Проверяваме договори и осигуровки безплатно в НАП

Александра Маркарян 10 януари 2012 в 14:05 7994 1

Боряна Георгиева  Снимка: Сергей Антонов
Боряна Георгиева Снимка: Сергей Антонов
Всеки работещ ще може да провери по електронен път дали работодателят му е декларирал трудовия договор, параметрите му, внесените осигуровки и вноски за трета пенсия чрез нова услуга, която НАП въвежда. Тя бе представена от Боряна Георгиева, директор дирекция "Осигуряване" към приходната агенция. От сряда, 11 януари, всеки ще може да получи персонален идентификационен код (ПИК) в офисите на НАП. За целта физическото или представителят на юридическото лице трябва лично да подадат заявление. Чрез въвеждането на кода в системата на НАП човек ще може да засече например нали по договор работи на 4- или 8-часов договор, дали получава 1000 лева, а го осигуряват на 420, в кой пенсионен фонд отиват вноските му за допълнително задължително пенсионно осигуряване (трета пенсия). Такива вноски се плащат за всички, родени след 1959 година лица. Подобна услуга предлага Националният осигурителен институт. Там от 2004 година лицата могат да получат персонален идентификационен код, с който могат да проверят по всяко време осигурителния си статус чрез сайта на НОИ www.noi.bg или чрез информационните терминали на териториалните дирекции на НОИ. За целта се изисква въвеждане на ЕГН и кода.

От тази година НАП разширява обхвата на електронните услуги, за които няма да е необходим електронен подпис. Ще отпаднат и 20 вида кодове. Така, на практика, бизнесът ще си спести около 11 милиона лева, защото от фирмите няма да се изискват въпросните платежни нареждания и такси.

До 2 май се подават декларации за получения доход през предходната 2011 година. До тогава се плаща и данъкът.

До края на данъчната кампания служителите в офисите приходната агенция ще работят без обедна почивка, с плаващо работно време, така че да не се прекъсва обслужването на гражданите. Данъчни декларации ще приемат и над 400 пощенски станции. Те могат да се подадат и електронно.

От тази година данъкът за довнасяне ще се закръгля до лев. Така например ако изчисленията сочат, че лицето има да довнася 500.98 лева, ще впише в декларацията си 500 лева данък и ще плати толкова, разясни Боряна Георгиева.

Също от 2012 година безработните не подават данъчна декларация за доходите си през 2011 година при положение, че авансово внесеният данък е равен на дължимия. Декларация подават и лицата, ползвали заеми, различни от банкови.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!