Ексклузивно КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

Нов християнски филм от създателите на ''Чудо голямо'' смая нецърковната аудитория

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2021 в 13:59 14932 0

Истински истории за срещата със смъртта от седем точки на света отнасят зрителите отвъд видимото с новия филм от популярната философска документална поредица. Темата за това какво е "от другата страна" е подбрана от авторите новия филм неслучайно: "Целта на целия ни труд, откакто започнахме поредицата християнски филми през 2008 година, е посланията да достигнат до една по-широка, нецърковна (или около-църковна) аудитория, да излезем от нашия "православен балон", каза пред православие.бг Надя Йончева, която е съавтор на поредицата.

Известно е, че религията не е фактор в живота на модерния човек и най-често наблюдаваме характерна нерефлектирана предразположеност към битието или направо отхвърляне на всичко трансцендентно. Затова и новият филм "Истории от планетата Земя, Част 1: Отвъдното" поставя зрителите да размишляват пред т.нар "вечни" или "последни въпроси" в светлината на християнството деликатно и без да ги извежда от комфортната им зона.

Както и с останалите проекти досега, надеждата на екипа е публиката да се замисли "защо сме тук, каква е целта на нашето съществуване, има ли в нас нещо за спасяване".

Филмът е качен в платформата за видеосподеляне YouTube преди броени часове и вече има няколко хиляди гледания.

"Гледам и плача", "Гледахме го настръхнали през цялото време", "Страхотни истории, супер модерен монтаж, кога ще е втората част?", "Гледам, без дъх оставам, просто нямам думи" - тези първи коментари за филма от хора, които не са във вярата, убеждават авторите, че близо 6-месечният им труд-тегло - защото проектът се оказва изключително сложен, не е бил напразен. За поредицата работят български кинаджии от различни точки на света, напълно безвъзмездно. Петте филма на поредицата, събрали десетки хиляди гледния, всъщност са създадени безпрецедентно с нулев бюджет. "Не толкова от любов към изкуството, колкото от любов към Бога", признава Васил Гечев, който е един от сценаристите на поредицата.

Интересното в новия проект е, че участниците в него се включват с аудио разкази - нещо твърде нестандартно за киното, а с тях режисьорите успяват да създадат пищна и 55-минутна лента, която се гледа на един дъх. Във филма ще чуете истории за отвъдния свят на шест различни езика (английски, френски, български, испански, нидерландски, гръцки), а материалът е организиран в 11 мини-филма/кратки форми.

"Когато започнахме работата по проекта, още не бяхме убедени как точно ще се получи и имахме опасения, защото вече сме поели сериозен ангажимент пред аудиторията ни и последните филми с проф. Калин Янакиев вдигнаха летвата високо", разказва Надя Йончева. Една вечер в края на зимата, обаче, получихме имейла, който ни убеди, че имаме филм. Писмото съгласие за участие от Джонатан Брайън - 14-годишен парализиран младеж, прочул се във Великобритания като EYE CAN TALK - момчето, което пише с очи.

Друг известен герой в лентата е българката Деси Ламбина, позната като основател на Kids Care Charity, която спасява десетки деца от домове за сираци и посвещава живота си на хора в нужда. Тя се включва с потресаващ личен разказ, на който ще станете свидетели в една от кулминационните точки на лентата. И този път във филма участва прот. Добромир Димитров от Българска православна църква "Св. Константин и Св. Елена" във Великобритания, а доайенът на поредицата, проф. Калин Янакиев, когото зрителите очакват да видят отново, ще бъде поканен във втората част, която авторите предвиждат да е главно коментарна.

Филма за живота след смъртта и надеждата за благата вечност Надя Йончева посвещава на баща си, който напуска този свят в началото на годината и тъкмо това събитие става повод за създаването на "Истории от планетата Земя" - един светъл филм с много препинателни и възклицателни знаци, поставени на точното място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови