновен портретист, способен да улови и предаде сложните психологически състояния на моделите. През 40-те години създава портрети на изтъкнати личности, сред които е и Джорджо де Кирико (1888-1978) - художник от гръцко-италиански произход, основател на метафизичната школа в изкуството от първите десетилетия на ХХ век и предшественик на сюрреализма. В по-късните години на творчеството си Де Кирико се връща към принципите на класическата живопис. В тази стилистика е и двойният портрет, който той прави на Асен Пейков и неговия син Родолфо.

В Италия българинът попада във водовъртежа на модерните течения в изкуството на ХХ век, но изповядва принципите на фигуративното изкуство и сътворените от него образи като конструктивно изграждане и като изразителност напомнят за класическия римски портрет. Умел рисувач, Пейков демонстрира своя талант и възможности в любопитна автопортретна скица, която шеговито назовава „Асен Пейков – футурист”. През 50-те и 60-те години той става един от най-търсените и високо ценени скулптори-портретисти в Италия. Негови модели са прочутите актриси София Лорен и Ава Гарднър, но и изтъкнати дейци на културата и науката като големия италиански режисьор Федерико Фелини и откривателя на пеницилина Александър Флеминг. През 1956 г. Асен Пейков е първият скулптор, на когото се предоставя възможността да създаде портрет на Папа Пий ХІІ, а в края на живота си той работи и по статуя на президента Кенеди. Художникът живее сред приятели и съмишленици и работи успешно в Италия в продължение на повече от три десетилетия. През този период той намира различни начини да поддържа жива връзката си и с България. След Втората световна война творецът подарява на българския министър-председател Георги Димитров уникален комплект за шах, в който всяка фигура е оригинална пластика, различна от останалите.

Асен Пейков умира на 25 септември 1973 г. На негово име има площад в Рим и улица в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови