Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хиляди се събраха да разменят книги за смет (снимки)

OFFNews 21 април 2013 в 14:31 6343 8

Пластмаса срещу книги на пл.
Пластмаса срещу книги на пл. "Славейков", Снимка: Сергей Антонов

Хиляди столичани се събраха в неделя на площад "Славейков", за да получат книги срещу пластмасови отпадъци.

Инициативата "Книги за смет" е на фондация Credo Bonum. Кампанията има за цел да стимулира гражданите да предадат поне 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна всеки участвал ще получи подарък – хартиена или електронна книга от книжарниците-партньори Orange. За целта бяха подбрани над 30 популярни заглавия. За събирането на сметта на площад „Славейков“ ще бъде поставена специална кофа за разделно изхвърляне на отпадъци.

Проверка на OFFNews показа, че една пластмасова бутилка с вместимост 1,5 l тежи приблизително 50 гр. Това означава, че за достигане на заветния 1 кг ще са необходими около 20 подобни бутилки.

Инициативата привлече интереса на хиляди ентусиасти. Още при започването на кампанията в 9 ч. на площада се събраха стотици. Опашката през целия ден се вие по целия "Славейков" и продължава по ул. "Раковски".

Хората чакат търпеливо, докато екипът на Credo Bonum тегли донесената пластмаса. Ако ентусиастите са събрали поне 1 кг, те получава специална бележка. Срещу нея в книжарница Orange на ул. "Граф Игнатиев" ентусиастите могат да получат желаната книга.

Организаторите бяха обявили, че инициативата ще се проведе между 9 ч. и 17 ч. Възможно е обаче времето да бъде удължено поради големия интерес.

Опашка се вие и пред книжарница Orange. Въпреки големия интерес хората изчакват търпеливо и се радват на инициативата на Credo Bonum.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews