''Дни на японската култура'' омагьосват България от септември до ноември

32-рото издание събира майстори на икебана, кири-е, бойни изкуства, музика и кино от Страната на изгряващото слънце

OFFNews 02 септември 2021 в 10:27 4314 0

Десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на Япония, ще бъдат проведени в идните три месеца като част от ежегодната инициатива „Дни на японската култура в България“. Програмата, оформена от Посолството на Япония и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, ще се проведе за 32-ри път.

Специфичното изкуство за подреждане на цветя – икебана, традиционното облекло - кимоно, техниката за изработка на изящни картини от рязана хартия – кири-е, кратката форма на поезия – хайку и още много вдъхновяващи традиции, хобита и занаяти могат да бъдат видени или докоснати в различните мероприятия тази есен. Извън сферата на изкуството, любопитството на посетителите ще бъде задоволено и по отношение на историята, архитектурата, икономиката на Япония и манталитета на японците като цяло. Примери за такива източници на информация са изложбите „Мрежи от независими пространства: Токио“ и „Атмосферата на Токио“, както и Ден на отворените врати в катедра Японистика в Софийкия университет.

Програма

Поредицата започва в гр. Пловдив, където между 2 и 4 септември напълно безплатно желаещите ще могат да се насладят на изложба „Кимоното - елегантност, история и усещане за вечност!“ в културен център-музей „Тракарт“. Програмата предвижда и директно онлайн включване от Япония с майстора на икебана Хидеко Накатани, както и представяне на японски песни от доктор по музикознание и музикално изкуство Нели Койчева.

Втората стъпка от графика е 7-ми София Екиден Маратон в Деня на Съединението – 6 септември. Мястото на старта е пространството пред Национален стадион „Васил Левски“. Първият подобен маратон се провежда в Япония преди 104 години между старата японска столица Киото и новата Токио.

Програмата продължава с експозиция на икебана в София от 8 до 11 септември в Галерия „Сердика“. Изложбата ще популяризира японското изкуство икебана чрез модерни и традиционни техники и тенденции, като ще даде възможност на публиката да присъства на демонстрациите по икебана и да се докосне до японския начин на аранжиране на цветя.
По-късно през септември японската култура ще плени Варна с две изложби: „Мрежи от независими пространства: Токио", от 11 до 25 в Морската градина и „Атмосферата на Токио" – от 16 до 30 в “The Bookstore” Макар да имат различни концепции, и двете изложби показват модерното лице на съвременен Токио.

На 22 и 23 септември в София ще се случат цели две интересни събития.. Първото е откриването на изложба "СКРИТИ ПОСЛАНИЯ - съвременно японско изкуство" в Триъгълната кула на регионалния исторически музей на София, която ще бъде налична до 20 октомври. Второто е очарователният концерт с японски и български песни на Детския хор на БНР, който ще се проведе в Софийския университет.

Следващата дестинация е Бургас, където между 23 и 26 септември в Приморски парк ще има Панорама на японското кино с прожекции на 4 филма. Същите филми могат да се гледат и в Дом на киното в София от 7 до 10 октомври.
Краят на септември ще бъде увенчан с изложба на икебана в Столичната библиотека от 24 до 28, както и Ден на отворените врати в катедра „Японистика“ към Софийския университет на 26. В рамките на второто събитие ще бъде представена вълнуваща лекция на тема "Японските замъци и крепости“ от проф. Сенда Йошихиро от Университета в Нара.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София