АМ "Струма" погребва археологически находки

ОFFNews 11 юни 2015 в 16:04 9837 4

Снимка БГНЕС

Строителите на ЛОТ-2 на АМ "Струма" засипаха с пръст останките на римската вила от 4 в., намираща се между град Бобошево и село Мурсалево, като същата участ очаква и неолитно селище на 8000 години, предаде БГНЕС.

Вилата е била притежание на заможен римски робовладелец, живял по времето на император Константин Велики. Разкопките са били засипани с пръст, след като магистралата беше прекъсната заради разкопките.

Постройката е заемала 3 дка. и в нея е съхранявана и земеделска продукция. Тя обаче вече не съществува, тъй като е била зарината, а свидетелство, че някога се е намирала там, са част от зидовете, намиращи се в северния край. Предвижда се макет на вилата да бъде пресъздаден в бъдещия парк на територията на община Кочериново.

До края на юни се очаква разкопките на изхода на с. Мурсалево да бъдат завършени. При тях бе разкрито селище от 6-то хил. пр.Хр., основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

Селището се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато.

На много по-късен етап, 5 в. преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В него са били намерени и три скелета на младенци, принесени в жертва на боговете. От двете страни на разкопките стърчат два моста, които ще бъдат свързани посредством насип. Така селището, основано преди 8000 години, също ще остане под магистралата. Все пак една част, тази между насипите и жп линията ще оцелее и ще бъде превърната в музей на открито.

Преди 2 години ЛОТ-1 на АМ „Струма” зари тракийски некропол от 4-5 в. пр.Хр., намиращ се до село Долна Диканя. Според археолозите селището е обитавано от тракийското племе агриани, сред които Александър Велики набира елитен корпус за армията си.

Александър и тракийските воини се бият срещу Дарий, побеждавайки го през 331 пр.Хр. край днешния иракски град Мосул. Траките-агриани били вещи при боравенето с копия и прашки. Такива оръжия са открити в погребалните урни край Долна Диканя. Сега върху селището обаче карат коли.

Същата съдба очаква и разкопките край Мурсалево и Бобошево, когато ЛОТ-2 бъде завършен през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови