Габровският театър открива сезона с мечта

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2020 в 13:15 1422 0

Един от най-новите и авангардни спектакли на габровската трупа – „Мечтата на Наташа“, ще даде старт на 75-я сезон на ДТ „Рачо Стоянов“. Откриването ще се състои на 2 септември 2020 г., сряда, от 19.00 часа на голямата сцена в театъра. Новият сезон на габровския театър ще бъде насочен към отбелязването на 75 години от създаването на културната институция, като кулминацията на честването е предвидена през октомври 2020 г.

Моноспектакълът „Мечтата на Наташа“, чиято премиера се състоя на 25 юни тази година, е под режисурата на Ана Батева. Това е съвместна продукция между Габровския драматичен театър и независимото сдружение SPAM studios. Веднага след него ще има среща с публиката, на която всеки може да попита всичко, свързано с правенето на съвременен театър. Постановъчният екип: Ана Батева – режисьор, Поля Йорданова, която влиза в ролята на Наташа и Стефан Здравески - автор на музиката, ще отговори на въпросите на зрителите. Ако се интересувате как артистите си учат текста или какво става, ако го забравят по време на представление, как режисьорът избира актьорите и кой пише текста на постановката, що е сценична адаптация и как се пише музика за театър, не пропускайте възможността да се срещнете с екипа на „Мечтата на Наташа“.

Постановката е направена по едноименната пиеса на младата руска авторка Ярослава Пулинович. Освен режисьорската работа по моноспектакъла, Ана Батева е преводач на текста. Творческият тандем между нея и композитора Стефан Здравески е познат на публиката от постановката им „Кокошка“ по А. П. Чехов и Николай Коляда, която е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. На срещата зрителите ще могат да отправят своите въпроси за режисьорските ѝ интереси към съвременната руска драматургия.

Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси. Младата актриса Поля Йорданова се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Ще видите объркания ѝ емоционален и мисловен свят, в който копнежът за любов е търсено спасение, усилие да се впишеш в живот, който ти се полага по право, но ти е отнет по рождение. Режисьорската трактовка не ви предлага готови решения, а по-скоро поставя въпроси към родители и младежи. Моноспектакълът ще ви накара да преосмислите семейните ценности, ролята на възпитанието и образованието в изграждането на днешните млади хора като пълноценни личности. В „Мечтата на Наташа“ няма да срещнете излишния и досаден шум на фалшив морал и социална загриженост. Ще видите част от живота такъв, какъвто е – суров, динамичен, безмилостен, нежен, мечтателен и добродушно наивен като копнежите на 16-годишно момиче. Графити техники и похвати от уличното изкуство също намират своето място в семплата, строго стилизирана сценография на представлението.

Моноспектакълът е подходящ за публика над 16 години. Следващото представление на „Мечтата на Наташа“ на габровска сцена ще бъде на 17 септември, от 19.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката ще гостува на пловдивския театър „Хенд“ на 25 септември от 19.00 часа.

Преди това Габровският драматичен театър кани публиката на новия цикъл „Театър под звездите“, който ще се проведе в РЕМО „Етър“ през празничния уикенд. В рамките на три дни ще видите: „Руски вечери с револвери“ на реж. Петринел Гочев – 5 септември, „Лейтенат Густл. Да обичаш живота!“ на реж. Васил Дуев – 6 септември и „Руски вечери с микроскоп“ на реж. Петринел Гочев – 7 септември. Всички представления са с начален час 20.00 часа.

Билети може да закупите от касата на габровския театър или онлайн от https://bit.ly/2G7AffR за „Мечтата на Наташа“ и от https://bit.ly/2EVMDil за „Театър под звездите“ в РЕМО „Етър“.