''Отнесени от вихъра'' отново на книжния пазар от издателство ''Кръг''

OFFNews 19 октомври 2022 в 09:08 1563 0

Отнесени от вихъра

Снимка Издателство Кръг

Отнесени от вихъра

След големия успех на луксозното издание на американската класика „Отнесени от вихъра“ през 2020 г. на 17 октомври издателство „Кръг“ пуска на пазара ново издание на романа този път с меки корици.

„Чрез новите томове ще отговорим на различни читателски потребности. Обикновено мислим, че твърдите корици ще са предпочитани за класика като тази, но получихме много запитвания дали ще издадем книгите с меки корици. Решихме да го направим с нов дизайн на Таня Минчева от Kontur Creative, който да отвори друг път на романа. Преводът е на Надя Баева – единственият на български, който поколения читатели познават и харесват“, споделя главната редакторка на „Кръг“ Николета Руева.

Романът на Мaргарет Мичъл е сред най-известните в американската литература. Издаден за първи път през 1936-а и носител на „Пулицър”, той се публикува непрекъснато на различни езици и не слиза от класациите за любими книги в своя 86-годишен живот. Филмовата му адаптация от 1939-а с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл е продала повече билети от всеки друг филм в кино историята, а е рекордьор носител и на 10 награди „Оскар“, надминат единствено от „Бен-Хур“ и „Титаник“.

Какво превръща „Отнесени от вихъра“ във вечна класика, която вълнува хора от различни поколения? След излизането на книгата, в края на Голямата депресия, тя запълва празнина у американските читатели с приказната си история за южните красавици и обречените конфедерати от Гражданската война. Истинска революция обаче е героинята Скарлет О’Хара, която макар капризна и суетна, притежава повече упоритост и смелост от всеки мъж в нейния свят.

„Ако „Отнесени от вихъра“ има тема, това е темата за оцеляването“, казва самата Мичъл през 1936-а и пита: „Защо някои хора преживяват катастрофи, а други, очевидно също толкова способни, силни и смели, не успяват? Подобни примери има при всеки катаклизъм. Някои хора оцеляват, други не. Какви качества имат онези, които победоносно се борят, и нямат онези, които пропадат?“.

През годините „Отнесени от вихъра“ често е съпътствана с обвинения в расизъм, заради романтичната картина на робския Юг, която представя, твърде далеч от ужасите на реалността. Но романът е от онези богати и сложни книги, които десетилетия след написването си продължават да бъдат ценен документ за едно трудно време, белязало цяла нация. Мястото на романа в литературния пантеон на Щатите остава непокътнато, защото е летопис учебник за поколенията.

Маргарет Мичъл (1900-1949) пише „Отнесени от вихъра“ десет години. Родена в столицата на американския Юг – Атланта, авторката разказва за събития и битки от Гражданската война, за които е слушала истории като малка. Тя работи като репортер за седмичника „Атланта Джърнъл“, а след излизането на романа не се занимава с друго, освен да отговаря на стотиците читателски писма до нея. Все пак през военните 1941-1945 години Мичъл се присъединява към Американския червен кръст. Нейната внезапна смърт, след като е блъсната от автомобил, оставя в творческата й биография само „Отнесени от вихъра“ и кратката новела „Изчезналият Лейсън” (изд. „Кръг“, 2020).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!