Почина знаменитият джазмен проф. Симеон Щерев

'Все едно съм на върха на нещо много остро и ми е все едно от коя страна ще падна – откъм живота или откъм смъртта'

OFFNews 26 март 2020 в 22:17 17744 0

Проф. Симеон Щерев почина на 76-годишна възраст. Тъжната новина съобщи Иван Лечев във Фейсбук.

"Аз съм щастлив, че се занимавам с музика - оперна, класическа, камерна, симфонична, джаз, поп. А най-щастлив съм, когато свиря хубаво. Това ми е най-голямата радост. Имало е моменти, когато импровизирам и се получава нещо особено красиво, много топло. И аз до такава степен се захласвам, че сякаш се дематериализирам и се отделям от земята. Все едно съм на върха на нещо много остро и ми е все едно от коя страна ще падна – откъм живота, или откъм смъртта. Импровизацията е нещо, като нищо друго на света. Тя е създаване на съвършено нова музика в момента на изпълнението. За нея няма рецепта. Тя е неповторима", каза проф. Щерев в едно от последните си интервюта

Роден в София. Учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава обучението си в Държавно музикално училище – София със специалност флейта. През този период реализира концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта.

През 1964 г. се записва студент в консерваторията в класа по флейта. През този период, а и след това активно концертира в областта на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет “Димов” и др.) в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. заедно с елитни български джазови музиканти създават “Джаз квартет Фокус”, с който участват в най-големите джаз фестивали в Европа, а също реализират много концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на фестивала в Монтрьо. През следващите пет години Щерев вече е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Биит и през 1968 г. е класиран втори в света.

1971-1974 г. е период, в който Щерев живее в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни музиканти от Европа и Америка.

Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и др. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски CD в България и много записи в чужбина.

Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класови в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на С. Щерев са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови