12 повода за споделяне

OFFNews 27 декември 2021 в 15:27 2736 1

„12“ е първата стихосбирка на 12-годишната Анжелина Денчева, която от днес е в книжарниците Гринуич, Хеликон и Ozone.bg, а всички средства от продажбите ще подкрепят каузата на фондация „За нашите деца“.

Анжелина е на 12 години и повече от половината от живота си се занимава активно с изкуство. По собствените й думи класическата музика е нейната „голяма любов“– от 6-годишна свири на пиано и се занимава с класическо пеене с преподавател Ина Кънчева и посещава майсторските класове на Людмил Ангелов.

Първата си международна награда печели на 8 години в конкурса Vivapiano и оттогава е носител на редица отличия от Болоня, Малта, Румъния и др. Участва в концертите на Българската Коледа, „Коледни звезди” и много други. От три години Анжелина Денчева е гостуващ артист в екипа на Софийската опера, участва в две представления – „Лили и вълшебното бисерче“, постановка по приказката „Пук“ на Валери Петров и в ролята на Козет в спектакъла „Клетниците”.

„12“ е първата стихосбирка на Анжелина Денчева, но не е първият й опит в литературата.

На 10 години пише детски роман „Приключенията на Поля”, който има продадени над 1000 копия. Всички приходи дарява за каузата на фондация „За нашите деца”, както ще направи и с приходитеот продажбата на стихосбирката „12”, която събира 12 поетични опита на Анжелина да разбере промените, настъпващи у нея в прехода й от дете в тийнейджър.

„Това, че съм издала стихосбирка не ме прави поетеса, а човек, който се опитва да запамети как се чувства и да го разкаже на другите, за да разберат, че не са сами. Това са 12 повода за споделяне, които, надявам се, могат да вдъхнат кураж на моите връстници да не се затварят в собствените си дилеми на порастването, а да ги споделят и общуват помежду си. Според мен в тази възраст имаме голяма нуждада контактуваме активно, затова събрах моите приятели и съученици и през стихотворенията си се разкрих пред тях, за да провокирам дискусия по въпросите, които ни притесняват“– казва Анжелина.

Премиерата на стихосбирката се състоя в Софийска градска галерия, където Теодора Духовникова и дъщеря й Ема прочетоха 12-те стихотворения на Анжелинапо начин, който дълбоко докосна и развълнува публиката и тя активно се включи в дискусията след четенето.

Времето, самотата, любовта, музиката и гневът от лъжата са основните теми в стихотворенията на Анжи, а откровеният начин, по който тя описва емоциите и страховете си, провокира нейните връстници да й отвърнат със същото и на свой ред да споделят откровено техните мисли и чувства.

Темата за лъжата предизвика най-активна дискусия след откриващите думи на Анжелина:

„Изпитвам истински гняв към лъжата, не знам защо е толкова силно това чувство у мен. Аз съм много искрена в тези стихове, изливам си душата, искам да съм честна не само с другите, но и със себе си, защото честността е пътят към спокойствието, а лъжата е една непрестанна тревога.“

Стихосбирката „12“ може да бъде намерена в книжарници Гринуич, Хеликон и онлайн на Ozone.bg. Всички приходи от продажби ще бъдат дарени на фондация „За нашите деца“, защото според Анжелина „е много тъжно, че има деца, които нямат равни шансове в живота и възможността през изкуство да промениш поне малко тази ужасна несправедливост, дава още по-голям смисъл и на самото изкуство.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!