1,2 млн. души посетиха "Плаващите кейове" на Кристо за 16 дни

ОFFNews 04 юли 2016 в 14:36 7194 3

Снимка Facebook/Christo and Jeanne-Claude: The Floating Piers

"Плаващите кейове през нощта".

"Днес казваме сбогом на "Плаващите кейове", които приеха над 1,2 милиона души за 16-те дни, през които съществуваха", написаха във Фейсбук страницата на творбата на Христо Явашев-Кристо.

"Всеки един проект е като парче от нашия живот, което няма да забравя. Жан-Клод и аз заченахме "Плаващите кейове" още през 1970 г. По-късно открих езерото Изео, което се превърна в най-вдъхновяващото място за изпълнение на проекта. Спечелих си толкова много нови приятели в Италия, които вече смятам за семейство. Водата на езерото, пейзажът, общностите около него - всички те бяха част от "Плаващите кейове". Важна част от проекта е неговата временност, той има номадски качества, затова след 16 дни него вече го няма", заяви Кристо.

Припомняме ви, че предварителните разчети за проекта сочеха, че той ще бъде посетен от над 450 хил. души за времето, през което бе открит 24/7 от 18 юни до 3 юли.

Бройката на хората обаче надвиши повече от два пъти предвиденото, което наложи "Кейовете" да бъдат затваряни от 22:00 часа до 06:00 часа всеки ден, за да може градчето Сулцано, откъдето те тръгват, да бъде почистено, а платът върху творбата поправен, тъй като бе започнал да се износва.

Те бяха широки 16 метра и дълги 5,5 километра - 3 по вода и 2,5 по пътищата в Сулцано и на остров Монте Изола. Цената на творбата бе над 15 милиона евро, дадени лично от артиста, без спонсори и дарения.

Водната част, по която се осъществява същинското ходене по вода, е изградена от 220 хиляди полиетиленови кубчета с големина 50 на 50 и височина 40 сантиметра, които са скрепени помежду си с 220 хиляди щифта от същия материал.

Те са опаковани от 100 хил. квадратни метра тъкан найлонов плат в традиционния за Кристо и Жан-Клод шафранов цвят. Между кубчетата и плата (както и по улиците) за по-лесно вървене, мекота и стабилност е постлан 70 хил. кв. м филц.

"Кейовете" свързват Сулцано, откъм брега на Италия, с островите Монте Изола - най-големия вътрешен остров в Европа, за който се носят слухове, че стои като фон на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи- и Сан Паоло, който е собственост на фамилия Берета, прочутите производители на оръжие.

Основното чувство, което всички описваха, докато вървят по тях, бе, че сякаш ходят по вода

Всичко за "Плаващите кейове" може да прочетете от репортажите на място на OFFNews тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови