Ексклузивно България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио

НОИ обещава по-бързо да плаща болничните от 2013 г.

Последна промяна на 11 декември 2012 в 15:11 7944 2

Бисер Петков, управител на НОИ, Снимка: БГНЕС
Бисер Петков, управител на НОИ, Снимка: БГНЕС

Изплащането на болничните няма да е свързано със срока за изплащане на заплатите (до 25-то число на следващия месец) от 2013 г. Това съобщи във вторник управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Осигурителите ще трябва да подават болнични листове и заявление за изплащане на обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 15-о число на следващия месец. Това е и срокът за самоосигуряващите се лица.

НОИ ще изплаща обезщетенията до 15 работни дни, след като са получени необходимите документи.
По думите на Петков по този начин излащането на обезщетенията и болничните ще става по-бързо, но само ако работодателите подадат по-бързо необходимите документи.

От 2013 г. болничните ще трябва да се връщат, ако за същия период е отпусната пенсия за инвалидност.

В случаите, в които се „откупува“ стаж до 5 години за получаване на пенсия, тя ще бъде изплащана вече не от момента на плащането на осигурителните вноски, а от дата на заявлението, допълниха от НОИ.

Пенсионната възраст за войниците и сержантите ще бъде 52 години, а за висшите офицери – 54 години. Те трябва да имат 27 години осигурителен стаж, като 18 от тях реално отслужени. Не е необходимо в момента на пенсионирането те да са военнослужещи, уточни управителят на НОИ.

От 12 декември ще бъде активирано електронното изчисляване на прогнозен индивидуален коефициент, обясни Бисер Петков. Проверката ще става на сайта на НОИ, в раздел "Е-услуги", подразделение „Справки“, „по ЕГН и ПИК“. Калкулирането ще става след въвеждане на ЕГН или персонален идентификационен код (ПИК) и информация за осигурителните вноски в рамките на три години преди 1997 година.

НОИ планира и въвеждането на 15 нови електронни услуги, като голяма част от тях ще бъдат безплатни. До края на март по електронен път ще могат да се подават заявления за издаване на осигурителна книжка, удостоверения за изплатени обезщетения и помощи и документи за получаваната пенсия.

До края на второто тримесечие пък ще бъде въведено електронното подаване на заявление за уверения от университетите за изплащане на наследствена пенсия, заявление за осигурителен стаж и заявление за получен доход от пенсия. 

За използването на електронните услуги обаче е необходим електронен подпис, обясниха от НОИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2013 в 14:42

Здравейте! На 15.12.2012г. получих сърдечен пристъп и постъпих в спешно отделение на ВМА. След като бях стабилизиран ме изписаха и ми беше назначено домашно лечение 22 дни/ издаден болничен лист/. Получих уведомително писмо от НОИ,че няма да ми бъде изплатено съответното обезщетение по болничният ми лист, защото работодателят ми е привел пълния размер на заплатата за м. декември. Да, съгласен съм, юридически е издържано. В момента фактическата обстановка е следната: вече съм осемдесет и два дни в отпуска по болест, а не ми е изплатено никакво обезщетение в съответствие с представените болнични листове. Работодателя изисква да възстановя сумата,която съответствува на дните, на отпуската по болест за м. декември. Да, правилно, а в същото време НОИ не ме обезщетява. Как следва да се разреши този казус? НОИ много бързо реагира на възникналото несъответсвие с пълния размер на заплатата и болничния лист, а защо не реагира така бързо на следващите болнични листове? На практика винаги може да се случи такава ситуация, никой не е в състояние да планира здравето си. Как да потърся правата си?

13.02 2013 в 19:36

Здравейте,бях болн от 21.01 до 25.01 вкл ,но като си взех фиша вместо 5 дни болн ми бяха изплатени 2дни,защото по график почивам от 21.01 до 23.01 вкл.Искам да попитам правилно ли е това