Кои са най-интересните филми за 2024 досега според филмовите критици на Би Би Си

OFFNews 29 май 2024 в 17:43 2860 1

The beast

Снимка The beast

The beast

Филмовите критици на BBC Culture Никълъс Барбър и Карин Джеймс избират най-интересните филми за годината досега, сред които са визионерският филм за една разкъсвана от войни Америка, чудесен ужасяващ хорър с монахини и скандален криминален трилър с Кристен Стюарт.

1. The beast

Излязох от "The beast" с мисълта "Това е най-странният филм, който съм гледал след "Клети създания", но и че ми хареса. Бертран Бонело е създал дързък, изпълнен с въображение филм за любовта, паметта, болката и изкуствения интелект, който броди в три времеви периода, като във всеки от тях се появяват версии на Габриел и Луи, изиграни от Леа Сейду и Джордж Маккей. В суровата и смразяваща 2044 г. изкуственият интелект може да се използва за заличаване на чувството на болка, включително - за лекуване на разбито сърце, но това означава да се преживеят отново тези спомени, за да се заличат. Габриел започва този процес, който я отвежда в Париж от епохата Бел Епок, където тя е нещастно омъжена, и изпитва към Джордж обезпокоително привличане, и в Лос Анджелис през 2014 г., където тя е домакиня, която се грижи за дома, а той е неин преследвач. Преминавайки през различните периоди, сюжетът на "The beast" е от онези главозамайващи истории, които отначало не се подреждат добре, но са изпълнени с толкова неочаквани обрати и сцени - като например Габриел и Луи, попаднали в наводненото мазе на фабрика за кукли в Париж, - че постоянно вълнуват зрителя. (К.Д.)

2. Immaculate

Сидни Суини (също и продуцент на филма) е звездата в този чудесен и страховит филм на ужасите за американска послушница, която научава, че в един италиански манастир не всичко е такова, каквото изглежда. Непорочната лесно би могла да бъде безвкусен монашески филм от категория Б, но той е (майка) по-добър в много отношения - от смелия коментар за отношението на мъжете към жените до кинематографията, която напомня за ренесансовото религиозно изкуство. Това, което е най-поразително във филма, е желанието му да доведе нещата до крайности, които спират дъха. Има безброй моменти, в които го гледате и си мислите: "Не... те няма да стигнат дотам... не биха...". И тогава те го правят. (Н.Б.)

3. Civil War

Реакциите към този филм бяха почти толкова полярни, колкото и разделената страна, която той изобразява - сигурен знак, че Алекс Гарланд е засегнал нервната система на обществото с визията си за САЩ в близкото бъдеще. Една Америка, изпаднала в гражданска война под управлението на фашистки президент. Кирстен Дънст е в центъра на вниманието като фотожурналистка, която заедно с колегите си - изиграни от Вагнер Моура, Кейли Спини и Стивън Маккинли Хендерсън - се излага на голям риск, за да стане свидетел на събитията и да ги отрази. Гарланд прави това действие взривоопасно - от оръжия и танкове по улиците на Вашингтон до жестоки срещи очи в очи в уж спокойната провинция. Но най-разтърсващият аспект на филма е колко остро и убедително той поставя фикцията на косъм от реалния свят около нас. Някои зрители се оплакаха, че Гарланд не е заложил на по-остър политически конфликт, но за мен филмът е достатъчно смразяващ в своята визия за едно твърде достоверно бъдеще, раздирано от война. (К.Д.)

4. Love Lies Bleeding

Героинята на Кристен Стюарт живее своя нещастен живот в началото на "Love Lies Bleeding", както често се случва с героините на Кристен Стюарт. Тя ръководи мрачна фитнес зала в малък град, избягва баща си, който е гангстер (Ед Харис) и напразно се опитва да убеди сестра си (Джена Малоун) да сложи край на брака си, в който я малтретира. Но всичко се променя, когато харизматична скитница, изиграна от Кати О'Брайън, спира на път за състезание по културизъм в Лас Вегас. Искрите прехвърчат, а фойерверките от потен секс, шокиращо насилие и всеобща лудост продължават да избухват. Стилен, черно-комичен лесбийски филм ноар от Роуз Глас, британската режисьорка, която дебютира с прочутия хорър "Света Мод", "Love Lies Bleeding" е най-забавният и изобретателен индийски криминален трилър след "Добър час" (2017), в който по случайност участва звездата от "Здрач" на Стюарт, Робърт Патинсън. (Н.Б.)

5. La Chimera

Филмите на Алис Рорвахер - като страхотния, приказен "Happy as Lazzaro" от 2018 г. - са оцветени от магически реализъм. La Chimera, чието действие се развива в Тоскана през 80-те години на ХХ в., е сред най-добрите ѝ филми, тъй като се движи на границата между богатия и осезаем реализъм, и мечтите. Джош О'Конър е в ролята на Артър, англичанин, който работи с група местни италиански гробари, за да намери древни артефакти в етруски гробници, които да продаде на черния пазар. Съмнителен на вид и тъжен, Артър е изгубил любовта на живота си Бениамина. Както се изразява един от героите, той търси в подземията "врата към задгробния живот" и на моменти изглежда, че я намира. Рорвахер умее да открива красотата в руините, независимо дали става дума за голямата рушаща се къща, в която живее майката на Бениамина (Изабела Роселини), или за самия Артур. Сюжетът се движи сред опасности, престъпления и бягства от полицията, но филмът е оформен от прочувственото, сдържано, но харизматично изпълнение на О'Конър и елегантната визия на Рорвахер, пищно заснета от великата операторка Хелене Лувар. (К.Д.)

6. Robot Dreams

Роботски мечти е анимационен филм като никой друг. Той е испано-френска продукция и въпреки това е изпълнен с любяща почит към жизнеността на Ню Йорк от 80-те години на миналия век. Анимацията е в стил двуизмерна книжка с картинки и въпреки това изобилства от дребни детайли. В него няма диалог, но въпреки това е изпълнен с остроумие и мъдрост. Става дума за куче и робот, но все пак е едно много човешко изследване на самотата и приятелството. Адаптирано по графичния роман на Сара Варон и режисирано от Пабло Бергер, това номинирано за "Оскар" бижу разказва очарователната история на двама приятели, които намират стопляща радост в компанията си - и след това трябва да разберат дали могат да се научат да живеят разделени. (Н.Б.)
Cohen Media Group (Credit: Cohen Media Group)Cohen Media Group

7. Io Capitano

Малко са мигрантските драми, които са толкова вълнуващи, хуманни и напрегнати, колкото тази за трудното пътуване на 16-годишно момче, което напуска Сенегал в търсене на по-добър живот. Матео Гароне ("Гомор") печели наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал във Венеция през 2023 г. за филма, а неговата звезда Сейду Сар (непрофесионален актьор) печели наградата за най-добър млад актьор в ролята на измисления Сейду - нежно момче, решено да стигне до Италия заедно с братовчед си Муса. Всеки етап от пътуването на момчетата крие различни опасности. Те тръгват през Сахара с група други мигранти и когато една жена умира, Сейду я вижда да се носи във въздуха, сякаш реалността е твърде голяма, за да я приеме. В Либия той е хвърлен в затвора и измъчван. На финала той трябва да управлява лодка, пълна с мигранти, към Италия, което и задава заглавието на филма - Io Capitano (Аз, капитанът). Със сравнително малко думи Гароне и Сарр създават красноречив, пронизващо истински филм за един човек, чиято история резонира с положението на милиони хора по света. (К.Д.)

8. Perfect days

Не бихте могли да си помислите, че човек, който си изкарва прехраната с чистене на обществени тоалетни, е открил тайната на щастието, но "Перфектни дни" на Вим Вендерс дава силни аргументи в полза на тази идея. Японският филм на германския сценарист и режисьор проследява Хираяма (Коджи Якушо) из Токио, където той изпълнява задълженията си на чистач, полива растенията си, чете романи, слуша американска рок музика и снима дървета, все със същото тихо усърдие и гордост. Тук-там се загатва за това как се е променил животът на Хираяма и как може да се промени в бъдеще, но в основата на филма е документална медитация върху спокойствието на едно изчистено до най-същественото съществуване. Освен това самите обществени тоалетни са толкова добре проектирани, че "Перфектни дни" би могъл да ги превърне в туристическа атракция.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    9029

    1

    directino

    29.05 2024 в 18:10

    Половината филми са на продуцентската компания Neon, които заедно с А24 правят най-интересното и нестандартно кино последните години.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх