Английско списание: България е Холивуд на Източна Европа

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2015 в 11:54 5797 0

Сниманият в България "Survivor" на Симон Варсано.

Едно от водещите списания за филмови професионалисти в света - Definition Magazine, определи страната ни като "Холивуд на Източна Европа", съобщиха от филмовото студио "Ню Бояна".

В материала на изданието се прави връзка между изложбата на римско изкуство от "Лувъра", която е на гости на Националния археологически музей в София, и "Ню Бояна".

"На по-малко от 10 минути с автомобил от музея можете да се разходите по "истински" римски път, под триумфална арка, покрай колони, статуи и стълби на римски площад, амфитеатър - арена на кървави битки, фонтани и басейни на просторни патрициански домове. Това са част от декорите на "Ню Бояна филм". Сред тях ще откриете нюйоркски улици, катедралата "Свети Павел" в Лондон (построена за снимките на игралния филм "Код Лондон"), а точно срещу средновековния декор - няколко старомодни къщи като от градче в Нова Англия, пише авторът.

В статията се разказва накратко и историята на Киноцентър "Бояна" от откриването му през 1963 г. досега. Авторът посочва, че по времето на социализма студиото е произвеждало около 25 български игрални и около 40 тв филма на година. През 2005 г. една от най-големите компании, продуцент на независими филми в света Nu Image/Millennium Films, оценявайки високо потенциала на студиото, го купува, като го нарича "Ню Бояна филм". Започва инвестиционна програма за около 50 млн. евро, като се построяват 10 нови филмови студия, обновяват се трите основни и се изграждат външните декори. Съвсем наскоро изпълнителният директор Ярив Лернер добавя и напълно оборудваните постпродукционни съоръжения - за видеомонтаж и звуково миксиране.

"Ню Бояна" обслужва повечето от продукциите на Millennium Films, много от които имат изискване за високо качество визуални ефекти, затова и студиото е дом на WorldwideFX, компания с около 225 артисти по визуални ефекти, която осигурява пълна услуга в 2D и 3D ефектите за кино.

"Според концепцията на Ярив Лернер за обслужване на целия процес на филмопроизводство "Ню Бояна" е в състояние да осигури всичко необходимо за продукцията и постпродукцията на един филм - от оборудване до екип, студия и локации, през монтаж, визуални ефекти и цветни корекции, звуков дизайн и финално миксиране", посочва се в статията.

Подробно - като за професионалисти - е описан техническият капацитет на студията и възможностите за осъществяването на проекти от сценария до киноекрана, на конкурентни цени. Специално внимание е отделено на модерното техническо оборудване за постпродукцията като важна част от стратегията за цялостен филмопроизводствен процес и на висококвалифицирания персонал, главно от български специалисти, които постоянно обменят ноу-хау с колегите си от цял свят.

Списанието отбелязва приноса на студиото за подготовката на трето поколение кинаджии в България с наскоро създаденото филмово училище (след обучените в страната две поколения - през 60-те години и след падането на Желязната завеса).

Като най-голямото киностудио в Източна Европа, "Ню Бояна" предлага съчетание от модерни съоръжения на ниски цени, много добре подготвен екип и доказани възможности за създаване на високобюджетни холивудски филми, обобщава Definition Magazine.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови