Напусна ни Светла Бешовишка, стожерът на световноизвестния хор "Бодра смяна"

OFFNews 07 януари 2016 в 15:33 5766 0

Светла Бешовишка.

На 5 януари ни напусна Светла Бешовишка, бившият диригент и един от стожерите на световноизвестния хор "Бодра смяна", съобщиха нейни близки.

Опелото ще се проведе в неделя, 10 януари, от 14:00 часа в храма "Свети Седмочисленици".

"Бодра смяна" е български детски хор, получил световна известност и поставил началото на българското детско хорово пеене.

Той е създаден през декември 1946 година, когато деца от хора на „Софийските славейчета” пеят пред тогавашния премиер Георги Димитров. „Бодра смяна” е не просто наследник, но и пряк продължител на „Софийските славейчета” (чийто кръстник е маестро Добри Христов), без прекъсване и при пълна приемственост.

Създател на „Бодра смяна” е бележитият диригент и музикален педагог Бончо Бочев. Той и води състава почти до самата си кончина през 1975 година. Под негово ръководство хорът получава световното си признание. Многобройните концертни турнета и престижните световни награди са само материален израз на възхищението на публиката.

Лиляна Бочева продължава делото на своя баща, като под нейно ръководство "Бодра смяна" се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. Все по-голямо място в репертоара на хора заемат произведенията на класически и модерни автори, като акцент, както винаги, са българските композитори.

За творческия си път хорът изнася близо 2500 концерта в България и в чужбина. С триумф се увенчават гастролите в Алжир, Белгия, Германия, Италия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Украйна, Холандия, Хърватия, Чехия, Япония и др.

През дългогодишната си дейност, „Бодра смяна” печели множество национални и международни награди, от които най-авторитетната може би е наградата от анонимния конкурс на Би Би Си – Лондон от 1974 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови