Румен Петков: Промените в Изборния кодекс в последния момент са изборна перверзия

ОFFNews 22 октомври 2016 в 13:15 4944 2

Снимка БГНЕС

„От АБВ предупреждаваме от над 2 години, че България трябва да е почтена към партньорите от ЕС, както и към бежанците. За съжаление, две поредни правителства не желаят да направят анализа, за който им казвахме, че е нужен. Нещо повече, те съучастват в призивите: „Добре дошли! Елате, ние ви чакаме и т.н.“. Към бежанците, безспорно трябва да проявяваме съчувствие и солидарност. Но с тях видимо идват десетки хиляди афганци, хора, които нямат нищо общо с онези, които бягат от огъня на войната“. Това заяви заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков в ефира на „Нова телевизия“.

„Първо, европейските лидери в Брюксел отчетоха голям успех в овладяването на потока от бежанци. Ако ние сме съпричастни към подобна позиция, то нашият премиер е трябвало да я каже там публично. А той заяви, че сме изправени пред заплаха. За да се направи такава оценка и да се обяви второ ниво на опасност означава, че ние би трябвало да сме получили такава информация най-малкото от турските служби. Иначе, щом толкова се боим, защо превантивно не затворим и летищата, тъй като и от там могат да нахлуват бежанци?! Или пък да затворим и Черноморието и Дунав, защото влизаха и от там“, попита риторично зам.-председателят на ПП АБВ. Той бе категоричен, че подхода на правителството не неправилен. „Когато информираш обществото казваш, че разполагаш със сведение от партньорски служби за ситуацията, затова ние превантивно вземаме мерки. Но не може сутринта европейските лидери да кажат, че са овладели процеса, а вечерта той да обяви второ ниво на опасност. Всичко това означава само, че Борисов е в дисонанс с компанията, наречена ЕС“.

“Правителството трябва да е изключително внимателно не само в тези условия. Смятам, че то можеше да наеме бивши служители на МВР – хора с опит и познания как се действа в такива случаи”, заяви още зам.-председателят на АБВ.  "Ние от АБВ алармираме, че т.нар. „оградително съоръжение“ се строи със смущаващо бавни темпове и на незнайно какви цени. Поради това, че правителството абдикира от задължението си да изгради това съоръжение и го хвърли на областните управи, там имаме от 300 м до 3 км. полоса между самата граница и въпросното строително пособие. В голямата си част тази полоса е горски масив и логично гранична полиция иска той да бъде изсечен, за да има добър видеоконтрол. Проблемът е в това, че не е ясно кой извършва тази сеч, какво се прави с дървения материал, какво става с околната среда“.

Петков коментира и промените в Изборния кодекс. „Промените в ИК в последния момент бих оприличил на изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт, ти си в състояние да покажеш на българския народ, че неговата воля, нагласи и интерес не те интересуват. Квадратчето във вида, в който се прие, е най-малката щета. Не може от една страна да казваш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му дадеш правото да заяви: „Тези не ги харесвам“. От друга страна не може да обявиш, че с това квадратче след вота ще пренапишеш резултата. В момента се прави опит някой да си отчупи от протестния вот на хората“, заяви той и допълни: „Сега ГЕРБ, т.нар. патриотари и реформатори, каквото и да означава това, приемат промени, които е ясно, че КС ще свали. Защото се нарушават равните права на българските граждани и това, което се прави, е обидно за всички“.

В страни от темата Румен Петков отговори и на въпроси свързани с изборната надпревара. По думите му кандидат-президентска двойка Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев имат най-големи възможности и потенциал за растеж.

Помолен да коментира кандидатурата на Пламен Орешарски в президентските избори и подкрепата му от ДПС, той заяви: „Орешарски не е емоционален в решенията си. Уважавам избора на ДПС, в последните 25 години те са доказали, че не вземат ситуационни решения. Надявам се обаче българите да предпочетат да изберат Ивайло Калфин и проф. Халачев да управляват президентската институция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

24.10 2016 в 12:21

Йончев, докога ще го търпим това гнойно животно във форума? Плаща ли си за гарантирано присъствие?

- - -
За чист и нормален форум!
Не на лъжеца с 2 акаунта
Ba4uKiko https://goo.gl/Bp4Ivs
Ba4uKikoForever https://goo.gl/iJRCN5
 
X

Да помогнем на украинските деца!