93 дни до началото на 21-ия София филм фест

Горан Паскалевич ще представи лично новия си филм „Земя на боговете”

ОFFNews 07 декември 2016 в 17:30 3882 0

София филм фест започва след 93 дни и организаторите вече разкриха някой акценти от заглавията, подбрани за 21-вото му издание.

С наградата на "Фипресии" от Кан и Сан Себастиан 2016, носител на Наградата "Lux" на Европейския парламент за 2016 година, с четири номинации за Европейските филмови награди, които ще бъдат раздадени в края на тази седмица в Полша, третият филм на Марен Аде – „Тони Ердман” ще бъде един от важните акценти на 21-вото издание на фестивала, което ще се проведе между 9 и 19 март 2017 година. 

През тази седмица филмът ще бъде показан на две прожекции – в Шумен (на 6 декември) и Стара Загора (на 10 декември), а през март всички киномани ще имат шанс за среща с топлата, трогателна, забавна история, посветена на сложните взаимоотношения между една дъщеря, която заема отговорна позиция в корпоративна структура (Сандра Хюлер), и нейния нестандартно-находчив и забавен възрастен татко (Петер Симоничек).

Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и кукерски маски от България. Каква е причината? Ще разберете през март, когато гледате „Тони Ердман”.

Сред хитовите заглавия, които ще бъдат включени в програмата на 21-ия София филм фест, е и най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”).

„Франц” отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати. Анна тъгува за годеника си и всеки ден носи цветя на гроба му. Именно там немската девойка среща тайнствен французин, който също е дошъл да отдаде почит на загиналия Франц.

Премиерата на филма беше на Венецианския фестивал – най-стария филмов форум в света, а Паула Биър беше удостоена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса. В ролята на младия французин е Пиер Нини, когото видяхме фестивално у нас в образа на прочутия дизайнер във филма на Жалил Леспер „Ив Сен Лоран”.

Прочутият сръбски режисьор Горан Паскалевич ще бъде един от специалните гости на 21-ия София филм фест и лично ще представи пред българската публика своята най-нова творба „Земя на боговете” („Dev Bhoomi”).

Филмът е копродукция между Сърбия и Индия, а във фокуса на историята е завръщането на главния персонаж Рахул (Виктор Банержи, легенда в индийското кино) в своето родно място в Хималаите, от където той е избягал преди повече от 40 години.

Автори на сценария са самият Банержи и Паскалевич, премиерата на филма беше преди три месеца в програмата на Торонто (единственият несъстезателен фестивал в „Голямата петорка” – Берлин, Кан, Венеция, Торонто и Сънданс).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови