Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Подаряват книги за смет в София, Варна и Бургас

OFFNews 11 април 2014 в 10:28 9019 0

Софиянци връщат пластмасови отпадъци, за да получат книги по време на инициативата

Снимка Сергей Антонов

Софиянци връщат пластмасови отпадъци, за да получат книги по време на инициативата "Книги за смет" през 2013 г.

Книги от български автори ще подаряват срещу пластмасови отпадъци организаторите на инициативата "Книги за смет".

Тазгодишното ù второ поред издание ще обхване три града - София, Бургас и Варна.

Книга ще се подарява срещу 1 килограм пластмасови отпадъци.

Акцентът тази година ще е върху български автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов, както и произведения на съвременни български автори. Книгите за най-малките читатели ще включват заглавия като „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин.

В София организаторите ще подаряват книги срещу смет на 11 май от 10 ч. пред ЦУМ, в Бургас - от 10 ч. на 17 май в Морската градина, пред Пантеона, във Варна - от 10 ч. на 18 май пред Grand Mall.

За събирането на сметта ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци. Хората могат да връщат например пластмасови бутилки от вода, безалкохолни напитки, олио, бира, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио.

Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти, както и отпадъци, които не са пластмасови.

Целта на инициаторите на „Книги за смет” - фондация Credo Bonum, издателство Smart Books и книжарници Orange - е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови