Министърът на културата си постави три основни цели

OFFNews 17 януари 2022 в 14:00 2763 0

Снимка Стопкадър, БНТ

Министерството на културата си поставя три основни приоритета - достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и възползване от богатото българско културно наследство.

Това заяви министърът на културата Атанас Атанасов по време на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите на министерството. В нея участваха и заместник-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

Той коментира още, че екипът му е мотивиран и има енергията да промени средата. По думите му сега в сферата има много проблеми, сред които той изтъкна COVID кризата, упадъкът на смисъла да си човек на изкуството и  омаловажаването на творческите професии. Министърът заяви, че промяната ще изисква смяна на гледните точки и поглед към по-далечен хоризонт.

Весела Кондакова ще отговаря за сценичните изкуства, киното, училищата за изкуства, авторското право, НДК и Националния дарителски фонд "13 века България" .

"Ще работя за това българската култура да върви напред и да бъде основен приоритет в държавата, нашите творци да работят при по-добри условия, децата ни в училищата по изкуства да са по-мотивирани и да усещат като ценност това да продължат работата си като артисти", каза Кондакова и благодари на министъра за поканата.

Юрий Вълковски заяви, че през целия си професионален път е спазвал 3 принципа, както и че ще продължи са спазва и в министерството. Той заяви, че на първо място това е принципът на включване и колективно усилие.

"Когато говорим за култура е изключително важно да чуем всички гласове, да чуем гилдиите, професионалистите, артистите, но и публиките", допълни той.

Вълковски заяви, че следващ негов принцип е прозрачността, а последният  - е мисленето за културата в цялост - като процес и като екосистема, в която има множество участници. 

Той бе категоричен, че трябва да спре да се мисли за Министерството като орган, подпомагащ единствено държавните институции и допълни, че няма държавна и частна култура.

Вълковски ще отговаря за библиотеките и читалищата, нематериалното културно наследство, международното културно сътрудничество, Национален фонд "Култура", както и програмите и проектите на МК.

Проф. Бойко Кадинов ще отговаря за опазването на недвижимото културно наследство. Той заяви, че ще инициира промени в Закона за културното наследство, като той ще се базира на европейските нормативни актове и практика. Кадинов направи заявка за реформи, свързани с авторското право, както и изработването на Закон за архитектурата и на нов Закон за меценатството. 

Министър Атанасов заяви, че в момента тече проверка по казуса с централата на ГЕРБ в НДК. Той не беше категоричен като предшественика си проф. Велислав Минеков.

Той коментира и противоречивото участие на България в световния културен форум в Дубай. По думите му участието на страната не зависи от Министерството.

Поставен беше и въпросът за превръщането на Халите в супермаркет.  Бойко Кадинов заяви, че проектът ще се разгледа. Той обаче призова да не се гледа винаги негативно на инвеститорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови